29/03/2024

Așa m-am îndrăgostit de Pele. N-a fost dragoste la prima vedere!

Despre Pele nu poți înșira doar date statistice. Ar fi prea banal  pentru ceva atât de complex. Ai, mereu, nevoie de o introducere. E cuvântul meu înainte, legendele n-au nevoie niciodată de așa ceva. Sunt legende cu aură și atât!

Cumva n-a fost dragoste la prima vedere.

Am crezut, în ciuda ”războaielor” cu romanticii șaptezeciști care îi divinizau pe ai noștri Dobrin, Dumitrache, Dembo, Dinu, Lucescu, Răducanu ori Liță, că fotbalul adevărat s-a născut cu Maradona, la Mondialul din 86. ”Ce să mă uit la meciurilea alea, parcă totul e la relanti! Se stătea pe teren!”, susțineam brutal. Tehnica în regim de viteză de TGV era marca înregistrată lui Dieguito, butoiașul atomic!

Mult timp nici n-am putut urmări înregistrările care s-au păstrat din anii 70. Prea încet, atât de încet! Deși semifinala Italia – Germania, de la Mondialul mexican, ar fi meciul secolului trecut. Probabil!

Cu Pele, cumva n-a fost dragoste la prima vedere. Cred că era 1985, după Europeanul francez unde Coraș, Boloni și tânărul Hagi s-au luptat cu Santillana, Jordao ori Voller. Acasă, la Ploiești, a venit ”Drumul spre victorie”. Filmul acela american din 1981 despre prizonierii de război aliați închiși în lagărele din Germania în timpul celui de-al doilea Război Mondial și despre evadarea lor reușită de pe Colombes, din Paris, după un meci de fotbal.

Printre alții, Stallone, Michael Caine ori Max von Sydow, juca și Pele. Pele e Luis Fernandez, un caporal din Trinidad-Tobago. Dintre toate vedetele din producție, Pele era singurul nume cunoscut pentru mine. Am văzut filmul la cinematograful ”Victoria”. Ce banalitate, dar ce poezie:”Drumul spre victorie” (”Escape to victory sau, simplu, Victory) – la ”Victoria”!

Spectatorii aplaudau la celebrele ”duble” ale ”Perlei negre”. Așa m-a cucerit, cu intrarea aceea și cu niște simple ”duble”.

Așa m-am îndrăgostit eu de Pele. A fost prima ”întâlnire” cu ”Regele”, ”Perla Neagră”. Și cea mai dragă amintire! L-am simțit aproape pe ”Luis Fernandez”. Și, dintr-o dată, imaginile acelea alb-negru, din anii 70, au început să fugă. Parcă a pus cineva culoare și viteză. Mi l-au umanizat pe trufașul Pele.

Arena Colombes s-a dărâmat, la fel și cinema-ul copilăriei mele, Victoria. Pele mai este, încă, în picioare! Și va rămâne, peste timpuri!

Acesta e primul meu episod despre Edson Arantes Do Nascimento, zis Pele. Urmează alte câteva!

Snickers tocmai a încheiat un parteneriat cu cel mai mare jucător de fotbal al tuturor  timpurilor, legenda Pelé. În cadrul campaniei ”Joacă fotbal ca Pelé”, trei români vor avea șansa de se întâlni, față în față, cu brazilianul pe stadionul Olimpic din Barcelona  și – mai mult – de a face un antrenament cu celebrul fotbalist. Tot ce trebuie să facă fanii acestui sport este să se înscrie în concurs între 24 aprilie și 18 iunie și să încărce un video sau o poză cu cea mai bună execuție de fotbal a lor, executată în stilul lui Pelé, pe pagina de Facebook Snickers România.

 

Post-ul Așa m-am îndrăgostit de Pele. N-a fost dragoste la prima vedere! apare prima dată în Libertatea.ro.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Vinovații de la revolutia din 89′

Vinovații de la revolutia din 89’… Pana si noi stim care sunt vinovații, insa dc. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *