30/11/2021

Armata americană dezvoltă arme laser inspirate din Star Wars

Armele laser, prezente în filmele Star Wars în ultimii 40 de ani, vor deveni realitate în cadrul armatei americane. Pentagonul dezvoltă în această perioadă prototipuri de arme laser care ar putea fi montate pe avioane și mașini, scrie AFP.

Companiile Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon, principalii constructori de armament ai armatei Statelor Unite dezvoltă o serie de prototipuri de arme laser. Asta după ce încă din 2014 a fost introdus în arsenalul Marinei americane un laser de 30.000 de wati. Acesta este montat pe una dintre navele lor de război USS Ponce.

Arma laser montată pe USS Ponce

Lockheed Martin tocmai a anunțat că a dezvoltat un laser de 60 kW care va fi montat în câteva săptămâni pe un camion militar pentru a fi testat pe drone și mine. Acest laser poate distruge o dronă aflată la 500 de metri stând focalizat pe ea câteva secunde, a explicat Jim Murdoch, șef al diviziei navale a Lockheed Martin.

Totuși, spre deosebire de fasciculul armelor cu laser din franciza Star Wars, în cazul celor dezvoltate pentru Pentagon acesta nu este vizibil cu ochiul liber.

Luck Skywalker si sabia sa cu laser

Pentru moment, laserele testate pentru diverse servicii ale armatei americane se menţin într-un interval de putere de câteva zeci de kilowaţi.

Obiective urmărite

Specialiștii în armament susțin că în maxim zece ani se va ajunge ca aceste lasere să fie capabile să producă arme cu laser mult mia puternice, care ar putea ajunge chiar să doboare o rachetă de croazieră.

Forţele speciale din armata americană vor ca în rumatorii trei ani să testeze un laser de 150 kW bombardierul AC-130, specializat în misiuni de sprijin al trupelor trestre. care are misiunea de a spriji trupele terestre.

Principalul avantaj al armelor cu laser este acela că dispune de o capacitate nelimitată de muniţie. Astfel că avioanele de luptă vor ajunge să nu mai fie nevoite să se întoarcă la bază pentru a face plinul cu muniție atunci când sunt în misiune.

Militarii şi reprezentanţii industriei de armament afirmă că le mai lipseşte un singur lucru pentru ca armele laser să intre rapid în arsenalul american: finanţarea garantată de Congres.

Politicienii americani rămân însă prudenţi, influenţaţi încă de foarte costisitoarea aventură a unui laser experimental montal pe un avion Boeing 747. Acel laser a fost produs chimic, spre deosebire de laserele produse cu fibre optice în zilele noastre. Peste 5 miliarde de dolari au fost alocaţi în acel experiment, care a fost stopat în 2012, după 10 ani de testare.

Între timp, în România, la Măgurele, se montează cel mai puternic laser din lume.  Laserul de la Măgurele va fi de 10 ori mai puternic decât cel mai puternic laser existent acum. Dacă cineva i-ar pune în faţă o bucată de materie (hârtie, plastic, metal etc), această s-ar face imediat nevăzută

 

Post-ul Armata americană dezvoltă arme laser inspirate din Star Wars apare prima dată în Libertatea.ro.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Fosta soție a lui Andrei Gheorghe, mesaj cutremurător după moartea acestuia. “Iubitul meu care nu mai ești aici…”

Fosta soție a lui Andrei Gheorghe, mesaj cutremurător după moartea acestuia. Petruța Gheorghe a scris …

Leave a Reply

Your email address will not be published.