29/11/2021

Alunecare de teren în Columbia, soldată cu cel puțin 254 de morți. Anunțul MAE

Tragedie fără margini în Columbia. Cel puțin 254 de oameni au murit în urma unei alunecări de teren produse în provincia Putumayo, în sud-vestul ţării. Alte câteva sute de oameni sunt dați dispăruți, iar echipele de intervenție încearcă să dea de urma lor. Aproximativ 1.100 de militari sunt implicaţi în eforturile de salvare, relatează BBC News.

UPDATE 17.45:  „Ambasada României în Republica Columbia are în atenţie situaţia generată de alunecările de teren care au afectat regiunea în urma unor ploi abundente. Misiunea diplomatică română a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime”, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe în România, într-un comunicat.

Totodată, instituția a precizat că, până în acest moment, la nivelul misiunii diplomatice române nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea unor cetăţeni români afectaţi. „Ambasada României în Republica Columbia monitorizează situaţia, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară”, se mai anunță în comunicatul citat.


Ploile torențiale au inundat orașul Mocoa din Columbia, iar un mal de noroi cu pietre a îngropat aproape în întregime mai multe cartiere. Potrivit armatei, cel puţin 400 de oameni au fost răniţi, iar alţi 200 sunt daţi dispăruţi în capitala provinciei Putumayo.

Numeroşi copii se numără printre persoanele dispărute. “Am pierdut un copil, este dispărut, iar restul vedeţi”, spune un locuitor. “Un cpil mic, nu îl găsim nicăieri”, adaugă el. Preşedintele Juan Manuel Santos a declarat stare de urgenţă în regiune şi a mers la faţa locului să monitorizeze eforturile de salvare.

 

Aviaţia militară columbiană a adus echipamente, apă şi medicamente în zona afectată, în timp ce eforturile de căutare au continuat pe tot parcursul nopţii. “Eroii noştri vor rămâne în zona tragediei până când se încheie situaţia de urgenţă”, se arată într-un comunicat al armatei.

 

Directorul Unităţii Naţionale pentru Managementul Riscului de Dezastre a declarat pcă o treime din cantitatea de precipitaţii normală pentru o lună a căzut într-o singură noapte. Ploaia neobişnuit de abundentă a făcut ca râurile să iasă din matcă.

“A fost o ploaie torenţială, a fost foarte puternică”, a povestit şi Mario Usale, în vârstă de 42 de ani, din Macao. El îşi caută socrul, în timp ce pe soara sa a găsit-o la doi kilometri distanță.“Şi soacra mea lipsea, dar am găsit-o în viaţă, la doi kilometri depărtare. Are răni la cap, dar este conştientă”, a adăugat el.

 

Primarul din Mocoa, Jose Antonio Castro, le-a spus reporterilor că oraşul este “complet izolat”, fără curent electric sau apă. Propria sa casă a fost distrusă complet, iar moroiul este până la nivelul acoperişului.

Alunecările de teren au lovit regiunea de mai multe ori în ultimele luni. În noiembrie, nouă oameni au murit în oraşul El Tambo, la circa 140 de kilometri distanţă de Mocoa, într-o alunecare de teren provocată de ploaia abundentă.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published.