18/04/2024

Autorul atacului din New York, inculpat pentru terorism. A spus că „este mulțumit de ceea ce a făcut”

Autorul atacului din New York, soldat cu opt morți și 12 răniți, a fost inculpat pentru fapte de terorism. Uzbecul Sayfullo Saipov, în vârstă de 29 de ani, a mărturisit că a planificat atacul în urmă cu două luni, când a decis să folosească un camion pentru a intra în mulțime. În plus, el a spus că este „mulțumit de ceea ce a făcut”, relatează BBC News.


CITEŞTE ŞI:


Autorul atacului din New York a fost transportat cu un scaun cu rotile la tribunal, pentru a i se aduce la cunoștință capetele de acuzare. El a fost inculpat pentru terorism în urma atacului din metropola americană.

Tânărul uzbec a spus că a început să-și planifice atacul „în urmă cu un an”, însă cu două luni în urmă s-a decis să folosească un camion pentru a intra în mulțime. El a spus că a închiriat o camionetă și a ales ziua de Halloween, deoarece voia „să fie sigur că vor fi mulți oameni pe străzi”.

Sayfullo Saipov a mai spus că a vrut să prindă steagul grupării teroriste Statul Islamic de camionetă, însă nu a vrtut să atragă atenția asupra sa, înainte de a comite atacul. În documentele prezentate în fața instanței, anchetatorii au notat și că tânărul uzbec s-a declarat „mulțumit de ceea ce a făcut”.

De asemenea, el a recunoscut că este autorul scrierilor în arabă în care era menționată gruparea jihadistă Statul Islamic, găsite lângă camionetă de către anchetatori. În plus, autoritățile au găsit peste 90 de clipuri de propagandă ale ISIS în telefoanele sale, iar tânărul uzbec a spus că a fost „inspirat de acestea”.

Cine e Sayfullo Saipov, autorul atacului din New York

Sayfullo Saipov a locuit anterior în Tampa, Florida, înainte să se mute în Paterson, New Jersey. El provine din Uzbekistan, iar în 2010 a ajuns în Statele Unite. În ultima perioadă, el a lucrat ca șofer Uber. Potrivit reprezentanților Uber, acesta a trecut toate testele și verificările care îi dădeau dreptul de a desfășura activitatea în numele companiei.

Potrivit CBS News, Sayfullo Saipov ar fi fost în atenția autorităților federale, după ce ar fi fost în contact cu mai multe persoane care erau considerate radicalizate.

Care a fost reacția autorităților și oficialilor

În urma atacului terorist, numărul polițiștilor prezenți pe străzile din orașul New York a fost suplimentat. Totodată, reacțiile lui Donald Trump nu s-au lăsat așteptate prea mult. Președintele american a cerut încetarea programului Loteria Vizelor, program în urma căruia Sayfullo Saipov a ajuns în Statele Unite.

În fiecare an, Departamentul de Stat american acordă printr-o loterie un număr limitat de vize pentru cetățenii unor state cu o rată redusă a imigrației în SUA. Beneficiarii programului „Viza diversității”, numit uneori și loteria cărții verzi, primesc și permis de reședință permanentă în SUA.

În plus, administrația Trump a afirmat că nu respinge ideea de a adăuga Uzbekistan pe lista țărilor vizate de controversatul ordin anti-imigrație.

Cum s-a desfășurat atacul

Sayfullo Saipov a închiriat o camionetă de la o companie de piese de mobilier din New Jersey, înainte să meargă în orașul New York și să intre cu vehiculul pe pista de biciclete. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată că acesta a mers cu o viteză foarte mare, încercând să intre în cât mai mulți oameni. Ulterior, el a lovit un autobuz școlar, iar apoi a ieșit și a fluturat două arme, care s-au dovedit a fi false.

Uzbecul în vârstă de 29 de ani a fost împușcat în zona abdomenului de ofițerul Ryan Nash, în vârstă de 28 de ani, acesta fiind unul dintre ofițerii care au intervenit la fața locului. Mai multe cuține au fost recuperate din vehiculul folosit în atac.

Atacul are loc după mai bine de 16 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, când aproape 3.000 de oameni și-au pierdut viața. Totodată, a fost pentru prima oară când un atac cu un vehicul a fost comis în Statele Unite, după ce mai multe țări europene au fost lovite de astfel de atentate.

Cine sunt victimele

Opt oameni și-au pierdut viața în urma atacului terorist, dintre care șase au murit pe loc, iar doi la spital. Cinci dintre cei uciși sunt un grup de prieteni din Argentina. Aceștia au călătorit la New York pentru a sărbători 30 de ani de la absolvirea liceului.


Citește și: ANALIZĂ | Armata teroriştilor, în adormire. Extremiștii din Europa care au luptat alături de ISIS s-au întors acasă


Post-ul Autorul atacului din New York, inculpat pentru terorism. A spus că „este mulțumit de ceea ce a făcut” apare prima dată în Libertatea.ro.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Vinovații de la revolutia din 89′

Vinovații de la revolutia din 89’… Pana si noi stim care sunt vinovații, insa dc. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *