15/07/2024

Papa Benedict al XVI-lea a împlinit 90 de ani. Aniversarea coincide cu Paștele

Papa Benedict al XVI-lea a împlinit 90 de ani, duminică, și își va petrece aniversarea în maniera discretă consacrată. Singurul lider al Bisericii Catolice din ultimii aproape 600 de ani, care a ales să se retragă din activitate, coincide cu cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin, duminica Paștelui.

Papa Emerit Benedict al XVI-lea a ales să petreacă discrect aniversarea celor 90 de ani, informează DPA, citată de Agerpres.ro.

„Ceremoniile fastuoase reprezintă pentru el o oroare, în special când se află în centrul atenției. Pentru că este mai degrabă un om timid, este fericit să încheie rapid cu astfel de lucruri”, a declarat biograful său, Peter Seewald.

Anul acesta, aniversarea lui Benedict coincide cu duminică Paștelui, cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin deoarece este celebrată învierea lui Iisus Hristos. Acesta este un motiv suficient de sărbătoare, după cum a precizat fratele mai mare al fostului papă, Georg, în vârstă de 93 de ani.

Papa Benedict al XVI-lea a împlinit 90 de ani. Aniversarea coincide cu Paștele

În cinstea Papei Benedict al XVI-lea, va fi organizată, luni, o mică petrecere la care vor participa Georg, prieteni apropiați și o delegație restrânsă din landul Bavaria, locul de baștină al fostului suveran pontif. Delegația va cuprinde și purtători de „lederhosen” din cadrul clubului de vânători Gebirgsschuetzen din sudul Germaniei.

Georg trăiește în Bavaria, însă își vizitează fratele cu care vorbește des la telefon.

„Bunul Dumnezeu să îi dea încă câțiva ani, să fie scutit și salvat de la suferință până la trecerea în eternitate”, a spus Georg, fratele lui Papei Benedict al XVI-lea.

Papa Benedict al XVI-lea a împlinit 90 de ani. E printre puțini suverani pontifi care s-au retras din activitate

Papa Benedict al XVI-lea a șocat o lume întreagă în 2013, după ce a decis să se retragă din activitate, deși ar fi putut să conducă Sfântul Scaun până în ultima zi din viața sa. El a devenit singurul lider al Bisericii Catolice care a luat această hotărâre în ultimii aproape 600 de ani.

Retragerea sa a determinat venirea la Vatican a revoluționarului Papa Francisc. Indiferent de opiniile sale personale, Papa Benedict al XVI-lea își respectă promisiunea de a nu se amesteca în activitatea succesorului său.

După retragerea sa din activitate, Benedict trăiește în liniște și rugăciune în grădinile Vaticanului. Secretarul său particular, arhiepiscopul Georg Gaenswein a declarat că fostul suveran pontif este din ce în ce mai slăbit, însă are încă o minte alertă. Â

„Sigur că nu mai e ca la 18 ani(…) Însă ceea ce este important este faptul că el are mintea foarte clară. Gândește, citește, totul se desfășoară ca de obicei”, a declarat cardinalul german Gerhard Ludwig Mueller, liderul Congregației pentru doctrina credinței.,

Gaenswein a precizat pentru cotidianul La Repubblica faptul că Benedict se deplasează cu ajutorul unui cadru. Fostul suveran pontif nu mai cântă la pian deoarece „mâinile sale nu mai răspund ca pe vremuri sau cel puțin nu așa cum ar trebui ca să cânte bine”.

Născut la 16 aprilie 1927 pe numele Joseph Ratzinger, în Marktl am Inn, un orășel din Bavaria, Benedict a devenit preot în anul 1951, cu doi ani înainte de a obține doctoratul în teologie. În 1977, a ajuns cardinal și conducătorul Congregației pentru doctrina credinței în perioada 1981-2005.

În 19 aprilie 2005 a fost ales Papă, cel de-al 265-lea din istoria Bisericii Romano Catolice, luând numele de Benedict al XVI-lea, ca omagiu pentru Sfântul Benedict din Nursia, întemeietorul ordinului benedictinilor, și pentru Papa Benedict al XV-lea (1914-1922), denumit și „Papă al păcii”.

Papa Benedict al XVI-lea vorbește fluent șase limbi și este un intelectual respectat

Perioada în care a fost papă a fost marcată de scandaluri. Mai mulți preoți ai Bisericii Catolice au fost acuzați de pedofilie.

Intelectual respectat, înaltul prelat german nu s-a bucurat de aceeași popularitate precum predecesorul său, Papa Ioan Paul al II-lea, sau a succesorul său, Papa Francisc.Papa Benedict al XVI-lea a împlinit 90 de ani. Aniversarea coincide cu Paștele

„Un punct slab al meu este poate lipsa mea de hotărâre în ceea ce privește conducerea și luarea deciziilor”, după cum a recunoscut cu sinceritate în cartea-interviu a Papei Emerit Benedict al XVI-lea, „Ultimele convorbiri cu Peter Seewald”.

 

Papa Benedict al XVI-lea a oficiat prima sa Liturghie de Paște la 16 aprilie 2006, atunci când a sărbătorit împlinirea a 79 de ani.

Potrivit sursei citate, Papa Benedict al XVI-lea vorbește fluent germana, italiana, franceza, engleza, spaniola și latina. Este autorul a numeroase cărți și monografii pe teme religioase, de morală și filosofie. În timpul întregii sale activități a rămas fidel principiilor sale morale și religioase, apărând cu consecvență dogmele Bisericii Catolice.

A primit numeroase distincții: Doctor Honoris Causa (Colegiul St. Thomas din St. Paul, Minnesota, 1984; Universitatea Catolicădin Lima, 1986; Universitatea Catolică din Eichstätt, 1987; Universitatea Catolică din Lublin, 1988; Universitatea din Navarre, 1998; Libera Universitr Maria Santissima Assunta din Roma, 1999; Facultatea de Teologie a Universității din Wroclaw, Polonia, 2000).

Post-ul Papa Benedict al XVI-lea a împlinit 90 de ani. Aniversarea coincide cu Paștele apare prima dată în Libertatea.ro.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Avocat pentru divort si partaj

Avocat pentru divort si partaj

Avocat Diana Ciocârlan este experta in Dreptul Familiei si are o vasta experienta in Divorturi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *