23/05/2024

Referendum în Turcia | Planul lui Erdogan de a-și consolida puterea

Turcia organizează un referendum constituțional privind extinderea prerogativelor prezidențiale, în urma căruia actualul șef de stat, Recep Tayyip Erdogan, ar putea să-și consolideze puterea. Sondajele arată însă o luptă foarte strânsă pentru a se putea anticipa rezultatele.

Cetăţenii turci decid pe 16 aprilie cu privire la cea mai importantă schimbare a sistemului de guvernare a Turciei de după înfiinţarea Republicii moderne laice, în urmă cu aproape un secol, care prevede înlocuirea sistemului parlamentar actual cu un sistem prezidenţial.

În urma acestui referendum, Recep Tayyip Erdogan ar putea să-și consolideze puterea. Mai precis, victoria taberei “da” ar puta duce la instaurarea unui sistem prezidențial, țară care în prezent este republică parlamentară. Astfel, actualul lider de la Ankara ar putea deveni cel mai puternic șef de stat din istoria turcă. Totodată, potrivit noilor reguli, el ar putea participa la alegerile din 2019 și la cele din 2024, ceea ce înseamnă că ar putea rămâne în fruntea țării până în 2029.


Principalele modificări aduse Constituției

  • Funcția de premier este eliminată și este creată funcția de vicepreședinte, fiind posibile două sau trei posturi
  • Președintele va deveni și șeful Executivului și va putea să mențină afilierea partidului său politic
  • Președintele primește noi puteri pentru a elabora bugete, a numi și destitui miniștri și judecători
  • Numai președintele ar putea să instituie starea de urgență
  • Parlamentul își pierde dreptul de a ancheta miniștri, dar poate suspenda președintele printr-un vot majoritar
  • Alegerile prezidențiale și parlamentare vor fi organizate în aceeași zi, din cinci în cinci ani. Președintele va putea să aibă doar două mandate

Sondajele prea strânse pentru a anticipa rezultatul

Cu doar câteva zile înainte de referendumul din Turcia, sondajele arată că lupta dintre cele două tabere este una strânsă. O mică majoritate a turcilor va vota ”da” în referendumul privind revizuirea Constituţiei, arată două sondaje publicate joi, relatează Reuters.

Potrivit firmei de sondare Konda, tabăra ”da” este creditată cu un scor de 51,5%, însă marja de eroare a studiului este de 2,4 puncte procentuale. ”Atunci când previziunea este în interiorul marjei de eroare, o judecată defintivă poate fi eronată”, a subliniat firma într-un comunicat.

Ancheta sa, efectuată faţă-în-faţă pe un eşantion de 3.462 de persoane din 30 de provincii, în perioada 7-9 aprilie, arată că prezenţa la urne urmează să fie de aproximativ 90%. Procentul indecişilor a scăzut la 9%, faţă de peste 20% în ianuarie, însă nu există indicii cu privire la preferinţele pe care le au.

Erdogan ameninta UE ca deschide frotnierele pentru migranti

Potrivit altul sondaj, efectuat de institutul Gezici, 51,3% dintre persoanele intervievate susţin revizuirea Constituţiei propusă în referendum, iar 48,7% i se opun, după distribuirea alegătorilor indecişi. Această cercetare a fost efectuată pe un eşantion de 1.400 de persoane, în zece provincii, în perioada 8-9 aprilie. Ancheta de săptămâna trecută credita tabăra ”da” cu 53,3% din intenţiile de vot. Institutul estimează la 9,9% nivelul indecişilor.

”Una dintre problemele fundamentale în cursul procesului referendumului a fost o creştere evidentă a nivelului celor îngrijoraţi de a-şi dezvălui” opţiunea, scrie Gezici într-o analiză a rezultatelor.

Campania privind refenredumul a afectat relația Turciei cu mai multe țări europene

Campania privind consultarea populară din această duminică nu a fost una lipsită de incidente, ci, din contră, a fost una foarte tensionată. Relațiile Turciei cu mai multe țări europene au fost grav afectate. Mai precis, Erdogan a catalogat interzicerea din motive de securitate a unor mitinguri în favoarea sa, la care urmau să participe miniştri turci în Olanda şi Germania, drept o tactică ”nazistă”. Turcii din afara țării au votat deja în cadrul referendumului, iar liderul de la Ankara a afirmat că aceștia au votat în număr mare, situație care, potrivit institutelor de sondare, îl favorizează.Atentat dejucat cu două zile înainte de referendum

Măsurile de securitate au fost consolidate în Turcia, înainte de consultarea populară. Cu două zile înainte de deschiderea secțiilor, poliția din Istanbul a reținut cinci presupuşi membri ai Statului Islamic, dintre care unii planificau un atac în Turcia înainte de referendumul de duminică.

Potrivit Anadolu, trei dintre cei reţinuţi sunt suspectaţi de planificarea unui atac în numele Statului Islamic. Alţi doi, inclusiv unul originar din Tadjikistan, au călătorit în “zone de conflict” şi au efectuat operaţiuni pentru gruparea jihadistă.

Statul Islamic s-a aflat în spatele a cel puţin cinci atacuri vizând ţinte civile din Turcia în ultimele luni, inclusive atentatul de la clubul de noapte Reina, din Istanbul, lansat în noaptea de Revelion şi soldat cu 39 de morţi.

Post-ul Referendum în Turcia | Planul lui Erdogan de a-și consolida puterea apare prima dată în Libertatea.ro.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Avocat pentru divort si partaj

Avocat pentru divort si partaj

Avocat Diana Ciocârlan este experta in Dreptul Familiei si are o vasta experienta in Divorturi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *