23/05/2024

5 august 2017, a doua zi de cod roșu de caniculă. Se așteaptă 42 de grade

5 august 2017, a doua zi de cod roșu de caniculă în România, 12 județe fiind sub avertizare meteorologică, iar ANM anunță că temperaturile vor ajunge la 42 de grade Celsius în partea de vest a țării.

Cele mai ridicate temperaturi vor fi înregistrate în județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj. Pentru această vestul țării, meteorologii aunță că ”În zonele de câmpie și de podiș ale județelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade”.

Și în restul țării vor fi înregistrate temperaturi foarte ridicate, fiind emis cod portocaliu de caniculă. ”În Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei”, se arată în avertizarea meteorologică.

În Bucureşti, intensitatea maximă a acestui val de căldură va fi pe parcursul zilei de sâmbătă, pentru ca, duminică, temperatura maximă să scadă uşor, la 37-38 de grade, dar să persiste să săptămâna viitoare. De altfel, valul de căldură, cu temperaturi care vor depăşi 35 de grade, se va menţine până la sfârşitul săptămânii viitoare, în special în Bucureşti şi în toată zona de sud a ţării, potrivit meteorologului Gabriela Băncilă.

Meteorologii anunță că începând de duminică, treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării.

De luni seară, sunt posibile ploi şi descărcări electrice.

5 august 2017, a doua zi de cod roșu de caniculă. Care e semnificația Codului roșu de caniculă

Care este semnificaţia codurilor de culori pentru atenţionările meteorologice. În ceea ce privește Codul roșu de caniculă, în România, acesta se instituie doar dacă temperaturile depășesc 43 de grade Celsius la umbră. Așa a decis Ministerul Mediului, la propunerea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), potrivit  Ordinului nr. 823, din 15 august 2006.

”Fiecare țară are  propriile criterii  de apreciere a acestor coduri. Fiind țări cu regim mediteranean, care dacă au temperaturi de peste 35 de grade, acestea instituie aceste coduri. Se bazează, ca și noi, pe niște medii climatologice din zonele lor. La noi, temperaturile de 40 de grade sunt normale, pe timp de vară. Din această cauză s-a stabilit ca instituirea codului roșu să se anunțe de la 43 de grade în sus”, potrivit meteorologului Mihai Timu.

Codul Roșu înseamnă reducerea programului de lucru, încetarea activităţii pentru anumite sectoare şi categorii de angajaţi sau alte obligaţii pentru angajatori.


Citește și: REPORTAJ / Ieftin și de calitate, la bulgari! Locurile neștiute, dincolo de Vama Veche, unde îți găsești liniștea


5 august 2017, a doua zi de cod roșu de caniculă. Sfaturi utile:

5 august 2017, a doua zi de cod roșu de caniculă. Cum să te protejezi de caniculă

Expunerea la soare face bine, dar nu pe caniculă, susțin medicii, care vă recomandă, la fel ca și pentru copii, să nu ieșiți din casă decât dacă nu aveți încotro. Potrivit acestora, temperaturile ridicate ale verii afectează în mod direct persoanele sensibile, cum ar fi copiii, dar și bătrânii, cauzând stări de slăbiciune, pierderea cunoştinţei şi chiar dereglări cardiovasculare.

1.Fă-ţi provizii: medicamente, alimente, băuturi nonalcoolice, astfel încât să nu fii nevoit să ieşi din casă pe căldură.
2. Organizează-ţi programul în aşa fel încât între 11:00 şi 15:00 să nu fii afară.
3. Dacă eşti nevoit să ieşi, totuşi, în acest interval, poartă haine uşoare, de culoare deschisă, din materiale naturale (de preferat bumbac), poartă pălărie şi ochelari de soare, aplică cremă de protecţie, bea multă apă şi mergi tot timpul pe la umbră.
4. Fă duş sau baie, cât mai des, iar dacă nu ai cum, stropeşte-te din când în când cu apă rece.
5. Bea multe lichide. Se recomandă un pahar la 20 de minute.
6. Stai în camera cea mai răcoroasă din casă.
7. Păstrează răcoarea în cameră cu ajutorul draperiilor de culoare deschisă sau al materialelor care reflectă soarele (atenţie, storurile din metal sau draperiile închise la culoare atrag căldura).
8. Lasă geamurile deschise doar pe timpul nopţii.
9. Verifică tot timpul rudele, prietenii sau vecinii în vârstă care sunt vulnerabili la căldură şi care nu pot avea bine grijă de ei înşişi.


Citește și: A învățat pe câmp, cu vitele la păscut, pentru a intra primul la Academia Forțelor Aeriene


 

Post-ul 5 august 2017, a doua zi de cod roșu de caniculă. Se așteaptă 42 de grade apare prima dată în Libertatea.ro.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Avocat pentru divort si partaj

Avocat pentru divort si partaj

Avocat Diana Ciocârlan este experta in Dreptul Familiei si are o vasta experienta in Divorturi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *