25/06/2024

Alpiniștii Zsolt Torok și Vlad Capusan, în fața unei premiere mondiale în Everest

Alpiniștii Zsolt Torok și Vlad Capusan, în fața unei premiere mondiale în Everest. Cei doi au zburat luni noapte spre Kathmandu, într-o expediție dificilă și extrem de periculoasă. 

Obiectivul: să deschidă o rută nouă (premieră mondială) pe fața sud-estică a vârfului Pumori 7.161 metri din zona Everest, una dintre cele mai grozave piramide himalayene.

Este fața de pe care s-au desprins avalanșele mortale ce au lovit tabăra de bază Everest la începutul sezonului de primavară 2015.

 Vârful Pumori 7.161 metri

Vârful Pumori 7.161 metri

Pe Pumori au mai existat în trecut alte două tentative românesti notabile (realizate de Cornel „Coco” Galescu și Horia Colibășanu, ca parte a unor expediții internaționale). Expediția lui Zsolt și Vlad va fi prima 100% românească de pe acest vârf.

Cei doi au deja câteva rezultate remarcabile împreună în Himalaya. Cel mai recent este un vârf urcat în premieră mondială, Peak5 (6.421 m) anterior virgin, în toamna anului 2016. Anterior, ei au mai realizat o serie de premiere românești pe vârfuri foarte dificile din punct de vedere tehnic (Cholatse 6.440 m și Kyajo Ri 6.186 m), precum și numeroase rezultate foarte bune pe alte vârfuri mari ale lumii, în configurația altor echipe. Împreuna au aproape 20 de ani de experiență în expediții pe munți înalți, mai ales în Himalaya.

Pe vârful Pumori se urcă rar chiar și pe ruta normală, iar pericolele îi vor pândi la tot pasul pe băieții noștri. A deschide o rută nouă pe un munte atât de înalt și de dificil, aflat chiar „peste drum” de gigantul Everest, este o intreprindere foarte riscantă, dar cu un potențial foarte ridicat de recunoaștere, în caz de reușită, a alpinismului românesc la nivel internațional.

Post-ul Alpiniștii Zsolt Torok și Vlad Capusan, în fața unei premiere mondiale în Everest apare prima dată în Libertatea.ro.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Avocat pentru divort si partaj

Avocat pentru divort si partaj

Avocat Diana Ciocârlan este experta in Dreptul Familiei si are o vasta experienta in Divorturi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *