25/01/2022

Atentat în Sankt Petersburg | Șase suspecți de terorism au fost arestați

Autoritățile ruse au arestat șase persoane din Asia Centrală, în Sankt Petersburg, care sunt acuzate că recrutau teroriști. Arestările au loc la două zile după ce un kamikaze kârgâz s-a detonat în al doilea oraș din Rusia, omorând 14 persoane și rănind aproximativ 50.

Cei șase reținuți, imigranți din Asia Centrală, sunt acuzați că recrutau oameni pentru a se alătura rețelei teroriste Statul Islamic, dar și altor grupări teroriste, precum Frontul al-Nusra. Propagandă jihadistă a fost găsită în percheziţii la locuinţele suspecţilor, se arată în comunicat.

Autoritățile ruse au anunțat că încă nu este nicio dovadă că ar fi o legătură între celel șase persoane și bărbatul care a pus la cale atacul de la metroul din Sankt Petersburg, soldat cu 14 morți.

Rusia se confruntă cu o amenințare islamistă diferită

În acest timp, ancheta în cazul atacului terorist din Sankt Petersburg continuă. Atacul din Sankt Petersburg a fost comis de un tânăr din Kârgâzstan, care părea să nu aibă nicio problemă, ceea ce atrage atenția asupra noii amenințări teroriste. Mai precis, Akbarzhon Jalilov face parte din noul val de islamiști radicali care se integrează în societate departe de mișcările jihadiste existente, ceea ce face ca sarcina serviciilor de securitate de a identifica persoanele radicalizate să fie mult mai dificilă.

Paginile lui Akbarzhon Jalilov de pe rețeaua rusă de socializare echivalentă Facebook arată interesul lui în wahabbism, o ramură ultraconservatoare a Islamului. Cu toate acestea, informațiile nu au oferit niciun indiciu că tânărul ar putea recurge la violență, prezentând imaginea tipică a unui tânăr care ducea o viață aparent laică.

Dacă islamismul radical a fost într-adevăr motivul din spatele atacului, acesta se distinge de două valuri anterioare de atacatori — cei din regiunea Caucazului de Nord, care au lansat acțiuni succesive de rebeliune împotriva Moscovei și un alt grup, care a mers în Irak și Siria pentru a lupta alături de gruparea Statul Islamic, notează Reuters.

Noua generație de atacatori se poate inspira de la persoanele implicate în aceste lupte și provine din aceleași comunități musulmane. Cu toate acestea, ei nu au legături directe cu aceste organizații militante și nu au făcut obiectul unor mandate de arestare, a unor apeluri telefonice interceptate, documente de călătorie și traversări ale frontierelor monitorizate pe care se bazează forțele de securitate pentru a păstra o evidență a islamiștilor radicali violenți.

„Este ceva cu totul diferit, un nivel diferit de amenințare teroristă față de cea cu care se confruntă de obicei serviciile de securitate ruse”, a declarat Andrei Soldatov, un expert rus privind serviciile de informații.

Serviciile de securitate caută de obicei o organizație și o rețea de finanțare în spatele unui atac terorist, a mai spus el, însă acestea ar putea să nu existe în cazuri precum atacul de la metroul din Sankt-Petersburg. „Este foarte dificil să contracarezi lucruri de genul acesta”, a spus Soldatov.

Poliția britanică s-a confruntat cu probleme similare în investigarea cazului lui Khalid Masood, bărbatul care a comis atacul din 22 martie, din Londra. Nici în cazul acestuia  nu au fost descoperite legături cunoscute cu grupuri jihadiste.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published.