30/11/2021

Cea mai mare catastrofă din istoria României. 116 copii au ars de vii în biserica din Costești în incendiul din Vinerea Mare

Incendiul din Vinerea Mare este una dintre cele mai mari tragedii din istoria României. În seara de 18 aprilie 1930, biserica din Costești, județul Argeș, a fost mistuită de flăcări, iar 116 copii au ars de vii, înghesuiți în lăcașul de cult de doar 24 de metri pătrați.

87 de ani au trecut de la catastrofa din Argeș care a îndoliat România interbelică în 18 aprilie 1930. Era Vinerea Mare, iar toată suflarea din Costești se adunase la biserica minusculă din sat, veche de trei secole. Lemnul era putrezit, iar bârnele șubrezite. N-avea ușă, ci doar o deschizătură lată, cât să treacă un singur om, cum erau ridicate mai toate sfintele lăcașuri din această zonă a Munteniei.

Aproape 200 de credincioși s-au strâns în spațiul foarte mic, așa că au vrut să-l convingă pe preot să țină slujba afară. În lăcașul de cult au rămas până la urmă 116 elevi de școală primară și elevi de liceu. Cel mai mic dintre ei era o fetiță de numai opt ani.

Cum a pornit incendiul din Vinerea Mare în biserica de lemn din Costești

Era aproape opt și jumătate seara când s-a declanșat iadul. Slujba de Denie începuse de câteva minute. Dascălul a așezat o lumânare aprinsă într-un sfeșnic. Flacăra plăpândă a aprins o coroană, iar scânteile au cuprins panglica unei coroane aflate în pod. Totul s-a aprins în câteva secunde.

Înăuntru, cei 116 copii au fost învăluiți de fumul gros. Cuprinși de o panică îngrozitoare, credincioșii au încercat să iasă din lăcaşul de cult, dar n-au reuşit. Uşa s-a blocat pentru că împinsă din interior de oamenii disperaţi să scape de flăcări şi din exterior de cei care încercau să intre pentru a-i ajuta.

Biserica s-a făcut scrum în nici jumătate de oră, iar cele două mașini de pompieri, chemate de la Pitești, au reușit doar să stingă jăratecul. A fost însă prea târziu. 116 copii au pierit în incendiu, o parte asfixiaţi, o parte striviţi de acoperişul de şindrilă care s-a prăbuşit peste ei.

incendiul din Vinerea Mare

Unii dintre părinți s-au sinucis după ce și-au pierdut copiii în incendiul din Vinerea Mare
sursă foto: argesplus.ro

Doar Evanghelia a rămas intactă după marele incendiu din Vinerea Mare a anului 1930, după cum a mărturisit actuatul preot de la Costești.

„În dimineaţa de 19 aprilie, la câteva ore după foc, părintele Dumitru Vişinescu a fost găsit carbonizat. Sub braţele lui se afla unul dintre fiii săi, pe care încercase să-l salveze din flăcări. Ca printr-o minune, Sfânta Evanghelie a fost descoperită întreagă, sub preot, fiind afumată doar pe margini. Omul acela l-a slujit pe Dumnezeu până în ultima clipă. În prezent, Evanghelia se află la Muzeul Naţional”, a povestit părintele Gheorghe Ene, pentru argesplus.ro.

Turla a căzut şi a blocat intrarea

„Din investigaţia pompierilor de la acea vreme, focul a izbucnit în turla clopotniţei, care a fost cuprinsă de flăcări foarte repede şi a căzut peste pronaos, blocând ieşirea. Aşa erau construite bisericile tradiţionale din lemn din Muntenia, cu turla deasupra intrării”, a explicat preotul Ene Gheorghe, parohul noii Biserici Costeştii Vechi.

În urma incendiului devastator, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a demarat, la iniţiativa patriarhului Miron Cristea, o colectă publică naţională. Înmormântarea celor 116 persoane a avut loc în a doua zi de Paşte şi a fost susţinută financiar de autorităţile vremii.

incendiul din Vinerea Mare

sursă foto: argesplus.ro

Doliu național după incendiul din Vinerea Mare

Regina Maria, abia sosită în țară, a ajuns la Costești de urgență pentru a aduce o mângâiere oamenilor care și-au pierdut copiii în această tragedie.

incendiul din Vinerea Mare

sursă foto: argesplus.ro

Despre incendiul din Vinerea Mare au scris la acea vreme și jurnaliștii americani de la New York Times. Așa se face că la scurt timp după nenorocire au început să sosească la Costești materiale de construcții pentru o nouă biserică.

La cinci ani de la foc, locuitorii din zonă aveau să se roage într-o nouă biserică. Lăcașul de cult a fost ridicat la doi kilometri distanță de locul tragediei și poartă hramul Sfântului Ilie. Noua biserică a fost sfințită în prezența Regelui Carol al II-lea, a episcopului de Argeş, Nichita Duma, şi a patriarhului Miron Cristea.

Cei 116 martiri care au pierit în incendiul din Vinerea Mare ar putea fi canonizați

Pe locul bisericii arse a fost construit un monument şi o capelă, în memoria celor 116 victime. În 2012, Înalt Preasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a înaintat Patriarhiei un dosar în care sunt detaliate datele investigaţiilor şi prin care se cere canonizarea celor 116 martiri din Vinerea Mare, jertfiţi chiar în ziua în care Domnul Iisus a fost răstignit.

“Din câte ştim, Sfântul Sinod va lua hotărârea de canonizare a celor morţi în biserica din Costeşti”, ne-a spus preotul Gheorghe Ene, parohul noii biserici de la Costeştii Vechi.

Castastrofa din aprilie 1930 este pomenită în fiecare an, a doua zi după Înviere.

sursă foto: epitesti.ro

Post-ul Cea mai mare catastrofă din istoria României. 116 copii au ars de vii în biserica din Costești în incendiul din Vinerea Mare apare prima dată în Libertatea.ro.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Fosta soție a lui Andrei Gheorghe, mesaj cutremurător după moartea acestuia. “Iubitul meu care nu mai ești aici…”

Fosta soție a lui Andrei Gheorghe, mesaj cutremurător după moartea acestuia. Petruța Gheorghe a scris …

Leave a Reply

Your email address will not be published.