18/07/2024

În Zăbrăuţi a izbucnit războiul seringilor. Conflict între Primăria Sectorului 5 şi asociația care se îngrijea de dependenţii de droguri

Primăria Sectorului 5 a interzis ONG-ului care oferea seringi şi servicii medicale gratuite drogaţilor din Zăbrăuţi să mai activeze în acea zonă. Reprezentanţii acestei organizaţii spun că aveau 5.000 de de drogaţi sub control, iar acum se așteaptă revenirea la situaţii ca în anii ’90: covoare de seringi pe drum, explozie de SIDA, TBC şi infracţionalitate.

Planul de Analiză a Riscurilor în Municipiul Bucureşti (PARMB) vorbeşte, printre altele despre potenţialele catastrofe sociale care ameninţă oraşul, determinate de incertitudini şi de sărăcie. PARMB: “Prin riscuri sociale se înţeleg evenimente majore care afectează un mare grup uman şi care au consecinţe sociale cu potenţial catastrofic sever”.  Mai pe româneşte, autorităţile se tem de o posibilă răscoală în Bucureşti, care ar putea izbucni din cauza sărăciei, a promiscuităţii, în zone precum Ferentari şi Prelungirea Ferentari.

Exact în Zăbrăuţi, cartierul cu cei mai mulţi dependenţi de stupefiante din Bucureşti, a izbucnit în aceste zile un conflict între Asociația Carusel, care schimba seringi şi asigura asistenţă medicală şi socială persoanelor dependente de stupefinate, prin Centrul Caracuda.

Centrul de schimbare gratuită a seringilor pentru droguri a fucnţionat cinci ani

În cinci ani de activitate, la Centrul Caracuda au primit servicii de bază gratuite 5.000 de persoane, s-a realizat un program de schimb de seringi care a scăzut riscul de transmitere HIV, hepatită sau alte boli transmisibile prin folosirea în comun a acelor, străzile cartierului au fost curățate de seringi trasformând zona într-una mai sigură pentru toți. Situaţia începuse să intre sub un control fragil, dar, totuşi, control.

”Ei sunt refractari cu orice tip de socializare. În timp, unora le-am făcut buletine, altora le-am ajutat familiile la nunţi sau la înmormântări. Se gestionau problemele specifice unor categorii vulnerabile de populaţie, în colaborare cu Primăria Sectorului 5. Brusc, am primit înştiinţare că trebuie să luăm cele două containere şi să plecăm din zonă, fără să ni se spună de ce s-a luata acestă măsură. Am munci atâţia ani degeaba! Urmează ca zona aceasta să redevină o bombă socială, atât în ceea ce priveşte bolile transmisibile, cât şi infracţionalitatea”, ne-a spus lectorul universitar Marius Ursan (foto), doctor în sociologie, conducătorul echipei ”Carusel”.

Am solicitat o explicaţie din partea Primăriei sectorului 5, dar încă nu am primit un răspuns pentru această problemă.

Menţionăm că viaţa socială socială din zona Zăbrăuţi-Ferentari este subiectul romanului ”Soldaţii. Poveste din Ferentari”, de Adrian Schiop. Volumul a primit premiul „Cea mai bună carte a anului”,  acordat în cadrul Galei Industriei de Carte din România, ediţia 2014.

Citește și: 

Post-ul În Zăbrăuţi a izbucnit războiul seringilor. Conflict între Primăria Sectorului 5 şi asociația care se îngrijea de dependenţii de droguri apare prima dată în Libertatea.ro.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Avocat pentru divort si partaj

Avocat pentru divort si partaj

Avocat Diana Ciocârlan este experta in Dreptul Familiei si are o vasta experienta in Divorturi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *