22/03/2023

Patru ani de la atentatul de la maratonul din Boston | Măsuri de securitate sporite înainte de cursa din acest an

Pe 15 aprilie 2013, orașul Boston a fost zguduit de un atac terorist, care a avut loc în timpul maratonului, un eveniment popular din acest oraș. Trei oameni au murit și peste 260 au fost răniți, în urma exploziei a două bombe puse în apropiere de linia de sosire  de către frații Țarnaev. Unul dintre ei a murit într-un schimb de focuri cu autoritățile, iar al doilea a fost condamnat la moarte.

Pe 15 aprilie 2013, Boston găzduia unul dintre cele mai importante evenimente din oraș. Maratonul din Boston a fost însă transformat într-o cursă sângeroasă, după ce frații Țarnaev au  plantat două bombe în apripiere de linia de sosire. Cele două bombe au fost realizate din oale sub presiune, în care au fost puse cuie și alte bucăți de metal, pentru ca impactul să fie unul cât mai mare, iar urmările cât mai sângeroase. La doar 12 secunde distanță, cele două bombe, care au fost ascunse în rucsacuri, au explodat lângă linia de sosire.

Cronologie atentat Boston

15 aprilie 2013 – La ora locală 2.50, două bombe au explodat în apropiere de linia de sosire, fiind ascunse în rucsacuri care au fost puse la câțiva zeci de metri distanță. Aproximativ trei ore mai târziu, președintele de atunci al SUA, Barack Obama, a făcut primele declarații despre explozii. “Vom afla cine este responsabil. Vom afla de ce au făcut asta”, a afirmat fostul lider de la Casa Albă.

16 aprilie 2013 – Barack Obama a făcut noi declarații, catalogând cele două explozii ”un act de terorism”. Autoritățile americane au anunțat că au fost două bombe, după ce în presă apăruse informații despre alte dispozitive explozive.

18 aprilie 2013 – După trei zile, autoritățile americane au anunțat că i-au identificat pe principalii suspecți și au dat publicității poze cu aceștia. Anterior, mai mulți internauții s-au grăbit să distribuie fotografii cu oameni care le-a atras lor atenția, iar autoritățile au făcut apel să nu mai fie răspândite astfel de poze. Suspecții au fost identificați drept Tamerlan Țarnaev (26 de ani) și fratele lui mai mic, Djohar Țarnaev (19 ani).

Câteva ore mai târziu, un polițist a fost împușcat mortal în campusul Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT). Inițial, nu este clar dacă atacul asupra acestuia are vreo legătură cu atacul de la maratonul din Boston. Însă, la scurt timp, iese la iveală că frații Țarnaev se află în spatele acestui atac asupra polițistului. Aceștia au furat apoi o mașină, cu tot cu șofer, pe care l-au eliberat aproximativ 30 de minute mai târziu.

Cu poliția pe urmele lor, frații Țarnaev au deschis focul și chiar au detonat mai multe dispozitive. Totodată, Tamerlan este rănit în urma unui schimb de focuri cu autoritățile. Ulterior, a ieșit la iveală că acesta a fost lovit și cu mașina de fratele său mai mic, care a reușit să scape.

19 aprilie 2013 – Ies la iveală informații noi despre autorii atacului. Aceștia erau de origine cecenă și au imigrat legat în Statele Unite. Tamerlan a fost cel care l-a ucis pe polițist în campusul MIT. În timpul zile, sute de polițiști au mers din casă în casă prin orașul Watertown, unde Djohar se ascundea. Oamenii au fost sfătuiți să rămână în locuințe, până când acesta este prins.

După aproximativ 12 ore de căutări, un locuitor din Watertown a alertat autoritățile că a văzut semne de sânge pe barca aflată în grădina casei sale și că a auzit sunete. Forțele de ordine l-au găsit acolo pe Djohar Țarnaev, care era rănit. El a fost transportat la spital.

22 aprilie 2013 – Djohar Țarnaev a fost pus sub acuzare pentru atacul terorist de la maraton.

9 mai 2013 – Tamerlan Țarnaev a fost îngropat la un cimitir din statul Virginia, după ce toate din statul Massachusetts au refuzat să-l înmormânteze.

5 ianuarie 2015 – Începe procesul lui Djohar Țarnaev

4 martie 2015 – Au loc pledoariile de deschidere. În timpul procesului, procurorii au interogat peste 92 de martori, în timp ce apărarea patru.

8 aprilie 2015 – După 11 ore de deliberări, juriul l-a găsit vinovat pe Djohar Țarnaev la toate cele 30 capete de acuzare.

15 mai 2015 – Djohar Țarnaev este condamnat la pedeapsa capitală

24 iunie 2015 – Djohar Țarnaev este înștiințat oficial că a fost condamnat la pedeapsa cu moartea. Vorbind în fața instanței, el a recunoscut că este vinovat și și-a cerut scuze pentru faptele sale

18 iulie 2015 – Djohar Țarnaev este mutat în închisoarea de maximă siguranță din Florence, Colorado

Măsuri de securitate sporite la patru ani de la atentatul din Boston

La patru ani de la atentatul de la maratonul din Boston, autoritățile americane au decis să sporească măsurile de securitate. Anul acesta, populara cursă are loc pe 17 aprilie, adică peste două zile. În urma atacurilor recente, precum cel din Londra, unde un terorist a intrat cu mașina în trecătorii aflați în Podul Westminster, dar și cel similar din Stockholm, autoritățiile americane au decis să sporească și mai mult măsurile de securitate. De altfel, securitatea a fost întărită în urma atentatului din 2013.

Peste 30.000 de alergători sunt așteptați la maratonul din acest an, precum și aproximativ un milion de oameni care îi vor încuraja pe aceștia. Astfel, autoritățile vor să se asigure că evenimentul decurge fără niciun incident. Numeroase vehicule ale poliției vor fi folosite pentru a bloca străzile, pentru a împiedica vreo mașină să intre în mulțime.

Totodată, peste 5.000 de ofițeri vor staționa de-a lungul traseului, precum și mai multe echipaje antrenate pentru a detecta dispozitive exlozive. Măsurile de siguranță au fost luate ca măsură de precauție, căci autoritățile au anunțat că nu există nicio amenințare specifică împotriva maratonului.

Citește și: Emoționant! O tânără care și-a pierdut un picior în atentatele din Boston a terminat, trei ani mai târziu, maratonul. Barack Obama i-a transmis un mesaj |VIDEO

Post-ul Patru ani de la atentatul de la maratonul din Boston | Măsuri de securitate sporite înainte de cursa din acest an apare prima dată în Libertatea.ro.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Unde s-a sărutat prima oară Giulia Anghelescu cu Vlad Huidu. “Sunt multe lucruri care îmi dau fiori”

Cântăreața Giulia Anghelescu a dezvăluit unde s-a sărutat prima oară cu partenerul ei de viață, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *