25/04/2024

Invazie de căpușe în Capitală: În jur de 25 de cazuri se înregistrează, zilnic, la Matei Balș; Recomandările medicilor pentru prevenție

Invazie de căpușe în Capitală. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Matei Balș, Cătălin Apostolescu a declarat, miercuri, pentru Libertatea, că în jur de 25 de cazuri se înregistrează, zilnic, la Matei Balș. Medicul Tudor Ciuhodaru ne-a declarat că unul dintre pacienții săi a fost mușcat de 13 ori. Pentru prevenirea mușcăturii de căpușă, trebuie să evităm zonele umbrase și cu multă verdeață, să purtăm haine deschise la culoare și șosete în picioare. 

Purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Boli Infecționase Matei Balș ne-a declarat că în această perioadă ajung la camera de gardă aproximativ 25-25 de cazuri de persoane mușcate de căpușe, atât adulți cât și copii. ”Nu este ceva ieșit din comun, pentru această perioadă, mai ales că a fost și vacanța de 1 mai și mulți români au ieșit în aer liber”, a spus medicul.

Doctorul Tudor Ciuhodaru a declarat pentru Libertatea că serviciile de urgență au început să se umple și la Iași de astfel de pacienți mușcați de căpușe.

”De la curtea blocului până la parc, zonele umbroase, răcoroase, toate sunt adevărate capcane, pentru că în aceste zone se află și căpușele”, a afirmat doctorul.

”Unul din pacienţii mei a fost muşcat de 13 ori”, mai spune Ciuhodaru. El atrage atenția asupra riscului crescut în aceste zile călduroase, o cauză constituind-o și stilul sumar de îmbrăcăminte, dar și activităţile în aer liber în zone populate de coloniile de căpuse precum spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori.

Simptomele mușcăturii de căpusă

”Dacă aţi extras o căpuşă trebuie să consultaţi imediat un medic, mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale asa-numitei ,”gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.

Căpuşa adultă este vizibilă pe piele, mai dificil în zonele piloase, dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat şi apar ca un punct negru cât un vârf de ac”, spune Ciuhodaru.

”Ţineţi minte data la care a fost extrasă capuşa și urmăriţi apariţia oricăror simptome ,,curioase” atât la nivel muşcăturii cât şi generale, pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată, dureri musculare Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizeaza tablourile clinice a peste 200 de afecţuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de feţe”, spune medicul.

Potrivit acestuia, diagnosticul este pus cu dificultate chiar şi de un medic experimentat iar antibioterapia este necesară.

Multi pacienţi ajung să nu fie diagnosticaţi sau sunt diagnosticaţi ca având: scleroză multiplă, reumatism sau poliartrită reumatoidă, tulburari psihice (depresie, anxietate, obsesii sau tulburări obsesiv-compulsive.), neuropatie alcoolică sau neuropatie diabetică.

Cum ne ferim de căpușe

Pentru a ne feri de căpușe trebuie respectate câteva reguli:

  1. Să se evite zonele în care riscul de a fi muşcati de căpuşe este mare
  2. O atenție deosebită trebuie acordată locurilor de joacă unde merg copiii
  3. În zonele de risc trebuie purtate haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Pantofii trebuie să fie deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.
  4. Înainte de a ieși la aer liber, trebuie să aplicăm repelenţi precum DEET (dietil toluamidă) pe pielea ce vine mai uşor în contact cu zonele de infestate de căpuşe, pe mâini, antebraţ sau pulverizaţi repelenţi pe bază de permetrin pe hainele (în special pe pantofi, şosete, pantaloni)

Care sunt primele măsuri pe care trebuie să le luăm după ce am fost mușcați

Maxim 30% din bolnavii de Lyme îşi mai amintesc că au fost muşcaţi de căpuşă, din cauza secreţiei anestezice şi dimensiunilor mici, precizeaz Ciuhodaru. Totuşi căpusa adultă poate fi văzută cu ochiul liber şi trebuie scoasă imediat iar nimfele arată ca un punct negru cât un varf de ac.

  1. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal, cu microbi, în sângele dumneavoastră.
  2. Nu folosiţi eter sau alt produs anestezic pentru că o poate determina să regurgiteze din sângele ingerat în muşcătura.

Tudor Ciuhodaru atrage atenția că o căpuşă trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă. ”Dacă aţi încercat să scoateţi căpusa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentarea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru a prevenirea infecţei şi a complicaţiilor.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Ce să faci cu ouăle rămase de la Paște. 10 rețete simple pe bază de ouă fierte

Ce să faci cu ouăle rămase la Paște. 10 rețete simple pe bază de ouă …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *