30/11/2021

Cearsafurile te pot imbolnavi. Cat de des trebuie sa schimbi lenjeria de pat?

Seara, după o zi lungă, cel mai relaxant loc în care îți dorești să fii este patul, iar senzația cearșafurilor curate este una de neînlocuit. Totuși, după câteva sătpămâni de folosire, lenjeria de pat nu mai are prospețimea de la început. Ceea ce nu vezi este faptul că milioane de microbi microscopici și-au făcut culcuș în așternutul tău.

Dacă nu speli lenjeria destul de des, aceasta poate deveni nocivă pentrus sănătate. Firimiturile sau petele apărute în urma unei gustări în pat nu înseamnă nimic pe lângă ”invadatorii” care își fac loc în așternutul tău și se înmulțesc: ciuperci, bacterii, praf, polen și alți alergei, piele moartă, urme de cosmetice și uleiuri. Cu timpul, acestea pot trece în saltea, iar pe termen lung pot cauza alergii, mâncărimi și, în cazuri severe, chiar infecții. De asemenea, lenjeria neschimbată mai mult timp poate fi un mediu propice pentru apariția ploșnițelor. În special dacă cearșafurile sunt roșii, aceste insecte fiind atrase și de culoare.

Un studiu realizat în Marea Britanie pare să aibă rezultate destul de îngrijotătoare. Potrivit studiului, doar 33 la sută dintre britanici schimbă lenjeria de pat o dată e săptămână, în timp ce 35 la sută fac acest lucru la două săptămâni. 8 la sută dintre cetățeni spală lenjeria la 3 săptămâni, iar 10 la sută o fac la o lună. În cazul celibatarilor, este și mai rău. Unii bărbați singuri au spus că au schimbat așternurile de numai 4 ori pe ani, pentru că… nu au simțit nevoia și nici nu și-au bătut capul să facă mai des acest lucru.

Cercetătorii spun că lenjeria de pat trebuie schimbată o dată la o săptămână sau maximum două. Dacă ai nevoie și o motivație în plus, senzația de prospețime a cearșafurilor te va face să te simți bine după duș și chiar vei dormi mai bine.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

O analiză completă! De ce boală suferă părinții care și-au dat fetița de 3 ani pedofililor și ce urmări vor avea aceste orori asupra copilului

Psihologul Cezar Laurenţiu Cioc explică detaliat, din perspectivă psiho-medicală, tendinţele unor oameni cu deviaţii psihice …

Leave a Reply

Your email address will not be published.