29/03/2024

Cel mai mare vulcan din lume va surprinde

Cel mai mare vulcan din lume o sa va surprinda aproape sigur pentru ca pe de o parte este proaspat descoperit, anuntul in acest sens fiind facut de curand, in 5 septembrie 2013, pe de alta parte pentru ca nu poate fi vizitat, motivul constituindu-l faptul ca vulcanul se afla.. sub apa. Stiati deja ca exista si vulcani submarini, nu? Ei bine, explorarea marilor si oceanelor iata ca aduce noutati si unele chiar neasteptate; in ciuda faptului ca mediul subacvatic e mai dificil de explorat si ascunde inca o multime de necunoscute, o astfel de veste ramane mereu surprinzatoare.
Sa dam si o dimensiune acestui cel mai mare vulcan din lume care, pentru a va face o idee, va spunem pentru inceput doar ca acopera o suprafata mai mare decat cea a tarii noastre: vulcanul ocupa o arie de aproximativ 600 de kilometri lungime si 450 de kilometri latime, aproximativ 240.000 de kilometri patrati la baza sa, pe fundul oceanului. Pentru comparatie, suprafata teritoriala a Romaniei este de 238.000 de kilometri patrati. Varful vulcanului se gaseste la 1.980 de metri sub nivelul marii iar baza sa se gaseste la nu mai putin de 6,4 kilometri adancime, vulcanul avand astfel o inaltime de aproximativ 4.400 de metri. Iar pentru localizarea lui, vulcanul se gaseste in Oceanul Pacific, la aproximativ 1.600 de kilometri departare de coastele estice ale Japoniei.
Vulcanul a fost numit Tamu, denumirea de catalog odata cu publicarea descoperirii fiind Tamu Massif. Unde Tamu vine de la Texas A&M University, institutie de invatamant unde profesorul de geologie american William Sager, in acelasi timp unul dintre conducatorii expeditiei subacvatice de explorare a vulcanului, a profesat cu ceva timp inainte. Iar Massif fiind nimic altceva decat cuvantul frantuzesc pentru masiv. Initial cercetatorii au crezut ca structura geologica este un conglomerat de mai multi vulcani, cercetarile detaliate aratand insa ca este vorba de un singur vulcan de dimensiuni gigantice, inactiv in acest moment.
Descoperirea plaseaza vulcanul Tamu Massif deasupra vulcanului Mauna Loa din Hawaii, precedentul cel mai mare vulcan cunoscut. Mauna Loa ramane in continuare cel mai mare vulcan activ si cel mai inalt vulcan din lume, avand o inaltime de aproximativ 9.170 de metri, dintre care 4.170 de metri deasupra apei si aproximativ 5.000 sub apa, dar volumul pe care il ocupa este cu mult mai mic decat al lui Tamu Massif, baza sa pe fundul aceluiasi ocean avand un diametru de doar 120 de kilometri si o suprafata de aproximativ 14.000 de kilometri patrati.
Tamu Massif s-a inaltat de pe fundul oceanului ca si ceilalti vulcani, prin adaugarea treptata de lava racita in straturi bazaltice peste cele deja existente, inaltarea sa facandu-se insa foarte lent din cauza pantelor cu inclinatie mica din jurul conului vulcanului, alunecarea lavei pe acestea ducand la cresterea continua a suprafetei sale si astfel intinderea lui pe orizontala, in detrimentul inaltimii. Altfel, probabil ar fi ajuns de mult deasupra apei si ar fi format o insula de dimensiuni semnificative. Pentru ca varsta vulcanului este de aproximativ 145 de milioane de ani. Cel mai mare vulcan din lume este acum inactiv.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Culmea ridicolului! Pe bune, știți cum se numea calul lui Ștefan cel Mare? Răspunsul îți poate aduce cetățenie română

O refugiată din Afganistan, stabilită de opt ani în Timişoara, nu are cetăţenie română pentru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *