26/02/2024

Doliu național în Mexic | Bilanțul cutremurului a ajuns la 61 de morți

Mexic este în doliu național, după cutremurul devastator care a avut loc în largul coastelor sud-vestile ale țării. Bilanțul seismului a depășit 60 de morți, însă autoritățile se așteaptă ca acest număr să crească. Mai mulți oameni ar putea să fie prinși sub dărâmături în cele mai afectate zone, respectiv în Tabasco, Oaxaca și Chiapas.

Mai multe operațiuni de salvare sunt în desfășurare în cele trei state afectate de seismul devastator, care a avut o magnitudine de 8,1, potrivit Institulului american de geofizică. În acest moment, bilanțul seismului se ridică la 61 de morți și cel puțin 200 de răniți.

Mulți oameni ar putea să fie prinși sub dărâmături în cele trei state – Oaxaca, Chiapas și Tabasco. Președintele Mexicului Enrique Pena Nieto a decretat o zi de doliu național, anunțând că steagurile din întreaga țară vor fi coborâte în bernă.

Totodată, liderul mexican a afirmat că 45 de decese s-au înregistrat în Oaxaca, 12 în Chiapas și patru în Tabasco. Cel mai afectat oraș a fost Juchitan, în Oaxaca, unde s-au înregistrat cel puțin 17 decese. Primăria orașului și multe alte clădiri au fost distruse sau grav avariate.

„Situația din Juchitan este critică. Este cel mai îngrozitor moment din istoria orașului”, a spus primarul Gloria Sanchez. Potrivit BBC, regiunea afectată de cutremur este una dintre cele mai sărace și puțin dezvoltate din Mexic, astfel că amploarea dezastrului încă nu este clar.

Seismul a provocat un deces și în Guatemala

Seismul care a avut loc în noaptea de joi spre vineri a fost resimțit până în capitala Ciudad de Mexico, dar și în țara vecină, Guatemala. De altfel, cutremurul a provocat o victimă acolo. O persoană și-a pierdut viața, după cum a anunțat președintele țării.

Totodată, seismul a fost urmat de o alertă de tsunami pentru opt țări, ceea ce a dus la evacuarea a mii de oameni din zonele de coastă. Avertizarea a fost anulată ulterior.

Cutremurul cu magnitudinea 8,1 a fost mai puternic decât cel care a avut loc în 1985, în apropiere de Ciudad de Mexico, în urma căruia mii de oameni au murit. Bilanțul actualului seism este mai mic, deoarece a afectat zone mai puțin populate. Seismul a lovit Mexicul în momentul în care țara este amenințată de uraganul Katia pe coasta de est.


Citește și: Amenzi pentru cine scuipă pe jos, aruncă hârtii pe stradă și pune rufele la uscat. Orașul care vrea să impună respectarea manierelor


Foto: EPA

Post-ul Doliu național în Mexic | Bilanțul cutremurului a ajuns la 61 de morți apare prima dată în Libertatea.ro.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Vinovații de la revolutia din 89′

Vinovații de la revolutia din 89’… Pana si noi stim care sunt vinovații, insa dc. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *