29/07/2021

EXCLUSIV/ Aventură culinară extremă pentru gurmandul chef Cătălin Scărlătescu. «Sinistrat» pe ocean, a ajuns să mănânce orez cu zahăr

Cătălin Scărlătescu ar trebui să scrie o carte despre vacanțele lui culinare prin lume, fiindcă aventurile prin care a trecut nu sunt doar pline de savoare, ci și foarte amuzante. Juratul emisiunii “Chefi la cuțite”, de la Antena 1, ne-a povestit cum a rămas fără mâncare în mijlocul oceanului și de ce n-a putut să suporte carnea de pui vreo 20 de ani.

Gazeta Nationala:  N-ai făcut un secret din faptul că ai mâncat o oaie întreagă, într-o zi și o noapte, cu doi prieteni… Despre ce alt “dezmăț” culinar ne mai poți povesti?

Cătălin Scărlătescu: În ultima vreme, se pare că dau peste câte un dezmăț culinar în fiecare săptămână, că m-am făcut cât casa! (râde) În Grecia mi-a plăcut foarte mult de fiecare dată, iar acum câțiva ani am mâncat atât de bine din mâna unui bucătar extrem de talentat, Hristo, cel pe care l-am cunoscut la taverna Poseidon din Poros! Am ajuns cu barca acolo, prin 2014, și de atunci mâncarea pe care o face omul ăsta m-a determinat să-mi fac rutele cu barca pe acolo, numai ca să mănânc la el. Iar anul ăsta l-am pus să se înscrie la emisiune, la “Chefi la cuțite”, pentru noul sezon, pe care îl filmăm acum.

S-a întâmplat vreodată să faci foamea?

Da. În 1995, undeva în mijlocul Atlanticului, ni s-au stricat niște conducte de freon și am rămas fără frigidere pe vapor. Am mâncat doar paste și orez până ne-au luat dracii. La prânz le mâncam cu ketchup și seara, cu zahăr. Iar după toată experiența asta, am oprit într-un port din Indonezia și am cumpărat toți puii din sat. Am curățat la pui de n-am mai putut vreo 20 de ani să mănânc carne de pui.

De obicei, gurmanzii fac urât la foame. Tu devii irascibil dacă ești ținut nemâncat?

Vă bat! Treaba stă în felul următor: dacă sunt setat că merg la restaurant și trebuie să mănânc și se întâmplă ceva – fie nu-mi place mâncarea, fie nu vine la timp -, gata, m-ai pierdut. Altfel, dacă sunt setat că intru la dietă, sunt cuminte.

Îl ia la mișto pe Florin Dumitrescu: «E un mic Scărlătescu, s-a îngrășat, a mai obosit»

Nu cu mult timp în urmă, Florin Dumitrescu spunea că mă­nâncă rar dulciuri, ca să nu ajungă ca tine. Cum răspunzi la provocare?

Inevitabil, domnul Dumitrescu va ajunge ca mine. El  nu-și dă seama, dar a împrumutat din apucăturile mele: dacă vă uitați la primele noastre filmări, de prin 2011, 2012, el era Florin Dumitrescu. Acum e un mic Scărlătescu, s-a îngrășat, a mai obosit. În meseria asta e greu să nu te îngrași, sunt foarte puțini bucătari care își mențin silueta.

Știm că nu ești prieten cu dietele, dar ce-ai face dacă medicul ți-ar spune să treci la regim?

Viața are prioritate și dacă ar trebui să nu mănânc 5 zile că așa spune doctorul, aș face-o cu ochii închiși, n-aș mânca 6! Pentru sănătate nici nu se pune problema.

Spuneai că toate vacanțele tale sunt culinare. Pe unde ți-ai propus să mănânci anul acesta?

Anul ăsta am început cu Caraibe, urmează Maroc, iar de pe 2 până pe 16 septembrie este deja programată Grecia, tradiționala vacanță pe barcă.

Ce bizarerie culinară ai vrea să testezi și n-ai reușit încă? Durian, viermi, pește fugu, supă din cuib de pasăre, tarantule prăjite?

Le-am încercat pe toate! Clătitele nu-mi plac, în rest mănânc orice. Uite, de exemplu, iarna asta, în Caraibe, am mâncat tocană de iguană.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Cine a fost Stephen Hawking, fizicianul care ”trebuia să moară” acum jumătate de secol

Stephen Hawking – care a murit, marți noaptea, la vârsta de 76 de ani – …

Leave a Reply

Your email address will not be published.