11/12/2023

FOTO| Kumgang, orașul fantomă din Coreea de Nord pentru care Hunday a plătit un miliard de dolari

Kumgang este primul oraș nord-coreean prin care se trece la intrarea din Coreea de Sud. Construit de Hunday în 1998, a costat producătorul de mașini 1 miliard de dolari, dar după doar 10 ani, a devenit un ”oraș fantomă”, pentru că niciun sud-coreean nu mai merge acolo după ce o turistă a fost împușcată de soldații nord-coreeni.

Complexul turistic Muntele Kumgang, este cel mai apropiat stabiliment nord-coreean de ganțița cu Coreea de Sud. Acesta a fost construit în 1998 de către gigantul auto Hunday. Compania sud-coreeană a plătit atunci guvernului de la Phenian 1 miliard de dolari pentru a i se permite să construiască acest complex și să aibă drept de administrare a terenului pentru 50 de ani.

La scurt timp după construirea ansamblurilor de aici, turiștii sud-coreeni s-au îngrămădit să-l viziteze. Dar mai important de atât, numeroase familii despărțite odată cu separarea celor două țări din peninsula Coreea, au reușit să se întâlnească aici, ceea ce nu li s-a permis până atunci.

Kumgang orașul fantomă din Coreea de Nord

Timp de zece ani, coreeni din sud și din nord s-au bucurat de hotelurile de aici, de centrle spa, de plimbările pe munte și de centrele comerciale.

Kumgang orașul fantomă din Coreea de Nord

În iulie 2008, totul s-a terminat după ce guvernul de la Seul a interzis locuitorilor să mai viziteze Kumgang-ul ca urmare a unei crime. O turistă sud-coreeană, Park Wanh-na a fost împușcată de soladații nord-coreeni. Phenianul a transmis atunci că femeia a ajuns în zona militarizată ignorând semnele și focurile de avertizare trase de soldații care păzeau granița.

Kumgang orașul fantomă din Coreea de Nord

Phenianul a ordonat închiderea complexului turistic, iar Seulul a interzis sud-coreenilor să mai meargă acolo, astfel că s-a ajuns ca nimeni să nu mia calce în Kumgang în ultimii ani.

Kumgang orașul fantomă din Coreea de Nord

Primele fotografii de acolo au apărut recent în presă și arată cum complexul a devenit un oraș fantomă în ciuda hotelurilor de lux, a unui spa, a unei stații de pompieri, a unui birou de turism, a unui teren de golf, a unui supermarket și chiar a unei clinici.

Acum în Kumgang  nu se mai vede nici un turist și nici populație prea multă, singurele persoane surprinse de fotografi fiind vânzătoarele din magazinele fără clienți și cu rafturile pline de produse.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.