29/05/2024

Semimaratonul este cea mai apreciată și cea mai aleasă distanță. Cursa din București, pe 14 mai

Semimaratonul este cea mai apreciată și cea mai aleasă distanță, Datele de la competițiile organizate de Bucharest Running Club, semimaratonul (21,097 km) și maratonul din Capitală fiind cele mai mari evenimente de acest fel din țară, arată că participanții aleg această lungime chiar și în detrimentul curselor mai scurte, informează 4run.ro.

Cursele de semimaraton din România au cunoscut o creștere semnificativă de participanți și ”finișeri”, la București, la semimaratonul organizat de Bucharest Running Club, în ultimii cinci ani, numărul de alergători crescând de aproape 5 ori, de la 663 la 3.179. Chiar și în cazul în care evenimentul a cuprins și alte probe, mai scurte – 10 km sau crosuri, sau mai lungi – maraton, cei mai mulți au mers pe varianta de mijloc a curselor de fond. Tendința aceasta nu este o caracteristică a spațiului mioritic, aceleași ”boom-uri” fiind observate și în străinătate, de exemplu, în America, conform Running USA, numărul de finișeri a crescut de 4 ori în ultimii 15 ani, ”semi-ul” fiind distanța preferată de alergători, atât de femei cât și de bărbați.

Pentru exemplificare, la Semimaratonul București din 2016 au participat la cursele lungi – semimaraton, ștafetă și 10 kilometri, 8.545 de alergători (totalul pe eveniment a fost de 14.745 participanți). Cum au fost alese distanțele? La ștafetă, 1.725 de alergători, la 10 km, 2.990 de alergători, iar la semimaraton s-au înscris 3.830, din care 3.179 au și terminat. Și la Maratonul București din același an, tot cursa care acoperă ”doar” 21,097 km a reprezentat prima opțiune, la final înregistrându-se 2.781 de finișeri la ”semi” și ”doar” 927 la maraton.

Semimaratonul este cea mai apreciată și cea mai aleasă distanță. Cel mai mare eveniment: Broloppet, care s-a desfășurat timp de 6 ani pe un traseu între Danemarca și Suedia, a avut într-un an 92.000 de înscriși, 79.719 persoane terminând cursa.

De fapt, printre cele mai mari curse de alergare din lume, din toate timpurile, sunt câteva semimaratoane. Cel mai mare dintre ele, Broloppet, care s-a desfășurat timp de 6 ani pe un traseu între Danemarca și Suedia, a avut într-un an 92.000 de înscriși, 79.719 persoane participând și terminând cursa. Cel mai mare semimaraton care încă se organizează, prima ediție având loc în 1980, este Goteborgsvarvet (Suedia), anul trecut înscriindu-se 64.500 de alergători.

Semimaratonul este cea mai apreciată și cea mai aleasă distanță. Legenda lui Fidipide

Legenda spune că după ce a fugit un maraton, Fidipide, faimosul vestitor care a alergat până la Atena să anunțe victoria grecilor împotriva perșilor, a strigat ”Am câștigat!” și apoi s-a prăbușit la pământ. Totuși, nu felul cum a terminat alergarea legendarul Fidipide este motivul pentru care se alege în acest moment semimaratonul în detrimentul curselor mai lungi. Chiar dacă maratonul este cursa regină a atletismului și în același timp și o distanță la care alergătorii amatori se gândesc să o parcurgă cel puțin odată în viață, totuși proba care însumează ”doar” 21,097 km a câștigat bătălia cu celelalte ”lungimi” din mai multe considerente.

Semimaratonul e o distanță provocatoare, dar nu e una care să ceară o transformare totală a programului zilnic. Un antrenament pentru maraton înseamnă o dedicare mare, include și alergări lungi de peste 3 ore, pe când pentru a termina un ”semi” lucrurile sunt mult mai simple, mai puține ore de pregătire, alergări lungi mai scurte, etc.

Semimaratonul e o distanță pe care dacă o parcurgi te poți recupera mult mai repede, indiferent de cât de rapid o alergi, pentru un maraton fiind nevoie de săptămâni bune pentru o revenire la ”normal”. Și în plus, una este să vizitezi un muzeu după ce ai fugit un ”semi”, alta este după un maraton când mersul ”diform” poate părea ciudat celor din jur. J

Semimaratonul e o distanță care duce la mai puține accidentări decât dacă se aleargă un maraton. Și nu este vorba neapărat de cursa în sine cât de pregătire, care dacă nu e făcută cu atenție poate duce la supra-antrenament.

Semimaratonul e o distanță pe parcursul căreia, neterminându-se așa repede ca o cursă de 5 kilometri sau de 10 kilometri, se poate prelungi senzația de bine care există în timpul unei alergări intense și lungi.

Dacă iubiți mișcarea și stilul de viață sănătos vă așteptăm pe 14 mai ca alergător, voluntar sau suporter la OMV Petrom Semimaratonul București alături de peste 16.000 de alergători din 60 de țări care se bucură de sărbătoarea Bucureștiului. Puteți alege una dintre cursele: semimaraton 21km, 10 km Volkswagen, Ștafeta Scholl ((7km + 7km + 7.1km), Cursa Populară Vodafone (3km), Cursa Adolescenților Erasmus +(2,5km). Sâmbătă 13 mai copiii între 0-13 ani vor lua startul grupați pe categorii de vârstă la Cursa Copiilor McDonald’s (0,7-1,3km). Detalii pe www.bucuresti21km.ro.

Bucharest RUNNING CLUB a pus Bucureștiul pe harta capitalelor lumii care găzduiesc astfel de evenimente – sărbători ale orașelor. În ultimii 9 ani BRC a pus bazele și a dezvoltat turismul sportiv – cu ocazia Bucharest RUNNING CLUB Premier Events capitala fiind vizitată de peste 3.500 de străini, unii dintre aceștia venind pentru prima oară în România. 

  • Concurenți*, participanți doar la proba de ”semi” de la București
  • 2012 – au terminat cursa 663 alergători la Semimaraton & 1181 la Maraton
  • 2013 – au terminat cursa 1606 alergători la Semimaraton
  • 2014 – au terminat cursa 2016 alergători la Semimaraton & 2191 la Maraton
  • 2015 – au terminat cursa 2507 alergători la Semimaraton & 2612 la Maraton
  • 2016 – au terminat cursa 3179 alergători la Semimaraton & 2781 la Maraton

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *