25/06/2024

Stiai ca de la 20 de ani creierul imbatraneste si anumite parti din el pierd din masa?

Inţelegerea procesulul prin care creierul se degradează poate duce la dezvoltarea a noi tratamente care sa prevlnă apariţla unor afecţiuni neurologice.  Exista anumite tipare dupa care creie rul  îmbatrâneşte, insa acestea pot fi modificate în cazul existenţei unor afecţiuni.

Crelerul pierde din masa.

Pe la 20 de ani, începem să pierdem din greutatea creierului astfet încât  pe la sfârşitul vieţii, contabilizam cu 5-10 la suta mai puţina materie cenuşie.
Anumite regiuni se micşorează mai mult  (lobut frontal, cu rol în abilităţile psihlce, şi hipocampu unde se formează noile amintiri).

• Scoarţa cerebrală se subţiază

Acest proces nu este cauzat de pierderea neuronilor cum se considera până nu demult. Cercetări noi arată că subţierea scoarţei cerebrale este urmarea reducerii numarului sinapselor (proces ce începe la vârsta de 20 de ani).

• Materla albă se tmpuţinează.

Mielina, o substanţă albă care ajută neuronii să comunice mai bine, se împuţinează.
Rezultatul:  nu mai suntem la fel de rapizi în gândire, nu mai avem o memorie la fet de bună ca în tinereţe, iar abilitatea de a rezolva probleme scade simtitor.

• Neurotransmlţătorii tşi reduc numărul.

Pe măsură ce înaintează în vârstă creierul generează din ce în ce mai putini neuroni transmiţători (substanţe precum serotonina care transmit mesaje de la un neuron la altul). Aceste schfmbări vor avea efect asupra memoriei.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Culmea ridicolului! Pe bune, știți cum se numea calul lui Ștefan cel Mare? Răspunsul îți poate aduce cetățenie română

O refugiată din Afganistan, stabilită de opt ani în Timişoara, nu are cetăţenie română pentru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *