14/06/2024

Un multiplu campion la karate și scriitoarea Ioana Lee promovează sportul românesc în SUA

Un multiplu campion la karate și scriitoarea Ioana Lee Nitobe promovează sportul românesc în Statele Unite ale Americii.

Una dintre scriitoarele contemporane, românca Ioana Lee (44 ani), și multiplul campion la Karate Kyokushin, sensei Nicolae Toma, și-au unit forțele pentru a promova școala românească de sport în Statele Unite ale Americii.

Proiectul a luat naștere la puțin timp după ce dramaturga l-a reîntâlnit după o pauză de câțiva ani pe sensei Nicolae Toma in Washington DC, oraș în care amândoi locuiesc de la începutul anilor 2000.
”L-am cunoscut pe Nicolae în urmă cu câțiva ani la un eveniment dedicat românilor din Washington DC. Cum de la vârsta de 5 ani am fost fascinată de sporturile de contact, l-am rugat să devină antrenorul meu de karate și unele din antrenamentele noastre au fost și filmate, dar nu am avut niciodată răbdare să le văd. După o perioadă, a trebuit să întrerupem pentru că era plecat mereu în deplasări și turnee mondiale. De curând, l-am sunat să-l întreb dacă pot să revin la antrenamente, a crezut că am glumit dar apoi s-a trezit cu mine la sală. Ca sa vadă dacă îmi doresc cu adevărat să practic karate, m-a testat punându-mă să mă antrenez cu un grup avansat, afară, pe asfalt! Se pare că am făcut față testului dacă luăm în considerare reacțiile colegiilor de antrenament, cărora le-a plăcut evoluția mea.

Un multiplu campion la karate și scriitoarea Ioana Lee promovează sportul românesc în SUA: ”La lecțiile de karate le vorbim elevilor despre România”

Mai mult, așa au aflat că atât eu cât și antrenorul lor provenim din România, țară despre care unii nu auziseră deloc iar alții știau că e patria Nadiei Comâneci. Astfel, ne-a venit ideea ca la clasele de karate ale profesorului sensei Nicolae Toma, ce au loc într-un centru mare de fitness din Washington DC să le vorbim elevilor săi despre România și despre istoria sportului românesc, ce a dat lumii multe valori mondiale precum Nadia Comăneci”, povestește Ioana Lee, care la antrenamente rabdă cu stoicism loviturile puternice. Chiar dacă picioarele sale sunt pline de vânătăi, nu se plânge de acest lucru. Ioana Lee are însă grijă să le mascheze bine atunci când participă în ținute super elegante la recepții și evenimente importante organizate de diferite ambasade în Washington DC.

Un multiplu campion la karate și scriitoarea Ioana Lee promovează sportul românesc în SUA. Sensei Nicolae Toma practică Shotokan din 1988

Sensei Nicolae Toma s-a născut și a crescut în România. A început să practice Shotokan Karate la începutul anului 1988 cu Sempai Iftenie din Buzău, România. Acesta a fost începutul devotamentului său în instruirea intensă a karate-ului și studiul aprofundat al artelor și culturii marțiale japoneze. În palmaresul său, se află competiții cucerite în România, Anglia, Statele Unite ale Americii sau Polonia.
”Nu mi-am schimbat niciodată numele românesc!”
Aflată într-un cerc de cunoștințe și relații din lumea diplomatică americană, Ioana Lee vorbește cu mândrie despre originile sale românești. ”Repet pentru toți care mă întreabă: m-am născut și am crescut în Vălenii de Munte, județul Prahova și am 44 de ani. Mulțumesc din suflet tuturor românilor pentru sprijinul vostru. Știu că sunteți sătui de ifose și de ”celebrități”, dar eu sunt și voi rămâne Ioana din România. Voi continua să lupt pentru cauza românilor de pretutindeni. Nu o pot face singură însă! Nu mi-am schimbat numele românesc niciodată și nu mi-am uitat niciodată originea. Nu m-am dat drept ”altceva”, mă bucuă însă faptul că alte țări susțin că sunt ”de-a lor”, spune Ioana Lee.

 

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *