25/06/2024

UPDATE | Atentat pe Manchester Arena. Opt persoane au fost arestate în urma atacului terorist soldat cu 22 de morți

Explozie pe Manchester Arena. Cel puțin 22 oameni au murit și 119 au fost răniți, în urma unei explozii care au avut loc luni seara, la finalul unui concert susținut de Ariana Grande pe Manchester Arena, cea mai mare sală de concerte acoperită din Europa. Atacul terorist a avut loc în foaierul clădirii. Medicii care au intervenit la fața locului au descris starea victimelor, cei mai mulți tineri și adolescenți, ca fiind loviți de șrapnel. Acesta este cel mai sângeros atac din Marea Britanie după cel din 7 iulie 2005, când 52 de persoane au murit după ce o serie de explozii a lovit sistemul de transport din Londra.

SUMAR

FOTO: EPA

Explozie pe Manchester Arena – LIVE UPDATE

UPDATE 25 mai, ora 9.20: Alte două persoane au fost arestate, în urma atacului terorist de la Manchester Arena. În total, opt oameni sunt acum în custodia autorităților britanice, în legătură cu atacul de la finalul concertului susținut de Ariana Grande.

Șase bărbați au fost arestați în urma unor raiduri care au avut loc, miercuri,  în Manchester, Wigan și Nuneaton, Warwickshire. Printre cei arestați se numără și fratele mai mare al atacatorului, Islail Abedi.

Doi bărbați au fost arestați joi, în urma unei alte operațiuni. Totodată, o femeie reținută a fost eliberată, fără nicio acuzație.

Autoritățile britanice au anunțat că cel mai probabil atacatorul sinucigaș făcea parte dintr-o rețea teroristă.

De asemenea, fratele mai mic al lui Salman Abedi și tatăl său au fost arestați în capitala libiană Tripoli.

UPDATE 22.00: Jurnaliștii de la The New York Times au publicat mai multe fotografii cu dispozitivul improvizat folosit în atentatul de la Manchester Arena.

UPDATE 20.40. Tatăl lui Salman Abedi, care anterior a spus că fiul său este nevinovat, a fost arestat în Tripoli. Ramadan Abedi a fost reţinut de către ofiţeri mascaţi în faţa locuinţei sale din suburbia Ayn Zara.

UPDATE 20.00: Peste 1,5 milioane de lire au fost strânși de organizații pentru a-i ajuta pe cei afectați de atacul terorist. Totodată, mâine, la ora locală 11.00, va fi ținut un moment de reculegere în memoria celor 22 de oameni care au murit.

UPDATE 19.40: O altă persoană a fost arestată în Manchester, în legătură cu atacul terorist. Acesta a fost arestat în urma unei operațiuni dub Wigan.

”Am arestat în această după-amiază o persoană din Wigan ca parte a anchetei cu privire la acel incident oribil de la Manchester Arena”, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei din Manchester. De asemenea, suspectul avea asupra sa un pachest suspect, iar autorităţile încearcă să determine în acest moment ce conţine.

În total, cinci persoane au fost arestate în Marea Britanie, în urma atacului de la finalul concertului Ariana Grande. Printre ele se numără și fratele cel mare al teroristului.

UPDATE 19.00: Fratele mai mic al atacatorului sinucigaș Salman Abedi a fost arestat în capitala Libiei, Tripoli. Hashem Abedi, în vârstă de 20 de ani, este acuzat că are legături cu Statul Islamic. El a fost reținut în urma unei operaţiuni antiteroriste a forţelor Rada din capitala libiană Tripoli.

Anterior, celălalt frate al său a fost reținut în urma unei operațiuni antitero din sudul zonei metropolitane a Manchester.

UPDATE 17.15: Poliția britanică consideră că autorul atacului de la Manchester Arena făcea parte dintr-o rețea teroristă. Declarația vine după ce patru persoane au fost arestate, în urma atacului terorist.

”Întrebarea este: a acţionat singur sau făcea parte dintr-o grupare cu alţi indivizi determinaţi să ucidă. Pe asta se concentrează investigaţia în acest moment”, a declarat o sursă anonimă pentru jurnaliştii Reuters. De asemenea, autorităţile britanice sunt îngrijorate că alţi indivizi au fost implicaţi în fabricarea bombei detonate în Manchester Arena. ”Realizarea unei bombe implică un anumit nivel de expertiză şi competenţă”

Au apărut noi detalii despre victimele explozieii de la finalul concertului Ariana Grande. Un polițist aflat în timpul liber și un grup organziat de oameni se află printre cei care și-au pierdut viața în urma atacului.

În acest timp, tatăl lui Salman Abedi a făcut primele declarații. El a spus că fiul său este nevinovat, în timp ce a confirmat că un alt fiu al său este arestat.

UPDATE 15.40: Sute de soldați vor fi desfășurați la Palatul Buckingham și în alte „locuri cheie” din Marea Britanie. Aproximativ 1.000 de soldați pe străzile din Regat, în urma atacului terorist de la Manchester Arena, soldat cu 22 de morți. Este pentru prima oară în ultimii 15 ani când această măsură este luată în Marea Britanie.

UPDATE ora 15.00: Poliția britanică spune că a reușit să identifice toate cele 22 de victime ale atentatului de la Manchester Arena. Totuși, aceștia nu doresc să facă publice numele victimelor până când vor fi finalizate procedurile de anunțare a familiilor. Ei au adăugat că au fost trimiși ofițeri specializați să ofere sprijin familiilor.

Identitatea unora dintre cei care și-au pierdut viața în atentat a fost aflată însă. 

UPDATE ora 14.20: Bilanțul victimelor atentatului de luni seara de la Manchester Arena a fost revizuit, miercuri, de autorități.  Jon Rouse, un reprezentant al Greater Manchester Health and Social Care Partnership a anunțat că 22 de persoane și-au pierdut viața și 119 au fost rănite. Dintre aceștia, 64 se află în prezent în spital și restul au fost lăsați să meargă acasă avâând răni superficiale.

Acesta spune că numărul răniților a crescut considerabil deoarece multe persoane care nu au fost rănite grav au ajuns la spital mai târziu și nu au fost preluate de ambulanțe. Rouse a adpugat că mulți dintre cei internați au suferit răni serioase și va dura foarte mult timp până se vor recupera

UPDATE ora 13.30: Încă trei persoane au fost arestate de poliția britanică în legătură cu atentatul de luni seara de la Manchester Arena, transmite BBC. Astfel, numărul total al persoanelor aflate în arest este de patru.

Marți, a fost arestat fratele în vârstă de 23 de ani a lui Salman Abedi, tânărul de naționalitate libaneză care s-a aruncat în aer, luni, la Manchester Arena ucigând 21 de persoane.

UPDATE 24 mai ora 10.40: Ministrul de Interne britanic, Amber Rudd a declarat, miercuri, că este foarte probabil ca atacatorul de la Manchester Arena, Salman Abedi, să nu fi acționat de unul singur. ”Pare posibil ca el (n.r. Abedi) să nu fi acționat de unul singur”, a declarat Rudd într-un interviu pentru Sky News.

După ce l-au identificat pe atacatorul de la Manchester anchetatorii încearcă să stabilească cu exactitate dacă acesta a acționat singur, sau dacă a făcut parte dintr-un grup mai mare și amenințarea continuă să existe.

De altfel, acesta este și principalul motiv pentru care Centrul comun de analiză a terorismului, grupul de experți din poliție, guvern și agențiile de informații, a recomandat ridicarea nivelului de alertă în Marea Britanie. ”O întrebare esențială în această anchetă este dacă teroristul mort a acționat singur sau făcea parte dintr-un grup. Anumite informații pe care le-am adunat până acum, pe parcursul anchetei a dus la un nivel de incertitudine”, a explicat adjunctul șefului Poliției Metropolitane, Mark Rowley.

UPDATE ora 00.00: Nivelul de alertă în Marea Britanie a fost ridicat la cel mai înalt nivel, cel critic. Premierul Theresa May a anunțat că militari înarmați sunt mobilizați pe străzi, în locurile aglomerate.

UPDATE ora 20.45: O nouă alertă de securitate în Manchester. Universitatea Salford a fost evacuată, iar polițiștii sosiți la fața locului verifică existența unui colet suspect.

UPDATE ora 19.05: Autorul atacului din Manchester a fost identificat. Salman Abedi, de 23 de ani, cetățean britanic, originar din Libia, s-a detonat pe Manchester Arena, iar în urma atacului 22 de persoane și-au pierdut viața. Atacul a fost revendicat marți de gruparea teroristă Stat Islamic.

UPDATE ora 15.45: Un reprezentant al Serviciului de Ambulanță din Manchester a declarat, marți după-amiază, că ”sunt câteva victime care au suferit răni foarte, foarte grave” și spune că aceștia ar putea sta o perioadă mai lungă în spital.

El a adăugat că cel puțin 12 dintre victime au sub 16 ani și sunt internate într-un spital pentru copii.

 

UPDATE ora 15.10: Statul Islamic a revendicat atacul de luni seara. Ei au spus că nu este vorba de un kamikaze ci de un dispozitiv implantat în incinta Manchester Arena, scrie Reuters.

”Un soldat al califatului a reuşit să planteze un dispozitiv explozibil la o întâlnire a cruciaţilor”, se arată în declaraţia transmisă de jihadiştii Statului Islamic.

Adepţii ISIS sărbătoreau de dimineaţă pe reţele de socializare, după explozia care a zguduit metropola Manchester.

În ,mesajul ISIS se spune că 30 de persoane au fost ucise și 70 rănite, mult mai mult decât bilanțul prezentat de autoritățile engleze.

UPDATE ora 14.51: MAE anunță o solicitare de asistență din partea unui cetățean român cu privire la situația unui membru de familie, aflat în Manchester.

Solicitarea a fost redirecționată, prin intermediul modulului dedicat gestionării situațiilor de criză, către Ambasada României la Londra. În urma demersurilor efectuate de misiunea diplomatică română a rezultat faptul că cetățeanul român este în afara oricărui pericol.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord: 0044 20 76029833; 0044 20 76027328;0044 20 76036694; 0044 20 76025193; ; 0044 20 7603 0572; 0044 20 7602 2065,  apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau pe numărul de urgenţă al misiunii diplomatice 0044 7738716335.

UPDATE ora 14.10: Un bărbat de 23 de ani a fost arestat în cartierul Chorlton din sudul Manchesterului. Anchetatorii au suspiciuni că acesta a fost implicat în organizarea atacului de la Manchester Arena, scrie BBC.

Un reprezentant al Poliției din Manchester a confirmat arestarea. ”Putem confirma faptul că un bărbat de 23 de ani din  South Manchester a fost arestat”, a declarat acesta.

UPDATE 13.05: O fată de 18 ani, Georgina Callander, este prima victimă, identificată, a atacului de la Manchester Arena care a fost identificată de autorități. Ea a murit în spital, fiind printre primii care au fost preluați de ambulanțe de la locul exploziei.

Georgina era un mare fan al Arianei Grande și abia aștepta să participe la concertul de la Manchester Arena. Cu doar câteva ore înainte de spectacol, adolescenta i-a scris starului pop: ”Sunt atât de fericită că o să te văd mâine”.

UPDATE 9.25: Presa locală din Manchester citează poliția care spune că atacul a fost realizat de un bărbat care s-ar afla printre victime.

”Acesta a fost cel mai teribil incident care ne-a trebuit să ne confruntăm în Greater Manchester și unul pe care toți speram să nu-l mai trăim niciodată. Mai multe familii și tineri au mers să se bucure de un concert la Manchester Arena și și-au pierdut viața.

Gândurile noastre sunt cu alături de cele 22 de victime despre care știm acum că au murit și de cei 59 de răniți, precum și alături de cei dragi lor. Continuăm să facem tot ce putem pentru a le oferi sprijin. EVictimele sunt îngrijite în opt spitale din Manchester.

Avem de-a face cu o investigație ale cărei date se schimbă rapid, dr am alocat resurse semnificative atît pentru investigații, cât și pentru patrulele stradale. Ofițeri înarmați vor patrula pe străzile din oraș. Mai mult de 400 de ofițeri au fost implicați în această operațiune în timpul nopții”, a anunțat Constable Hopkins, șeful Poliției din Manchester, într-o conferință de presă, citat de Manchester Evening News.

Hopkins mai spune că anchetatorii cred că autorul atacului a avut asupra sa un dispozitiv improvizat pe care l-a detonat odată ce a intrat în arenă. ”Pot să confirm că atacatorul a murit la Arenă. Credem că avea la el un dispozitiv explovibil improvizat pe care l-a detonat provocânt această atrocitate”, a spus șeful poliției.

UPDATE 9.12: Numărul morților a crescut la 22, anunță autoritățile britanice. Poliția din Manchester a revizuit bilanțul deceselor și a anunțat că printre victime se află și copii, a transmis BBC.

UPDATE 8.15: Circulația în centrul orașului Manchester este încă blocată în această dimineață, în timp ce stația de metrou Victoria, cea mai apropiată de sala de spectacole, va rămâne închisă toată ziua, au anunțat autoritățile.

UPDATE 7.55: Un cont de Twitter neverificat, dar care ar aparține unui susținător ISIS a postat un mesaj de avertizare cu patru ore înainte de explozia de la Manchester.

Atacul nu a fost revendicat până la această oră, însă militanții ISIS au ”sărbătorit” vestea atentatului pe rețelele de socializare.

UPDATE 7.45: Serviciul de ambulanță a anunțat că numărul victimelor preluate de la locul tragediei este de 59. Răniții au fost tranferați la mai multe spitale din oraș, cu 60 de ambulanțe iar mai multe persoane care prezentau răni ușoare au fost tratate direct în stradă și nu au necesitat internare. Mai mulți medici aflați în oraș pentru o conferință s-au oferit să ajute angajații spitalelor.

UPDATE 7.30: Artiştii internaţionali au reacţionat imediat după explozia de la Manchester Arena. Citește aici mesajele lor. 

UPDATE 7.20: Parlamentul din Australia a început ședința de lucru din această dimineață cu un moment de reculegere în memoria victimelor de la Manchester.

 

UPDATE: 7.15: Poliţia din Manchester a declarat, marţi, că tratează explozia de la Manchester Arena ca pe un incident terorist până când va avea alte informaţii. „În prezent, tratăm incidentul ca pe unul terorist până când vom avea alte date„, a anunţat un reprezentant al Poliţiei, adăugând că există o colaborare între Poliţie şi instituţiile care au atribuţii în domeniul combaterii terorismului.

Un bărbat surprins în imagini în zona Manchester Arena, care avea un rucsac, este posibilul terorist sinucigaş, potrivit CNN. Surse americane, susţin că atacul este opera unui kamikaze.

La Londra s-a reunit cabinetul de securitate COBRA, fiind aşteptată o conferinţă de presă.

UPDATE: 7.10: Cabinetul Regatului Unit, condus de premierul Theresa May, a fost convocat de urgenţă marţi la ora locală 9.00, după explozia de la Manchester.

UPDATE 7.05: Facebook a activat opţiunea „safety check” în urma exploziei de la Machester Arena, cei care au luat parte la concert sau s-au aflat în zonă în momentul producerii evenimentului putând să îşi anunţe apropiaţii că sunt în siguranţă. Oameni au luat cu asalt reţelele de socializare pentru afla dacă copiii sau nepoţii lor sunt îm siguranţă.

UPDATE 6.55: Ambasada României la Londra a cerut autorităţilor britanice date privind naţionalitatea victimelor exploziei de la Manchester Arena şi monitorizează situaţia, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, anunţă MAE.

UPDATE 4.30: Premierul birtanic Theresa May a transmis un mesaj de condoleanţe şi a spus că se lucrează pentru clarificarea incidentului.

„Lucrăm pentru a afla toate detaliile a ceea ce poliţia consideră a fi un groaznic atac terorist. Toate gândurile noastre se îndreaptă către victime şi familiile lor”, a tranmis Theresa May.

Primarul din Manchester, Andy Burnham, a transmis de asemenea un mesaj de condoleanţe.
Ministrul Securităţii Naţionale, Ben Wallace, a făcut apel la vigilenţă şi a oferit un număr de telefon la care oamenii pot apela dacă văd orice li se pare suspect.

UPDATE 4.00: Mobilizare pe reţelele de socializare. Fotografii cu tineri care au fost la concert şi au fost daţi dispăruţi după explozii au fost dstribuite pe Twitter, pentru ca oamenii să poată ajuta la găsirea acestora.

Locuitorii din Manchester se implică în sprijinirea celor care au asistat la concert şi au scăpat nevătămaţi după explozii. Pe Twitter a apărut hashtag-ul #RoomForManchester, pe care utilizatorii îl folosesc pentru a-şi arăta disponibilitatea de a oferi cazare gratuită celor care au fost la concert şi nu pot ajunge acasă.

De asemenea, Facebook a activat opţiunea safety check, care permite utilizatorilor care au fost pe stadion sau în preajma acestuia să îşi anunţe familiile şi cunoscuţii că sunt în siguranţă.

UPDATE 3.30: Autoritățile britanice iau în calcul posibilitatea ca un atacator sinucigaș să se fi detonat în fața arenei.

În același timp, poliția din Manchester a avertizat oamenii că un dispozitiv suspect va fi detonatîn apropiere de Manchester Arena, pentru ca aceștia să nu creadă că este vorba despre o altă explozie.

UPDATE 3.20: O cameră instalată la bordul unui vehicul a surprins explozia de la Manchester Arena.

<iframe src=”https://embed.theguardian.com/embed/video/uk-news/video/2017/may/23/dashcam-footage-apparently-shows-manchester-explosion-video” width=”560″ height=”315″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

UPDATE 3.15: Cel puțin 19 oameni au murit și cel puțin 50 de oameni au fost răniți, în urma exploziei de la Manchester Arena. Bilanțul a fost anunțat de autoritățile britanice, care au catalogat explozia drept un „incident terorist”, în urma informațiilor de până acum.

Reprezentanții Manchester Arena au afirmat că incidentul a avut loc „în afara arenei, în spațiul public”. Explozia a avut loc la finalul concertului, în timp ce oamenii au început să iasă din arenă.

UPDATE 02.55: Autoritățile britanice tratează incidentul drept un „posibil incident terorist”, potrivit unor surse citate de BBC News. Totodată, potrivit Daily Mail, aproximativ 20 de oameni și-ar fi pierdut viața. Autoritățile nu au anunțat însă un bilanț oficial.

„Erau cadavre peste tot. Nu știu cum am supraviețuit, chiar nu știu”, a declarat un alt tânăr care se afla pe stadion.

La concert se aflau numeroși tineri, precum și părinți alături de copiii lor.

„Când m-am întors s-a auzit o bubuitură puternic. Un bărbat ne-a spus să fugim”, a povestit o femeie care se afla la concert împreună cu fiica ei de 11 ani.

Ce se știe până în acest moment: 

  • Poliția din Manchester a confirmat că mai multe persoane au murit în urma incidentului de la Manchester Arena
  • Martorii au povestit că „două bubuituri puternice” s-au auzit la finalul concertului susținut de Ariana Grande
  • Nu este clar ce anume a provocat aceste „bubuituri”

UPDATE 2.40: Un purtător de cuvânt al primăriei din Manchester a afirmat că nu este clar dacă „totul s-a încheiat sau sunt alte incidente în zonă”, relatează BBC News. În acest timp, zeci de echipaje de poliție se află la fața locului, precum și o echipă de geniști.

„Este o țintă ușoară – o sală de concerte, unde tinerii se bucură de muzică”, a mai spus oficialul.

În același timp, serviciul de ambulanță i-a îndemnat pe oameni să folosească numărul pentru situații de urgență, doar pentru urgențe care pun viața în pericol, precizând că un număr mare de echipaje se află la Manchester Arena.

UPDATE 2.30: O echipă de geniști a sosit la fața locului, însă tot nu este clar ce anume a provocat exploziile.

<blockquote class=”twitter-video” data-lang=”en”><p lang=”en” dir=”ltr”>A bomb disposal unit has just arrived outside the Manchester Arena. Can also hear sniffer dogs being brought out of the vans <a href=”https://t.co/SgTPZxMLyg”>pic.twitter.com/SgTPZxMLyg</a></p>&mdash; Chris Slater (@chrisslaterMEN) <a href=”https://twitter.com/chrisslaterMEN/status/866795230221275137″>May 22, 2017</a></blockquote>
<script async src=”//platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

 

UPDATE 2.24: Un reprezentat al Arianei Grande a anunțat că vedeta americană este în siguranță. Totodată, acesta a subliniat că vedeta și echipa ei încearcă să afle ce s-a întâmplat.

UPDATE 2.10: Toate căile de acces către Manchester Arena au fost oprite traficului, în timp ce zeci de mașini de poliție și ambulanțe se află la fața locului.

UPDATE ora 1:50. Poliţia din Manchester confirmă că în incidentul produs pe Manchester Arena există morţi, însă nu se ştie număul acestora. De asemenea, există şi persoane rănite în urma acestui incident descris ca o explozie, dar despre care nu se ştiu în acest moment alte detalii.

Poliţiştii sfătuiesc oamenii să evite zona stadionului.

Poliţiştii britanici s-au deplasat la Manchester Arena, după ce mai multe persoane au alertat că s-ar fi produs două explozii în incinta stadionului. La ora la care au fost alertate autorităţile, pe stadion se încheiase un concert susţinut de Ariana Grande. Aristta părăsise scena, moment în care s-ar fi auzit cele două bubuituri.

Martorii au descris pe reţelele de socializare că mulţi oameni au ieşit din stadion fugind, plângând şi cuprinşi de panică. „Explozie pe Manchester Arena. Am fost evacuaţi”, a scris un martor pe Twitter, potrivit Daily Mail.

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”en”><p lang=”en” dir=”ltr”>Something’s up. Plenty of emergency services about now <a href=”https://twitter.com/hashtag/manchesterarena?src=hash”>#manchesterarena</a> <a href=”https://t.co/D0hkSR0YWr”>pic.twitter.com/D0hkSR0YWr</a></p>&mdash; Suzannah (@Suzymoonbeam) <a href=”https://twitter.com/Suzymoonbeam/status/866774025116295169″>May 22, 2017</a></blockquote>
<script async src=”//platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

 

Au apărut însă şi informaţii care indicau că zgomotele asemănătoare unor explozii auzite la finalul concertului ar face parte din show-ul care s-a desfăşurat pe stadion.

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”en”><p lang=”en” dir=”ltr”>Conflicting reports from Manchester arena. Everything from bombs, to a huge balloon prop bursting. Emergency services on scene.</p>&mdash; Jake (@Jake_afcb) <a href=”https://twitter.com/Jake_afcb/status/866774737715965953″>May 22, 2017</a></blockquote>
<script async src=”//platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

 

Poliţiştii din Manchester au confirmat că este o situaţie în desfăşurare pe Manchester Arena, fără a detalia despre ce fel de incident este vorba.

 

Post-ul UPDATE | Atentat pe Manchester Arena. Opt persoane au fost arestate în urma atacului terorist soldat cu 22 de morți apare prima dată în Libertatea.ro.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Avocat pentru divort si partaj

Avocat pentru divort si partaj

Avocat Diana Ciocârlan este experta in Dreptul Familiei si are o vasta experienta in Divorturi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *