29/05/2024

Alpinista Dor Geta Popescu, condusă pe ultimul drum de sute de oameni. Tatăl ei, care a supraviețuit avalanșei, a venit în cârje

Sute de oameni, rude, prieteni și colegi de școală au participat la înmormântarea lui Dor Geta Popescu, care a avut loc, miercuri, în Râșnov. Cu toții, au venit s-o conducă pe ultimul drum pe tânăra alpinistă, care s-a stins, săptămâna trecută, în urma unei avalanșe în Munții Retezat. Slujba de înmormântare nu a fost oficiată în biserică, ci în aer liber la cimitir pentru că Geta a iubit mereu natura. Impresionate de drama familiei, autoritățile din Râșnov au decis ca în oraș să fie instituit doliu pentru următoarele 40 de zile.

Ceremonia religioasă a avut loc la capela „Sfântul Nicolae” din Râșnov. Deși nu a putut veni la priveghi, tatăl lui Dor Geta Popescu, care a supraviețuit avalanșei din Munții Retezat, a venit în cârje înmormântarea fiicei sale. Împietrit de durere, Ovidiu Popescu a stat alături de sicriul alb în care a fost depusă fata de doar 14 ani. Sora ei, alpinista Crina Coco Popescu, nu a făcut nicio declarație în acest moment dureros.

Pe crucea albă a micuţei, familia a înnodat o eşarfă albă şi au scris pe o coală de hârtie „Geta trăiește la altitudine”, ultimul mesaj scrie de tânăra alpinistă, cu o zi înainte de ultima urcare pe muntele pe care l-a iubit atât de mult, scrie Monitorulexpres. La catafalcul Getei, mii de crizanteme au fost depuse de rude și de prieteni.

Înmormântarea lui Dor Geta Popescu, zi de doliu în Râșnov

Deși și-au pierdut fiul în cumplitul accident din Munții Retezat, părinții lui Erik Gulacsi, celălalt tânăr alpinist, ucis în avalanșa din Munții Retezat, au ținut să fie alături de familia Popescu. Familia lui Erik a ales ca trupul băiețelului să fie incinerat, iar cenușa sa să fie împrăștiată pe vârful muntelui în cadrul unei ceremonii private.

Viceprimarul din Râșnov, Liviu Butnaiu, a anunțat că, începând de astăzi, orașul este în doliu, pentru următoarele 40 de zile. Steagurile au fost coborâte în bernă la toate instituțiile publice, inclusiv la școala unde a învățat Dor Geta Popescu.

Autoritățile locale vor propune să-i acorde post mortem titlul de cetățean de onoare al orașului Râșnov alpinistei Dor Geta Popescu, care a murit în masivul Retezat.

Dor Geta Popescu era considerată copilul minune al alpinismului românesc. Pe 4 decembrie 2016, Dor Geta Popescu devenea cea mai tânără alpinistă din lume care escaladează vârful Giluwe (4.367 m), din Papua-Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din Australia și Oceania. Pentru ea  era al șaselea din cei șapte vulcani cei mai înalți de pe fiecare continent ai Circuitului 7 Volcanoes.

La doar 10 ani, Dor Geta Popescu a urcat până la 5.137 de metri, pe un vulcan din Asia

La vârsta la care fetiţele se mai joacă cu păpuşile, Dor Geta Popescu a bifat un record ce păstrează România în topurile cu performanţe ale alpiniştilor din întreaga lume. Are doar 10 ani şi a atins în urmă cu trei ani vârful Ararat (5.137 de metri / Turcia), al doilea cel mai înalt vulcan al Asiei, după Damavand (5.610 metri / Iran).

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *