18/07/2024

Culisele tunului imobiliar dat de Țânțăreanu în anii ’90: 182$ prețul unui hectar în paradis

Pentru a recupera cele 2,7 milioane de lei pe care Cristian Țânțăreanu trebuie să le dea statului, Fiscul a încercat să execute complexul rezidențial al familiei afaceristului. Cele 26 de hectare din Paradisul Verde din Corbeanca, cu o valoare de milioane de euro, au fost cumpărate în anii ’90 cu prețuri ridicol de mici.

Cristian Țânțăreanu a obținut terenul pe care a ridicat luxosul cartier de vile “Paradisul Verde” din Corbeanca, de la marginea Capitalei, la prețul de 182 de dolari pentru un hectar, așa cum reiese din contractele de schimb dintre familia afaceristului și foștii proprietari.

În cadrul încercărilor de a recupera cele 2,72 de milioane de lei pe care mondenul afacerist de 72 de ani le datorează, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus sechestru și pe bunuri ale SC API Construcții Investiții SRL. Firma prin care este administrat “Paradisul Verde”, și din care milionarul s-a retras din acționariat, în favoarea fiilor săi, dar a rămas administrator. API a contestat în instanță și în primă instanță a avut câștig de cauză la Judecătoria Buftea în baza faptului că Țânțăreanu nu deține terenurile din “Paradisul Verde” în acest moment.

“O să le fac și plângere penală. Am pierdut un singur proces cu ei și asta pentru că judecătorul era corupt”, ne-a declarat în stilul caracteristic Țânțăreanu.

Mai ieftin greu se putea

Revenind la afacerea “Paradisului Verde”, cartierul de vile a început să fie ridicat prin tranzacții care sunt și la propriu ieftine. Spre exemplu, pentru un hectar de teren, guralivul om de afaceri a plătit materiale de construcții valorând 300.000 de lei conform contractelor denumite de schimb încheiate în anul 1994 cu mai mult de 30 de localnici care aveau teren în extravilanul comunei Corbeanca.
Pentru o bună înțelegere a prețului plătit de Țânțăreanu în materiale de construcție, precizăm că în 1994, un dolar (euro nu exista încă atunci) a avut cursul mediu de 1.655 de lei vechi. Astfel, un hectar (10.000 mp) a fost achiziționat cu 182 de dolari. Acum, conform anunțurilor proprietarilor din Corbeanca, doar patru metri pătrați pot fi cumpărați cu 180 de dolari, prețul unui metru pătrat în zonă este de 39-40 de euro.

Mai mult, salariul mediu lunar în România era în anul 1994 de 141.951 de lei vechi (14,1 lei în moneda de astăzi). Comparând, pentru un hectar de teren pe care a construit “Paradisul Verde”, Cristian Țânțăreanu a plătit puțin mai mult de două salarii medii lunare. În legătură cu valoarea oferită pentru achiziția terenurilor, Cristian Țânțăreanu nu a dorit să comenteze.

“Cine a spus așa ceva nu este normal. Este mult de explicat și nu este momentul să facem asta la telefon”, ne-a declarat omul de afaceri.

Paradisul Verde din Corbeanca

Pe numele soției

Peste 30 de contracte de schimb sunt încheiate în anul 1994 între persoane care dețineau terenuri în extravilanul comunei Corbeanca, majoritatea localnici, și soția lui Cristian Țânțăreanu, este vorba de Manuela Rodica Luciana Vrînceanu. Schimbul nu se făcea în lei, ci doar în materiale de construcții. Spre exemplu, partenera de viață a afaceristului îi achită Eleonorei D. materiale de construcții în valoare de 300.000 de lei în schimbul cedării unui hectar de teren. Pentru majoritatea dintre cele peste 30 de contracte, prețul de referință a unui hectar a fost materiale de construcții de 300.000 de lei. A fost și un proprietar care a obținut o valoare de două ori mai mare. Astfel, Anghel D. a obținut de la soția lui Țânțăreanu materiale de construcție în valoare de 1.2 milioane de lei vechi pentru două hectare de teren.

Contract de schimb între soția lui Țânțăreanu și un fost proprietar de teren pe care a fost ridicat Paradisul Verde

Cartierul vedetelor

În „Paradisul Verde” și-au achiziționat vile foarte multe vedete din lumea afacerilor și a sportului. Astfel, aici au sau au avut vile: Cristi Chivu,  cântăreaţa Anca Ţurcaşiu, vedeta Antenei 1 – Simona Gherghe, Octavian Belu, Gabi Szabo şi înotătoarea Camelia Potec.

În anul 1992, am început să cumpărăm terenuri agricole și utilaje pentru a ne face fermieri. Ideea nu a fost dusă până la capăt pentru că într-o frumoasă zi de primavară, admirând câmpul plin de maci și în zare crestele Bucegilor acoperite de zăpadă, uitându-ne la caprioarele venite din pădurea alăturata, auzind ciripitul păsărelelor care zburau peste lac, ne-am gândit:  ce ar fi sa construim case în acest loc idilic? Așa a luat naștere un mic paradis, Paradisul Verde”, explică idilic Țânțăreanu momentul când a pornit afacerea cartierului de vile. Paradisul verde este situat pe un teren de 26 hectare, in imediata apropiere a comunei Corbeanca.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *