15/07/2024

De 1 Mai, nici mititeii nu mai sfârâie ca altă dată: ”Trebuia să venim de dimineața să prindem un loc cu pătura și cu grătarul”

Tradiția mititeilor care sfârâie sub soare pe muzică populară nu s-a uitat la Negru-Vodă, chiar dacă vremurile bune de altădată s-a dus. Oamenii au sărăcit, s-au înstrăinat unii de alții, iar pădurea care era înainte locul de socializare al sătenilor acum nu mai este populat decât de cei care încă mai vor să se bucure de natură și libertate.

Drăniceanu Dumitru este unul dintre tinerii care încă mai păstrează tradiția, asta poate și pentru că an de an pleacă pe drumurile întinse ale Europei, iar aceasta este una dintre puținele ocazii în care poate să petreacă timp cu familia.

Dacă acum câțiva ani la pădurea de lângă localitate se strângeau câteva sute de oameni, acum de abia dacă au reușit să se strângă câteva zeci. Cu toate acestea, vremea a fost una favorabilă și le-a dat voie negru-vodenilor să se desfășoare așa cum o făceau cu ani în urmă.

„Nu mai este ce a fost odată, acum lumea stă în curte. Nici nu știu de ce nu ar vrea să vină să se bucure de aerul curat de la pădure. Țin minte când trebuia să venim aici de la 10 dimineața să prindem un loc cu pătura și cu grătarul. Acum putem să stăm unde vrem”, ne povestește Dumitru.

A încins grătarul, și-a turnat un pahar de bere și în timp ce regretata Ileana Ciuculete răsună din boxa uriașă de lângă privește cum micii se zvârcolesc lângă ceafa de porc și copanele de pui. Pentru un moment își permite să uite de munca grea la care trebuie să revină, iar fiul său care îi vrea neapărat telefonul pentru câteva jocuri reușește să îi mai smulgă câte un zâmbet din când în când.

Soția supraveghează atentă și ea grătarul, iar atunci când simte că urmează să se facă mititeii mai mult decât ar trebui îl strigă pe „maestru de ceremonii” pentru a veni să-i aranjeze în linie pe farfurie. Urmează un festin copios, iar brazii din pădure oferă o pazăvă împotriva soarelui.

Distracția de la marginea asfaltului

La câteva zeci de metri de Titi, cum îl strigă prietenii, alte familii de negru-vodeni sacrifică cefe de porc pentru gloria lui 1 mai 2017. Și-au parcat căruțele în verdeața proaspătă să se bucure și caii și măgarii de o masă copioasă.

Berea la pet curge râuri-râuri, iar copiii bat mingea pe asfaltul vechi, asta în timp ce cete de motocicliști se întorc din Vama Veche pentru a scăpa de aglomerația ce urmează în această după-amiază.

Cu o zi înainte a fost ziua fiilor satului Vâlcelele, acela fiind un prilej pentru cei din împrejurimi să se adune și să mai schimbe opinii despre politică și altele și să își mai actualizeze bârfele despre oamenii satului.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *