30/11/2021

De ce barbatul saluta primul femeia. Cand se saruta mana unei doamne si cum sa eviti gafele la plaja

Niciun om nu este atât de neînsemnat încât să nu merite un salut din partea noastră. Cei care aşteaptă cu privirea fixă, cu buzele strânse şi cu o grimasă pe faţă să fie salutaţi ca eventual să răspundă sunt şi prost crescuţi, şi de rea credinţă.

Ludovic al XIV-lea o saluta şi pe ultima bucătăreasă cu aceeaşicurtoazie pe care o manifesta faţă de strălucitoarea domnişoară Louise de la Vallière. Numai snobii pot crede că demnitatea lor e micşorată de un salut.

Iată câteva din regulile de bază ale salutului care se regăsesc în cartea “Codul bunelor maniere astăzi”, de Aurelia Marinescu.

Bărbatul salută primul femeia, chiar dacă este mai tânără.

Tânărul sau tânăra îi salută pe cei mai învârstă.

Noul venit, pe cei care sunt deja adunaţi.

Inferiorul pe superiori. Este obligatoriu să răspunzi la salut, deoarece a refuza înseamnă să-l jigneşti grav pe cel care ţi s-a adresat.

Când întâlneşte o doamnă, bărbatul salută primul. În general, salutul înseamnă să-ţi scoţi pălăria, aproximativ cu doi metri înaintea întâlnirii, să o inclini uşor, privind fără insistenţă în ochii persoanei salutate, iar apoi să îţi pui pălăria la loc pe cap.

Ce face o doamnă

Dar dumneavoastră, doamnă, cum veţi saluta? Simplu: veţi răspunde la salutul care vă este adresat printr-un surâs, care va dovedi persoanei întâlnite că aţi recunoscut-o. În ţările anglo-saxone, femeia salută prima, pentru a-l autoriza astfel pe domn să o salute. În schimb, în Europa continentală, regula este: domnul salută, doamna răspunde.

Doamna mai tânăra o salută pe cea mai în vârstă, care îi răspunde la salut. Două persoane de acelaşi sex şi de aceeaşi vârsta se  salută simultan. Ai dreptul să refuzi un salut? Am spus deja că a refuza să răspunzi la salut înseamnă a-l face pe celalalt să înţeleagă că te-a ofensat grav, pe tine sau pe unul din membrii familiei tale. În afara acestor cazuri, nu există salut pe care să-l poţi refuza, fără să încalci în mod deliberat şi grosolan regulile elementareale bunei cuviinţe.

Nu există reguli fără excepţii: vom evita să salutăm o persoană, mai ales o doamnă, dacă o întâlnim într-o companie compromiţătoare.

Ce trebuie să ştim despre sărutatul mâinii?

Este vorba, după cum se spune, despre un obicei vechi şi demodat sau, dimpotrivă, despre un act de supremă politeţe, apanaj al bărbaţilor bine crescuţi?

În general, numai femeilor respectabile li se sărută mână, dar nu în aer liber sau pe stradă, ci numai încasă.  Sărutatul mâinii pe o mănuşă, sau peste masă este o gafă. “M-a amuzat copios o scenă văzută pe malul mării, când am surprins o întâlnire între o doamnă şi un băieţel crescut exagerat de bine de bunici: doamnei i s-a sărutat mâna, ambii fiind în costume de baie şi, în plus, băieţelul având pe cap o imensă pălărie de paie legată sub bărbie! Cum se sărută mâna? Doamna întinde mâna spre domnul care o salută; domnul se apleacă uşor pentru a o atinge cu buzele sau a se preface că o atinge”, notează Aurelia Marinescu.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

O analiză completă! De ce boală suferă părinții care și-au dat fetița de 3 ani pedofililor și ce urmări vor avea aceste orori asupra copilului

Psihologul Cezar Laurenţiu Cioc explică detaliat, din perspectivă psiho-medicală, tendinţele unor oameni cu deviaţii psihice …

Leave a Reply

Your email address will not be published.