13/08/2022

Muzeul Brukenthal este al României… și nu prea. Primul muzeu deschis pe teritoriul țării noastre aniversează, cu scandal, 200 de ani

Muzeul Brukenthal sărbătorește împlinirea a 200 ani de activitate publică. Bicentenarul prilejuiește momentul recunoașterii importanței sale ca primul muzeu deschis pe teritoriul țării noastre. Acest muzeu este acum al României… și nu prea. Două pisici, devinite mascotele muzeului, întăresc sentimentul de spațiu public al incintei.

Pe 25 februarie 1817, Muzeul Brukenthal era inaugurat conform dorinței testamentare a Baronului Samuel von Brukenthal. Acesta este motivul pentru care turiștii sunt invitați să viziteze Muzeul Brurukenthal în acest weekend special: se împlinesc 200 de ani de la inaugurare. La evenimentele prilejuite de deschiderea anului bicentenar va participa și președintele Klaus Iohannis.

În data de 25 februarie, programul de vizitare pentru public la Palatul Brukenthal este între orele 10:00 – 16:00 (ultimul bilet se eliberează la 15,15). Celelalte sedii sunt deschise în regim obișnuit de vizitare.

Cu ocazia zilei de 25 februarie în Palatul Brukenthal se redeschide expoziția „Capodopere din Colecția Brukenthal”. Tot în această zi, în Palatul Brukenthal se deschid expozițiile temporare „Eroi, zei și oameni obișnuiți” (etajul II) și „Zooming Franz Neuhauser” (Cabinetul de Stampe și Desene, parter). Pe 26 februarie toate sediile Muzeului sunt deschise în regim gratuit de vizitare între orele 10,00 – 18,00.

Ceremonia de deschidere a anului Bicentenar Brukenthal este programată pe 25 februarie cu începe la ora 18,00, iar programul va cuprinde mesaje din partea Președinției României, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Primăriei Municipiului Sibiu, Consiliului Județean Sibiu, Consistoriul Superior al Bisericii Evaghelice  C. A., Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, Nunțiului Apostolic, Ambasadei Marelui Ducat de Luxemburg în România, Mitropoliei Ardealului și Academiei Române.

Muzeul Brukenthal face parte din patrimoniul național

Statulul juridic al muzeul este unul din ce în ce mai controversat, în ultimul timp. Muzeului Brukenthal a fost retrocedat către Biserica Evanghelică, în anul 2005. Decizia a fost pusă în aplicare de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), condusă la acea vreme de Ingrid Zaarour, care, între timp, a fost anchetată și trimisă în judecată de procurorii DNA, pentru retrocedări ilegale. ANRP împreună cu Corpul de Control al premierului au demarat o anchetă asupra modului în care s-au făcut unele retrocedări la Sibiu, ca urmare a unor articole publicate pe această temă.

Muzeul Brukenthal, care face parte din patrimoniul național, aflat în subordinea Ministerului Culturii, a fost retrocedat, cu tot cu bunurile de patrimoniu, unei entități private, respectiv Bisericii Evanghelice, respective Parohiei Evanghelice Sibiu CA.

Dar… muzeul este finanțat în continuare de la bugetul de stat – aici fiind vorba despre salariile angajaților, investiții de restaurare și întreținere a clădirilor-, dar toate veniturile încasate în urma expozițiilor, manifestărilor, a plăţilor făcute de vizitatori intră în buzunarul Bisericii Evanghelice. Unele voci, în special din Sibiu, au apreciat că aceasta este o formulă de căpușare a banului public, situată la limita legii.

În fine, 50 de cetățeni din Sibiu au atacat în instanţă aceasta decizie a ANRP, pe care o consideră un abuz, dar au pierdut procesul pe motiv că nu aveau calitate procesuală, deși aceștia atenționează asupra faptului că retrocedarea depășește limitele impuse de testamentul baronului Samuel von Brukenthal.

Pe filieră este introdus și Grupul Etnic German

Trebuie menționat că în plângerea depusă de cetățenii sibieni, se menționează și fapte petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care au dus la înstrăinarea bunurilor aparținând Gimnaziului Evanghelic către o organizație nazistă care a funcționat pe teritoriul românesc: Grupul Etnic German. Ce s-a întâmplat atunci? „Prin legea nr. 830/21 noiembrie 1940, se constituie ca persoana juridică Grupul Etnic German din România, organizație de orientare fascistă; în Monitorul Oficial nr. 188/14 august 1942, se comunică: Consistoriul Regnicolar al Bisericii Evanghelice din România, în marele Congres general, în ședința din 2 iulie 1942, a predat prin Convenția Generala nr. 1321/42 tot învățământul Grupului Etnic German; în această convenție, la capitolul 3, alin. 1, se prevede că biserica predă toată averea mobilă și imobilă care formează proprietatea ei și care a servit scopurilor școlare și de educație Grupului Etnic German; în această categorie de bunuri intră și patrimoniul liceului de băieți Brukenthal (tabloul D, poziția 6, din Monitorul Oficial nr. 188/42), urmașul Gimnaziului Evanghelic din Sibiu, din testamentul baronului Von Brukenthal“. Trebuie menționat că acest Grup Etnic German avea drept scop să adune nativii germani din România și să îi înroleze, vrând, nevrând, în armată, pentru frontul din Est.

”Instituția se află sub protecția (financiară și legală) a Ministerului Culturii”

Directorul general al Muzeului, Sabin Luca: ”Eu am fost acceptat la acest muzeu pentru a face ordine. Am făcut-o, în parte, deoarece mai avem cam doi-trei ani până să ajungem la ceea ce ne-am propus acum 11 ani. În etapa următoare se va creiona o continuare, presupun, a programului inițiat de mine. Starea juridica? Muzeul Național Brukenthal este o instituție a statului român, nominalizat ca atare în tot sistemul legislativ, care administrează patrimoniu imobil (noua clădiri) și mobil (peste 1 milion de piese) al statului român și imobil (o cladire) și mobil (câteva zeci de mii de piese) al Bisericii Evanghelice CA Sibiu. Acest tip de administrare este guvernat de un contract de comodat care garantează faptul că patrimoniul bisericii este conservat, restaurat, expus, promovat și păzit la cele mai înalte standarde și toate acestea se întâmplă cu personal plătit de statul român. Instituția se află sub protecția (financiară și legală) a Ministerului Culturii și Identității Naționale și conducerea consultativă a Consiliului de Administrație și a Consiliului Șțiintific format din reprezentanți ai Statului Român și ai Bisericii Evanghelice CA Sibiu.

Cei 200 de ani de existență publică a muzeului reprezintă, dacă vreți, tocmai o confirmare a respectului reciproc a minorităților naționale de-a lungul timpului, lucru pe care-l promovăm și noi astăzi. Dorim tuturor o sănătate egală cu cea a instituției noastre”.

Care este secretul celor două pisici aduse în instituție: ”Un muzeu, o casă a oamenilor”

Există în muzeu două pisicuțe care au făcut istorie pe Internet: Donatello și Antonello. Despre ele, directorul Sabin Luca ne-a spus că: ”Pisicuțele, ca și doi căței, pești și plante foarte multe au fost aduse de mine la muzeu. Am recreat patru grădini și am încercat să oferim oamenilor o imagine a unui muzeu clasic, asemănător cu un spațiu locuit tot timpul, o casă a oamenilor.

Pisicile (motanii) muzeului s-au născut în curtea casei mele de la țară și au fost aduși la muzeu acum mai mulți ani. Sunt îngrijiți, în special, de directoarea generală adjunctă și au devenit o imagine a Brandului Brukenthal (bluestem, sau nu, tot eu am imaginat, acum 10 ani, acest sistem de promovare a instituției). Deci, conducerea muzeului vă salută și prin limbajul mâțesc, al cățeilor, peștilor, tuturor animalutelor și plantelor. Așa căpătăm o energie pozitivă.

Nu am putut aduce și animale mai mari și vii, așa că în curtea sediului central al Muzeului de Științele Naturii am adus dinozauri realizați din alte materiale decât materia vie. Căutam să atragem atenția asupra importanței deosebite a întregii lumi vii și a faptului că, într-un fel sau altul, comunicăm cu natura, dacă suntem sănătoși”.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Fosta soție a lui Andrei Gheorghe, mesaj cutremurător după moartea acestuia. “Iubitul meu care nu mai ești aici…”

Fosta soție a lui Andrei Gheorghe, mesaj cutremurător după moartea acestuia. Petruța Gheorghe a scris …

Leave a Reply

Your email address will not be published.