18/06/2021

Oscar 2017 | Gala premiilor Oscar are loc în ziua în care s-a născut singurul regizor român nominalizat la prestigioasele trofee

Gala Premiilor Oscar 2017 are loc în ziua în care s-a născut un român care a avut Hollywood-ul la picioare. Regizorul Jean Negulesco s-a născut pe 26 februarie 1900, la Craiova, în familia unor negustori înstăriţi şi este singurul regizor român nominalizat la premiile Oscar.

Gala Premiilor Oscar din acest an coincide cu ziua de naștere a lui Jean Negulesco (n.r. – Ioan Negulescu, numele real), un român care a reușit să se impună în cetatea filmului, dar și să rămână în istorie. El este considerat regizorul care a reușit să o transforme în divă pe celebra Marilyn Monroe. Mai mult, cei doi ar fi avut chiar și o aventură.

 

Jean Negulesco – din Craiova, la Hollywood

Născut în Craiova, la 26 februarie 1900, Negulesco a cochetat iniţial cu pictura, ajungând la Paris şi fiind prieten cu Brâncuşi, Modigliani şi Tzara. În 1927 s-a căsătorit şi s-a mutat în SUA, în New York, apoi în Los Angeles.

El a devenit asistent de regie, apoi şi-a încercat forţele ca regizor principal. În 1941 a fost desemnat să regizeze pelicula “Şoimul maltez”, cu Humphrey Bogart în rolul principal, dar a fost înlocuit, după doar două luni, cu faimosul John Houston.

Negulesco a reuşit, totuşi, ca în 1948 să fie nominalizat la Oscar, la categoria “cel mai bun regizor”, cu filmul “Johnny Belinda”. Nu a câştigat, dar a avut satisfacţia de a o vedea pe interpreta rolului principal din pelicula lui, Jane Wyman, triumfând drept “cea mai bună actriţă”.

A avut un alt mare succes, în 1953, cu filmul “How To Marry a Millionaire”, cu Marylin Monroe în rolul principal, prima peliculă pe ecran lat din lume. Printre cele mai celebre filme ale sale se numără Singapore Woman (1948), Johnny Belinda (1948), Titanic (1953),  Three Coins in the Fountain (1954).

Negulesco a murit pe 18 iulie 1993, în Spania, la Marbella, răpus de un atac de cord. În necrologul dedicat regizorului român, cei de la The Independent l-au trecut pe Negulesco pe aceeași listă cu marii regizori ai epocii de aur de la Hollywood – Zinnemann, Kazan, Wilder, Mankiewicz, Huston – care au transformat cinematografia americană.

Jean Negulesco a avut o aventură cu Marilyn Monroe

Jean Negulesco a devenit cunoscut nu doar pentru filmele sale, ci și pentru femeile pe care le-a cucerit. El ar fi avut relații cu Veronica Lake, Faith Domergue, Sidney Fox, Binnie Barnes, Carole Landis, Anita Colby, Lynn Baggett.

Cea mai cunoscută aventură a sa rămâne însă cea cu Marilyn Monroe. De altfel, românul a declarat de nenumărate ori că Monroe este actrița lui preferată. După ce frumoasa blondă a fost aleasă pentru un rol principal în „How to Marry a Millionaire”, între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste.

„Monroe e visul împlinit al oricărui bărbat din lumea largă. Este femeia cu care visezi și trebuie să-ți înșeli nevasta. Mort să fii, să nu te înnebunească”, spunea Jean despre muza lui. După această peliculă, cariera lui Marilyn Monroe a făcut istorie, iar Jean Negulesco a devenit unul din cei mai importanți regizori de la Hollywood.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Cine a fost Stephen Hawking, fizicianul care ”trebuia să moară” acum jumătate de secol

Stephen Hawking – care a murit, marți noaptea, la vârsta de 76 de ani – …

Leave a Reply

Your email address will not be published.