12/08/2022

Polixenia Stancu, singurul medic oncopediatru din Dolj, alină suferința copiilor bolnavi de cancer

Polixenia Stancu, singurul medic oncopediatru din Dolj, este cea care tratează copiii grav bolnavi din Dolj și din județele învecinate. A rămas unul dintre puținii specialiști din țară care se ocupă de micuții chinuți de cancer. Face această meserie de 40 de ani, timp în care pacienții și colegii din Compartimentul de Oncopediatrie au devenit familia sa.

Cu halatul imaculat și părul strâns într-un coc mic, Polixenia Stancu impresionează prin simplitate și prestanță, scrie Gazeta de Sud. Modestă, a mărturisit că, pentru ea, prioritari sunt copiii cei mai încercați de boală, pentru care face tot posibilul să-i salveze. Zilele de suprasolicitare se văd pe chipul ei pe care se citește oboseala. Cabinetul medical i-a devenit casă de patru decenii.

„Aici este casa mea, familia mea…”, a spus dr. Polixenia Stancu, după ce a ridicat ochii din foile de internare ale pacienților săi.

Unul dintre saloanele în care sunt tratați copiii a fost amenajată o cameră de joacă. Pereții pictați cu personaje din desene animate, jucăriile de pluș și creioarele colorate primite din donații alină suferința copiilor care suferă de boli grave precum cancerul și leucemia.

„Contează foarte mult pentru aceşti copii să aibă un astfel de loc de recreere. Cura de citostatice îi doboară, părinţii ajung să cedeze psihic văzând atâta suferinţă pe chipul copiilor. Este greu, trebuie să le explici că trebuie să fie tari, să aibă încredere, pentru că impulsul tuturor este să plece la alte spitale din ţară. Le explic că aceeaşi cură de citostatice pe care o primesc la Craiova li se va administra şi în Bucureşti, Cluj”, a precizat singurul oncopediatru din Dolj.

Polixenia Stancu, singurul medic oncopediatru din Dolj, alină suferința copiilor bolnavi de cancer

Zeci de copii, care suferă de boli grave, sunt tratați la secția de oncopediatrie din Craiova

Polixenia Stancu, singurul medic oncopediatru din Dolj, a tratat mii de copii bolnavi de cancer

Polixenia Stancu este șefa Compartimentului de Oncolediatrie de la Spitalul Județean de Urgență Craiova. Secția dispune de doar zece paturi, dar, în fiecare lună, medicul tratează 40 de cazuri. Lucrează în această Secție de Pediatrie din 1979. N-a gândit vreo clipă să renunțe deoarece, spune ea, își face meseria cu pasiune

„Am avut tot timpul o slăbiciune pentru cazurile complicate, dorinţă de a vindeca, de a vedea copiii zâmbind“, a spus prof. univ. dr. Polixenia Stancu.

În preajma micilor ei pacienți, fața serioasă i se transformă, iar zâmbetul o transformă într-o altă femeie. Se bucură de fiecare dată când copiii o țin de mână și îi spun că o iubesc. Recunoaște însă că o dor întrebările precum „când plec acasă” sau „când mă fac bine”. De multe ori, evită să răspundă pentru că nu vrea să-i mintă pe copii.

Polixenia Stancu și-ar dori ca locul în care sunt tratați copiii să fie extins. Mai ales că la unitatea din Craiova, cancerul poate fi greu de diagnosticat deoarece simptomele comune le pot masca cele specifice cancerului.

„Acum însă se depistează mult mai devreme ca în urmă cu 20 de ani, de exemplu… Mă doare că nu dispunem de mai mult spaţiu. La început, secţia era mult mai mare, aveam şi în etajul IX saloane. Acum, noi, cei de la Oncopediatrie, am rămas doar cu cinci saloane, zece paturi în total. Lunar avem aproape 40 de cazuri. Compartimentul acesta, de sine stătător, funcționează de la 1 martie 2001. Suntem în 2017, ne dorim să primim echipamente de protecţie speciale pentru personalul din Oncopediatrie. Un echipament de unică folosință pentru cel care realizează puncții costă 1.700 de lei. Avem însă mare nevoie pentru că există deja trei cazuri de cancer la personalul nostru. Este grav ce se întâmplă, nu am avut niciodată echipamente speciale. Ne-am expus mereu“, explică şefa Compartimentului de Oncopediatrie.

Polixenia Stancu, singurul medic oncopediatru din Dolj, ar vrea să se pensioneze

De cele mai multe ori, petrece sărbătorile în spital. De Crăciun a fost de gardă pentru a avea grijă de copiii internaţi. Face gărzi atât în Oncopediatrie, cât şi în Secţia de Pediatrie.

„Am avut o pacientă în seara de Crăciun, care are 15 ani. Mi-a spus cât de mult îşi doreşte să petreacă Revelionul acasă. Era însă în risc hemoragic, nu îi puteam face externarea. Îmi amintesc că în acea zi au venit multe asociaţii cu daruri pentru copiii internaţi. Acest copil minunat a primit o rochie frumoasă, era atât de încântată că o va îmbrăca în noaptea de Revelion… Sunt fericită pentru această fată, are noroc că este compatibilă cu sora ei şi astfel transplantul de măduvă poate să fie efectuat. Cel mai greu este atunci când ai copii în fază terminală”, a povestit medicul Polixenia Stancu (foto).

Singurul medic oncopediatru din Dolj ar vrea să se pensioneze, dar nu are pe cine să lase în urmă. La oncopediatrie, sunt foarte puțini specialiști, pentru că nimeni n-a vrut să lucreze acolo în ultimii ani. Mulți dintre tinerii medici, pe care i-a pregătit, au luat drumul străinătății, dar nu-i judecă.

 „Am avut la un moment dat o tânără foarte pasionată de meserie, care iubea copiii foarte mult. Credeam că va rămâne aici, însă nu a fost să fie. Soţul plecase deja în Franţa cu contract, iar ea se chinuia în Craiova cu doi copii mici. Nu a rezistat prea mult şi a plecat. E medic acolo. Am mai avut tineri, care acum sunt medici în Germania… Aceasta este realitatea, auzi în jur tineri bine pregătiţi că vor să plece să lucreze în clinici din străinătate, pe salarii extrem de bune. Este firesc să îşi dorească tot ce e mai bun“, a explicat medicul.

Pentru Polixenia Stancu, medicina este o pasiune. Soțul ei este tot medic, la specializarea interne. El s-a pensionar, dar mai consultă la o clinică privată. Împreună au două fete. Doar una dintre ele a călcat pe urmele tatălui, alegând medicina internă.

Peste 400 de copii mor în România în fiecare an din cauza cancerului, arată Statisticile Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

EXCLUSIV/ Cum arată masa de Înviere a vegetarienilor? Vedetele au reinventat meniul tradițional

Fie că au avut motive serioase să renunțe la carne, fie că au dorit să-și …

Leave a Reply

Your email address will not be published.