13/08/2022

Proteste în Albania, inspirate după cele din România. 10.000 de oameni au cerut un Guvern tehnocrat

Proteste în Albania, inspirate după cele din România. Principalul partid de opoziție din această țară, Partidul Democrat (PD), a ridicat sâmbătă în capitala Tirana un cort imens de 300 de metri pătrați în fața biroului premierului albanez, Edi Rama, chemând la proteste cetățenii pentru a cere alegeri libere și un Guvern tehnocrat.

„Patru ani de aroganță, abandon și haos”, au transmis membrii partidului în video-ul promoțional pentru proteste.

Liderul democrat Lulzim Basha a cerut „alegeri libere sau deloc” și a chemat participanții la manifestație „să rămânem împreună ca să avem alegeri libere și corecte, ceea ce putem obține doar prin alungarea acestui guvern criminal și printr-un guvern tehnocrat”. Astfel, peste 10.000 de oameni au luat parte la manifestațiile pașnice de sâmbată, iar poliția nu a intervenit să îi disperseze pe manifestanți sau să îndeparteze cortul, care a blocat circulația pe un bulevard important. “Lăsați-ne să rămânem pentru a avea alegeri libere și corecte, pe care le putem obține numai prin îndepărtarea acestui Guvern al infracțiunii. Vrem  un Guvern de tehnocrati”, a spus liderul democrat Lulzim Basha la miting.

„Cetățenii de aici ar trebui să facă la fel ca cei din România”

Într-un protest anterior, Basha a susținut că protestele opoziției vor fi similare cu cele anti-corupție care au loc în România în ultimele săptămâni. „Cetățenii de aici ar trebui să facă la fel ca cei din România…Trebuie să se ridice și să nu lase o mână de politicieni să devină bogați, în timp ce ei suferă de condiții de sărăcie”, a spus Kamza, într-un orășel mic de lângă Tirana, la începutul lui februarie.

 

El le-a spus albanezilor să renunțe la temeri și să li se alăture, pentru că doar dacă vor protesta împreună vor deveni mai puternici. „Fiecare are probleme lui, unii nu au un loc de muncă, unii sunt îngrijorați pentru micile lor afaceri, alții din cauză că sistemul de sănătate a picat, iar alții au probleme cu sistemul de educație”, a mai spus Basha.

Albanezii vor alege un nou parlament pe 18 iunie, la patru ani după ce coaliția de stânga a actualului premier a preluat puterea de la Partidul Democrat. De atunci, coaliția a câștigat toate alegerile locale, iar democrații s-au plâns că sunt furați și au cerut reforme pentru garantarea unor alegeri corecte. În urmă cu șapte ani, Rama își ridicase în același loc propriul cort, cerând renumărarea voturilor după alegeri parlamentare controversate.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published.