20/04/2024

Rusia și Iran avertizează SUA că “vor răspunde în forță” oricărei noi agresiuni asupra Siriei

Rusia și Iran au amenințat SUA în privința Siriei. Cele două țări aliate ale regimului lui Bashar al-Assad au avertizat că vor răspunde în forță oricărei noi agresiuni asupra Siriei, într-o declarație comună, relatează Reuters.

Rusia, Iran și milițiile care îl susțin pe președintele sirian Bashar-Al Assad au afirmat că Washingtonul a întrecut orice linie roșie prin raidul de vineri asupra unei baze aeriene. SUA au lansat zeci de rachete Tomahawk asupra bazei de unde ar fi fost lansat atacul chimic soldat cu zeci de morți. Decizia administrației Trump a marcat prima acţiune militară directă americană împotriva regimului Bashar al-Assad, dar și o schimbare în politia președintelui republican.

„Agresiunea împotriva Siriei depășește toate liniile roșii. De acum, vom reacționa ferm la orice agresiune împotriva Siriei și orice încălcare a liniilor roșii”, afirmă „camera de operațiuni comune”, un organism cu sediul în Siria, care include Rusia, Iran și milițiile care îl sprijină pe Bashar al-Assad.

Anterior, președintele iranian Hassan Rohani și-a reînnoit sprijinul pentru Damasc. „Afirmațiile potrivit cărora Al-Assad ar fi în spatele atacului chimic de la Khan Shaykhun sunt fără fundament”, a afirmat Rohani sâmbătă seara într-un comunicat.

Totodată, șefii armatelor rusă și iraniană și-au exprimat sâmbătă voința de a continua cooperarea militară în sprijinul președintelui Al-Assad „până la înfrângerea totală a teroriștilor și a celor care îi susțin” – Iran, Rusia și Siria îi cataloghează drept „teroriști” pe toți oponenții regimului sirian.

Astfel, atacul SUA asupra Siriei a dus la tensionarea relațiilor deja complicate dintre Washington și aliații Damascului, în special Rusia și Iran, în privința dosarului sirian.

Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, i-a criticat dur într-un interviu televizat pe ruşi, susţinând că aceştia au eşuat ceea ce priveşte prevenirea unui atac chimic lansat de forţele guvernamentale siriene asupra civililor din provincia Idlib. El a afirmat că Moscova a avut sarcina de a se asigura că arsenalul de arme chimice a regimului sirian este distrus, potrivit unui acord din 2013. Șeful diplomației americane a subliniat că eşecul ruşilor a permis atacul chimic din Khan Sheikhoun.

„În mod evident, aceștia sunt aliații lui Bashar al-Assad!”, a afirmat Rex Tillerson într-un interviu pentru ABC. „Nu cred că rușii doresc o deteriorare a relațiilor cu Statele Unite, dar va trebui să avem o mulțime de discuții și dialog pentru a înțelege mai bine ce relație vrea Rusia cu noi”, a spus în continuare secretarul de stat american, care urmează să efectueze o vizită la Moscova, unde se va întâlni cu omologul rus.

Guvernul sirian respinge acuzațiile americane și subliniază că a ratificat, în 2013, Convenția privind interzicerea armelor chimice.  Conform unui acord americano-rus, Siria trebuia să fi distrus arsenalul său chimic, dar regimul a fost suspectat, în mod repetat, de efectuarea unor atacuri chimice.

Donald Trump, schimbare de politică privind Siria

Atacul SUA asupra bazei aeriene marchează o schimbare în politica lui Donald Trump privind regimul lui Assad. Sub președinția lui Obama, Washington a cerut fără încetare plecarea lui Bashar al-Assad de la putere, însă noua administrație nu părea să-și facă o prioritate din schimbarea regimului de la Damasc.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump afirma că „ar trebui să ne concentrăm pe ISIS. Nu ar trebui să ne concentrăm pe Siria”.
„Nu ne mai luptăm cu Siria, luptăm cu Siria, Rusia şi Iran, ok? Rusia este o ţară nucleară, dar o ţară unde rachetele nucleare funcţionează, spre deosebire de alte ţări care numai vorbesc”, afirma Trump, în luna octombrie.

Acum, ambasadoarea americană la ONU sugerează o schimbare de abordare a președintelui.

“Nu există nicio opțiune la o soluție politică care ar putea interveni cu Al-Assad în fruntea regimului”, a asigurat ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, într-o declarație pentru CNN. “Noi credem că schimbarea de regim este ceva ce se va întâmpla”, a adăugat ea. Ambasadoarea a declarat totodată că Washingtonul rămâne concentrat pe lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

SUA au atacat Siria după ce 86 de persoane au murit, marți, într-un atac chimic care a avut loc în Siria. 30 dintre victime sunt copii, iar 20 sunt femei. Atacul a provocat un val de indignare la nivel mondial, iar Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgență pentru a examina circumstanțele atacului, care ar putea să fie al doilea cel mai sângeros ”atac chimic” de la începutul războiului sirian.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *