14/06/2024

Scutul american antirachetă din Coreea de Sud este operațional

Scutul american antirachetă din Coreea de Sud a devenit operațional. Un oficial american a anunțat că sistemul THAAD, care a fost desfășurat ca răspuns la testele de rachetă ale Coreei de Nord, poate să intercepteze rachetele lansate de la Phenian, relatează BBC News.

Sistemul ”şi-a atins capacitatea iniţială de interceptare” a rachetelor, a declarat un oficial american pentru AFP, sub protecția anonimatului. Cu toate acestea, va mai dura câteva luni pentru ca sistemul să fie operațional la întreaga sa capacitate.

Tensiunile din Peninsula Coreeană au atins cote alarmante, regimul comunist lansând mai multe amenințări la adresa SUA, care a trimis mai multe nave de război în regiune. Recent, două avioane militare americane au luat parte la un exercițiu militar alături de forțele aeriene sud-coreene, ceea ce Washington a spus că este o operațiune de rutină.

În plus, un vas american aflat în Peninsula Coreeană a fost escortat de cea mai mare navă de război a Japoniei, tot o manevră menită să avertizeze regimul de la Phenian, care amenință că va efectua un nou test nuclear.

Sistemul THAAD din Coreea de Sud, a cărei desfășurare a fost decisă în iulie, în provocărilor din partea Phenianului, trage rachete concepute să intercepteze şi distrugă rachete balistice care se află în afara atmosferei sau care tocmai intră în atomsferă, aflate în ultima lor fază de zbor.
Finanţarea sistemului a făcut obiectul unei polemici săptămâna trecută, între Washington şi Seul.

Donald Trump a a afirmat că factura pentru acest sistem, estimat la un miliard de dolari, ar trebui să fie plătită de Coreea de Sud. Seulul a respins cererea lui Trump.

Pentgonul susține că sistemul este ”strict defensiv” și adaugă un nivel de protecţie suplimentar dispozitivului antirachetă existent, permiţând o mai bună apărare a teritoriului sud-coreean şi forţelor americane care se află aici. Cu toate acestea, localnicii di apropiere consideră că acest sistem este o țintă și le pune viața în pericol. Totodatp, China nu a fost mulțumită de instalarea THAAD, considerând că acesta ar putea să reducă eficienţa propriilor sale sisteme de rachetă.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *