29/03/2024

Soții din Alba Iulia care ajută copiii cu autism. Și-au transformat casa în centru pentru copiii cu nevoi speciale

O lecție de generozitate și de omenie, cum rar se mai poate întâlni, este oferită de doi soți din Alba Iulia care ajută copiii cu autism. Maria și Nicolae Bolea și-au transformat casa într-un centru de zi, grădina într-un parc special pentru copii speciali, iar garajul într-un studio muzical. Totul a pornit în 2006, când au devenit părinți pentru doi copii cu nevoi speciale pe care i-au luat în plasament.

Acela a fost momentul în care soții Bolea au simțit nevoia să ofere și celorlalți din experiența lor de viață. Inițial, au înființat o asociație pentru a ajuta copiii nevăzători, aflați în aceeași situație ca a fiicei lor adoptive Cristina. Fetița este nevăzătoare și a fost diagnosticată cu autism atipic, scrie Ziarul Unirea.

„Inițial, am vrut să ajutăm și alți copii nevăzători și să-i sprijinim pe părinții lor să abordeze nevoile speciale ale unor astfel de copii, dorind cumva să împărtășim și altora din experiența noastră de viață. Am ajuns însă ca, cu timpul, să facem terapie și cu alte categorii de copii cu nevoi speciale. În momentul de față ne axăm pe copii și adolescenți diagnosticați cu autism și cu ADHD. Zilnic, le oferim șansa unei vieți normale”, a declarat Maria Bolea.

Soții din Alba Iulia care ajută copiii cu autism. Și-au investit banii strânși muncind în străinătate pentru a crea un centru de recuperare

Soții Bolea spun că nu au parte de prea mult sprijin din partea autorităților, așa că fac aproape totul prin propriile eforturi. În schimb, sunt ajutați de o asociație parteneră din Germania, unde amândoi au plecat să muncească după 1989. Bruma de bani, pe care au strâns-o, au investit-o pentru a-și ajuta semenii. Nicolae, soțul Mariei, încă mai merge în Germania și muncește ca să strângă bani.

„Noi am fost săraci. După 1989 am plecat în Germania la muncă și am strâns ceva bani. În 2006 ne-am întors în România și parcă faptul că îmi permiteam să-mi cumpăr una-alta nu mă mai mulțumea. Fiica noastră a decis să rămână în Germania și s-a și căsătorit acolo. Împreună cu soțul meu am decis să adoptăm doi copii de la căminul de copii, cum era atunci, simțeam nevoia să ajutăm. Ni i-au dat pe Cristina și Cristi, doi frați gemeni (foto centru). Cristina era nevăzătoare și diagnosticată cu autism atipic iar Cristi avea ADHD. De acolo a început totul”, a precizat Maria Bolea, pentru sursa citată.

Cu multă iubire și perserverență, femeia spune că a făcut eforturi pentru doi copii pe care-i îngrijește. Deși este nevăzătoare, Cristina a învățat să facă masaj și cântă la pian. Fratele ei, Cristi, este pasionat de canto și chitară. El este elev al Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia.

„Atunci când au ajuns la noi, Cristina și Cristi nu știau să mănânce singuri, nu vorbeau, dar cu multă răbdare, dragoste și o abordare potrivită din partea noastră au ajuns unde sunt astăzi. Scopul nostru este să-i ajutăm pe copiii autiști sau cu deficit de atenție să se integreze și, pe cât posibil, să devină independenți. Din păcate, autoritățile nu știu sau nu văd care sunt nevoile lor adevărate”, a adăugat Maria.

Maria Bolea susține că s-a lovit de prejudecățile oamenilor atunci când a decis să ia în plasament acești copii.

„Nu de puține ori am fost considerată nebună sau inconștientă că m-am înhămat la așa ceva. De aceea, cu timpul, am și renunțat să mai cer vreun fel de sprijin și ne descurcăm cum putem. Primim sponsorizări din Germania, dar și de la oameni cu suflet de aici din județ”, a pus femeia.

Soții din Alba Iulia au reușit să amenajeze o cameră senzorială, necesară în terapia cu copiii autiști. Cu ajutorul unor sponsori, au reușit să pună la punct un parc de aproape 1.200 de metri pătrați, dar și un studio muzical destinat dezvoltării motrice și senzoriale ale copiilor cu dizabilități.

Centrul de zi „Proiectul viziunea nevăzătorilor” funcționează în Alba Iulia, în zona Schit, pe strada Nicolae Grigorescu nr. 1. La centru, în prezent lucrează 6 cadre specializate în munca cu copiii diagnosticați cu autism și ADHD.

Soții din Alba Iulia care ajută copiii cu autism. Dudu, un băiețel cu autism din Bistrița, a compus coloana sonoră a unui film

În Bistrița, un copil cu autism a compus coloana sonoră a unui film de promovare. Dudu a reușit să creeze o operă de artă, în pofida dificultăților pe care le are din cauza autismului, scrie Bistriteanul.ro.

Eduard Sălăgean, alintat „Dudu”, a fost diagnosticat cu tulburare din spectrul autist la vârsta de 2 ani. Băiețelul a învățat să cânte înainte de a vorbi și a ajuns să compună fără profesor de la 7 ani.

Soții din Alba Iulia care ajută copiii cu autism. Și-au transformat casa în centru pentru copiii cu nevoi speciale

Dudu, băiatul cu autism din Bistrița care cântă la pian
sursa foto: bistriteanul.ro

Deși are doar 12 ani, Dudu reușește să uimească o lume întreagă prin talentul său. A accpetat provocarea de a compune coloana sonoră pentru filmul de provocare a Ținutului Contelui Dracula.

Băiețelul visează ca într-o zi să ajungă un mare compozitor.

Potrivit medicilor, autismul este o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Autismul este tulburarea centrală din cadrul unui întreg spectru de tulburări de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburărilor autismului.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *