13/08/2022

Unde petreci de Dragobete? Ai de ales între căsătorii la Poarta Sărutului, șezători sau concerte

Evenimente de Dragobete. Sărbătoarea Dragobetelui, 24 februarie, face parte din tradiţia poporului roman, semnificând, printre altele și Ziua Îndrăgostiților autohtonă, și este serbată ca atare în mai multe orașe.

Ziua de 24 februarie marchează Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români, care anunță, totodată și venirea primăverii. Dacă încă nu știi cum să își surprinzi persoana iubită, Libertatea îți prezintă o listă a principalelor evenimente de Dragobete organizate în mai multe orașe din România.

Evenimente de Dragobete în București

Teatru de umbre pentru cei mici, tradiții de Dragobete, melodii de dor, hore strămoșești, dar și un concurs de poezii de dragoste fac parte din programul anunțat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” pentru 24-26 februarie, marcând astfel sărbătoarea tinereții și a iubirii la români.

Pe 24 februarie, de la ora 18:00, şapte poeţi contemporani vor susţine recitaluri de poezie la Sala Studio a Teatrului de Comedie din Bucureşti (str. Sf. Dumitru nr. 2). „Dragobete de poezie şi blues” este un eveniment în care 7 poeţi citesc cele mai frumoase poezii de dragoste pe care le-au scris. Invitatul de onoare al serii este academicianul Mihai Şora, care va prezenta un text inedit despre iubire. Poeţii Ioana Crăciunescu, Teodor Dună, Florin Iaru, Nora Iuga, Claudiu Komartin, Adrian Suciu şi Paul Vinicius vor citi propriile poeme de dragoste. Mircea Tiberian va acompania, la pian, recitalurile – pe ritmuri de blues şi jazz.

Citește și: Ce înseamnă dacă ești născut de Dragobete. Trebuie să îți planifici cu grijă orice proiect

Pasărea Rock și Vunk, concerte în Constanța

De la ora 21:30, muzicienii de la Pasărea Rock vă invită să sărbătoriți Dragobetele ascultând un recital folk rock de cea mai bună calitate. Prețul unui bilet este 60 de lei și poate fi cumpărat de la sediul clubului. Și trupa VUNK va susține un concert de Dragobete, la Doors Club, prețul unui bilet fiind de 55 de lei.

Ploieștenii sunt așteptați la Filarmonică

Filarmonica din Ploiești organizează joi, 23 februarie și vineri, 24 februarie concerte-eveniment de Dragobete. Joi, 23 februarie, va avea loc un concert simfonic cu artiști români de valoare, sub bagheta dirijorului Radu Postăvaru, iar vineri, 24 februarie, sub sloganul – ,,Iubește Românește” – se va desfășura un proiect excepțional marca Filarmonica ,,Paul Constantinescu” și Teatrul ,,Toma Caragiu”. Ambele spectacole încep la ora 19.00.

Căsătorii de probă la Castelul Corvinilor

Îndrăgostiții din Hunedoara sunt invitați în data de 24 februarie la Castelul Corvinilor. Pentru prima dată în municipiul Hunedoara, ei vor avea ocazia să se căsătorească de probă, ceremonia fiind oficiată de primarul municipiului Hunedoara.

„Ceremoniile de oficiere a căsătoriilor de probă vor avea loc în Capela Castelului Corvinilor, între orele 13.00 – 15.00. Pentru buna desfășurare a evenimentului persoanele interesate sunt rugate să se înscrie pe pagina de Facebook a evenimentului – Dragobete la Hunedoara”, informează Elena Iancău, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Hunedoara.

Evenimente de Dragobete în Cluj

Cele mai frumoase cântece de dragoste vor fi aduse în fața publicului clujean de tineri interpreți de folclor din zona Transilvaniei, joi, 23 februarie 2017, de la ora 18:00, în sala de spectacole „Dumitru Fărcaș” a Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.

Zi de sărbătoare și la Deva

Vineri, 24 februarie 2017, de la ora 15, Primăria municipiului Deva şi Centrul Cultural „Drăgan Muntean” vă invită, în holul mare al Centrului Cultural, să iubiţi româneşte de Dragobete. La eveniment participă elevi de la Liceul de Arte „Sigismund Toduţă”, Colegiul Tehnic „Transilvania” şi Şcoala Generală „Andrei Şaguna”, precum şi membri ai Asociaţiei „Castelul din Carpaţi”. Surprizele se vor ţine lanţ în ziua de Dragobete: jocuri de îndemânare între perechile de îndrăgostiţi, concursuri cu premii, cea mai frumoasă declaraţie de dragoste, karaoke, microrecitaluri Roxana Olşanschi, Rareş Farcău, Alin Gavriluţă şi Ioana Dronca, expoziţie de caricatură şi stand de cadouri şi mărţişoare.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Dragobete

Velea și Antonia cântă la Timișoara

De Dragobete, Antonia și Alex Velea, doi îndrăgostiți perfecți pentru această sărbătoare minunată, vor cânta în Iulius Mall, din Timișoara, de la ora 19:00. Mai mult, cei care fac shopping în valoare de minimum 100 de lei din magazinele acestui mall se pot înscrie la tombola specială. Premiile de răsfăț, oferite prin tragere la sorți, sunt: o vacanţă exotică în valoare de 2.000 de euro, trei cine romantice, sesiuni de masaj şi relaxare pentru cupluri, ciocolatată sau sucuri delicioase.

În plus, de la ora 21:00, într-un club din oraș, îndrăgostiții sunt invitați să sărbătorească ziua dragostei printr-un concert special alături de formația The Amsterdams.

Emeric Imre, Mircea Vintilă şi Dinu Olărașu vin la Piteşti

Sâmbătă, pe 25 februarie, la ora 19.00, la Teatrul Al. Davila Pitești va ave aloc un spectacol dedicat zilei de Dragobete. Spectacolul de muzică folk și poezie în are pe afiș pe Emeric Imre, Mircea Vintilă, Dinu Olărașu, precum și actorii Teatrului Al. Davila, Mirela Dinu și Dan Andrei. Prețul unui bilet este de 30 lei.

Și la Casa de Cultură a Studenților Pitești se va desfășura pe 25 februarie 2017 un eveniment special pentru a marca ziua de Dragobete. Evenimentul intitulat ” Iubește Fete” va începe la ora 12:00 în Sala de Spectacole a CCS (Club Hush). În cadrul evenimentului vor avea loc: dansuri populare, obiceiuri și tradiții, momente specifice dedicate Zilei lui Dragobete, prezentate de tineri și studenți din cadrul CCS Pitești cât și Ansamblurile ”Muguraș Măgura” și ”Doruleț”.

Spectacol şi căsătorii la Poarta Sărutului

Direcția de Turism și Evenimente Culturale din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Jiu, Școala Populară de Artă Târgu Jiu și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică „Constantin Brâncuși” organizează pe 24 februarie, o serie de manifestări dedicate Sărbătorii Dragobetelui. Acțiunile debutează la ora 11:00 cu un spectacol susținut de Fanfara „Armonia” la foișorul din Parcul Central „Constantin Brâncuși”, iar, începând cu ora 16:00, artiștii Școlii Populare de Artă vor oferi publicului spectacolul Sărbătoarea Dragostei – Dragobetele, eveniment ce va avea loc la amfiteatrul din zona centrală a municipiului Târgu Jiu.

 

Potrivit tradiției, reprezentanții Primăriei Municipiului Târgu Jiu vor oficia și anul acesta căsătorii cu prilejul Sărbătorii Dragobetelui. Trei cupluri își vor uni destinele, atât la Poarta Sărutului, cât și în sala de căsătorii a instituției

Şezătoare de Dragobete, la Urşani

Vineri, 24 februarie 2017, cu începere de la ora 18.00, are loc o şezătoare de Dragobete la Căminul Cultural Urşani din oraşul Horezu.

„Am strâns, lângă noi, tot ceea ce înseamnă vatră folclorică a satului. Aici avem şi meşteri populari şi, spre surprinderea multora, este singurul loc din judeţul Vâlcea unde se construiesc fluiere. Acest meşteşug chiar a fost dat mai departe tinerei generaţii de către Nicolae Bem, meşterul nostru popular, care se mândreşte şi spune că a trimis fluiere pe toate continentele lumii. Fetele şi băieţii din vatra satului, îmbrăcaţi în costume populare, se vor aduna şi vor ieşi la Căminul Cultural unde vom petrece sărbătoarea de Dragobete. La acest eveniment va participa şi Ansamblul folcloric „Brăduleţul” al Casei de Cultură Horezu pentru a întregii atmosfera Sărbătorii de Dragobete. De asemenea, vor veni şi prichindeii de la Clubul Copiilor Horezu şi vor prezenta un program artistic”, a spus Constantin Iovan, directorul Casei de Cultură Horezu.

Târg și concert caritabil, la Bistrița

În perioada vineri 24 februarie – miercuri 8 martie, Primăria Bistriţa organizează tradiționalul Târg de Dragobete şi Mărţişor în Piata Centrală. La acest târg sunt aşteptaţi meşteri populari din Bistriţa-Năsăud, dar şi elevi ai şcolilor din Bistriţa, pentru a expune spre vânzare mărţişoare și obiecte specifice celor două sărbători.

Tot vineri, Radio Balada îi invită pe toţi bistriţenii să petreacă româneşte în compania unor renumiţi solişti de muzică folclorică! O parte din banii adunaţi în urma concertului folcloric vor fi donaţi celor peste 177 de copii orfani de la Mănăstirea Podul Coşnei.

Citește și: Cadouri de Dragobete pentru iubită. Idei originale prin care să-ți exprimi dragostea

„Cântând de Dragobete“ în Neamț

Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț, prin Școala Populară de Arte, organizează duminică, 26 februarie, începând cu ora 16.00, în sala „Calistrat Hogaș“ a Consiliului Județean Neamț, un spectacol muzical folcloric dedicat sărbătorii de Dragobete. Îndrumați de Georgiana Șerban-Axinte, elevii clasei de canto popular pregătesc, pe lângă o serie de surprize, câteva momente legate de tradițiile care se practică în cadrul ceremonialului nunții la români: alegerea nașilor, învoalarea miresei, hora miresei, turta miresei și mersul în alai.

Dragobetele sărută fetele la Biblioteca Județeană Satu Mare

Biblioteca Județeană, în parteneriat cu Muzeul Județean și Colegiul Național „Doamna Stanca”, organizează joi, 23 februarie, cu începere de la ora 10.00, un eveniment dedicat sărbătorii dragostei la români, Dragobetele. Evenimentul inițiat de către bibliotecarii secției de împrumut pentru adulți se va desfășura în Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr” și va reuni o serie de activități menite să aducă în fața publicului prezent străvechile obiceiuri populare românești dedicate acestei sărbători.

Ansamblul “Lugojana”, spectacol deosebit de Dragobete

Cei mai tineri dintre artiştii Ansamblului folcloric „Lugojana” se pregătesc de spectacol. Vineri, 24 februarie, cu ocazia sărbătorii de Dragobete, aceştia vor prezenta în faţa lugojenilor suite coregrafice din zonele de câmpie şi de munte ale Banatului, spectacolul urmând să aibă loc în Piaţa „Iosif Constantin Drăgan” din oraş. Pe lângă dansurile populare, vor interpreta mai multe melodii solistele Ancuţa Coşovan, Daiana Tofei şi Ana Maria Vlaiconi. Spectacolul este porgramat să înceapă la ora 10.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published.