16/04/2024

Documente declasificate CIA. Anul în care România a fost sub ape

Alte documente declasificate CIA care au fost create pe site-ul agenției pe 28 decembrie 2016, vorbesc de anul în care România a suferit una dintre cele mai tragice inundații din istoria ei. În luna mai 1970, ploile torențiale făceau ca țara noastră să fie sub ape.

Potrivit CIA, perioada de acum 45 de ani a fost una care a pus la grea încercare România. „Ploile torențiale din România, din luna mai, au cauzat inundații severe în marile zone economice și agricole. Potrivit rapoartelor, sute de oameni au fost uciși și mii au rămas pe drumuri. Televiziunile și radiourile, dar și ziarele informează că aceste inundații au pun în pericol serios economia. Deși încă nu se știe cu exactitate ce daune totale au provocat inundațiile, mai bine de 400.000 de hectare de teren arabil se află sub ape. Pagube severe au suferit și transporturile, domeniul imobiliar, dar și comunicațiile, iar autoritățile române se tem de o posibilă epidemie la nivel national din cauza inundațiilor”, se arată în raportul CIA.

În raport se mai arăta că SUA a trimis ajutoare României, cum de altfel au făcut și alte state vestice și estice, dar și Marea Britanie. „Deși initial, sovieticii au răspuns mai greu cererii de ajutor înaintate, autoritățile de la București au informat că un avion rusesc a aterizat pe aeroportul Otopeni cu ajutoare venite de la Crucea Roșie Rusia”, se arată în raportul din 11 iunie 1970 înaintat de cei din CIA.

Cea mai mare contribuție a venit din partea Chinei care a trimis României un ajutor financiar echivalent a 400.000 de dolari.

Americanii au făcut și fotografii din satelit pentru a-și face o mai bună idee despre inundațiile din România. Atunci Sudul și Centrul României au fost cel mai grav afectate de inundații.

Zona Alba Iulia

Un un articol din ziarul românesc „Scânteia” precum și fotografii arată gravitatea inundațiilor în zona Alba Iuliei, cauzate de revărsarea râului Mureș. Deși inundațiile s-au diminuat, râul nu a ajuns albia râului este încă umflată. Terenurile de pe lângă rău arată că acesta a fost la niveluri extrem de mari.

Americanii au făcut fotografii comparative din satelit în 26 septembrie 1969 și în 30 mai 1970.

Zona Galați și Brăila

Acumulări mari de ape au fost în în zona orașelor Galați și Brăila, lângă granița cu URSS. Chiar dacă orașele nu au fost inundate, zonele aflate la sud și est de Galați, inclusive micuțele localități din jur au fost complet inundate. De asemenea, și o mare parte din calea ferată de la est la vest este inundată, se arată în raport.

Zona Apata

„Imagini comparative ale zonei, la nord de orașul industrial Brașov, în centrul României, arată cât de mult s-a umflat râul Olt. O secțiune a soselei se vede clar că este sub ape”, potrivit raportului.

La nord de Slatina  

Semne ale inundațiilor rîului Olt sunt extrem de clare la nord de Slatina, în sudul țării. Gârlele rămase arată locurile unde râul a ieșit din matcă.

Zona Slatinei

Imaginile de mai jos arată cum râul s-a apropiat foarte mult de zona industrial a Slatinei

Zona Turnu Măgurele

Inundațiile sunt foarte evidente în zona orașului Turnu Măgurele, la conluența râului Olt cu Dunărea. Acealași lucru s-a întâmplat și în localitatea PIetroșani.

Mai jos găsiți întreg raportul CIA:

documente declasificate CIA (1)

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *