19/07/2024

VIDEO EXCLUSIV / O viață cât un secol! Are 107 ani și e dependentă …de muncă

Are 107 ani și a lucrat, din copilărie, ca horticultor și vânzător de flori. Adică are 100 de ani de muncă. Asta pentru că din cele cinci surori, una mergea la școală, următoarea muncea… și tot așa. Pentru Elena Ciufu, sorții au decis că trebuie să muncească. Pensia ei în acest moment este de 520 de lei, adică pensia minimă din România.

Elena Ciufu, pe numele de fată Neagu, s-a născut în 1910, în comuna Copăceni. Din cele cinci surori, au rămas în viață două: ea și cea mai mică, care tocmai a împlinit 90 de ani.
Elena Ciufu împreună cu nepoata, Carmen (dreapta) și strănepoata Cătălina

A muncit de copil până la vârsta de 106 ani. Abia anul acesta a lăsat-o mai moale cu săpatul în grădină. ”Gladiole puneam în grădină,.. gladiole… dar nu mai poci…”, spune femeia care împlinește 107 ani pe 6 iulie.

Horticultorul a avut tarabă în Piața Moghioroș

De mică s-a ocupat cu cu grădinăritul pentru că familia Elenei Ciufu, ca și a vecinilor din această zonă a comunei 1 Decembrie, a fost una de horticultori și grădinari. Cultiva flori pe care le vindea în București.

După ce s-a căsătorit, soțul a muncit în București, iar ea s-a ocupat mai departe de horticultură și de vânzarea florilor pe care le îngrijea.

A avut tarabă în Piața Progresul și Piața Moghioroș. Dimineața, când era sezonul florilor, își urca coșurile pline în autobuz și mergea la piață. În afară de cei patru copii și gospodărie, acesta era meseria ei: florile. Acum are o pensie de 520 de lei, pensia minimă pe care o primește în urma soțului. Munca ei la grădinărit nu a produs bani la fondul de pensii.

”Bei o cafea?” ”Păi, dacă îmi dai…”

Elena Ciufu, la cei 107 ani ai ei, este foarte atentă la străini, îi cântărește cu atenție, privește lung aparatul de filmat – dar știe să pozeze! Stă dreaptă!

Nepoata, Carmen, a fost cea care a rămas cu ea în casa bătrânească. Dar cea care se îngrijește efectiv acum de decanul de vârstă al familiei este strănepoata, Cătălina.

”Bei o cafea?”, întrebă Carmen. Inițial, străbunica se face că nu aude, apoi răspunde: ”Păi, dacă îmi dai…” ”Nu îți mai dau, că ai băut dimineața!”

Nepoata și strănepoată Elenei Ciufu trebuie să știe că decanul de vârstă al familiei nu mânăncă aceeași mâncare gătită două zile consecutiv, ”dacă îi dai aceeași mâncare o aruncă”, și că bea câte o cafea în fiecare dimineață. În mare, acesat este grija pe care trebuie să i-o poarte, în rest se îngrijește singură.

”Nu a avut niciodată probleme de sănătate, diabet sau boli vasculare. Este greu de crezut, dar a săpat în grădină până anul trecut”, ne spune Carmen.

”Pământul este al meu…!

Cele trei generații se plimbă prin grădină. ”Pământul, este pământ bun…”, ne explică Elena Ciufu după ce prindă un pic de încredere în străinii cu aparat de filmat. ”Uite, leuștean, puneam și eu când eram tânără…”

La seră se arată mulțumită de munca nepoților și strănepoților, dar ține să ne spună răspicat: ”Pământul este al meu!” Apoi lasă tonalitatea mai moale: ”…dar l-am dat lor…”

La întoarcere atrage atenția, așa, ca unei persoane imaginare, dar foarte tăios, că leușteanul ar fi trebuit cules și pus la uscat!

La plecare ne face cu mâna și ne răspunde la salut, de la peste 10 metri distanță. ”Dar parcă nu auzea…” ”Stați liniștiți, poate să își coasă singură…” ”La 107 ani?” ”Da, la 107 ani!”

Biserica îi sărbătorește ziua de naștere cu fast

O fotografie a sărbătoririi Elenei Ciufu la împlinirea vârstei de 106 ani, adică de anul trecut, este expusă la intrarea în curtea bisericii, în fața unui tort. „An de an, Biserica din localitate îi celebrează ziua de naștere, iar părintele Stroe vine lunar cu un pachet la ea. Este… o personalitate a localității”, ne explică nepoata Elenei Ciufu.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

O analiză completă! De ce boală suferă părinții care și-au dat fetița de 3 ani pedofililor și ce urmări vor avea aceste orori asupra copilului

Psihologul Cezar Laurenţiu Cioc explică detaliat, din perspectivă psiho-medicală, tendinţele unor oameni cu deviaţii psihice …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *