25/06/2024

Zeci de oameni au băut alcool toxic la Iași. Puteau să moartă din cauza intoxicațiilor

Douăzeci de persoane și-au pus viața pericol, după ce au băut alcool toxic la Iași. Medicii susțin că este vorba despre un fenomen îngrijorător. Numărul celor care consumă substanțe chimice, folosite ca antigel și pentru vopsele, a crescut de patru ori, spre deosebire de anul trecut.

Tot mai multe persoane au ajuns la Spitalul de Urgență din Iași, după ce au băut substanțe alcoolice toxice, precum metanol și etilenglicol, notează Mediafax.ro.

Potrivit chimiștilor, metanolul sau alcoolul metilic este foarte toxic. Substanța și derivatele sale sunt folosite ca aditivi la combustibili, dar și pentru a dilua lacuri și vopsele. De exemplu, etilenglicolul este folosit la antigel sau la lichidul de frână. Sunt însă oameni care beau alcoolul toxic. Aceștia pot muri dacă medicii nu intervin imediat.

În luna ianuarie, Luiza Anti, soția primarului din localitatea Butea, și socrul acesteia au murit din cauza unei intoxicații cu etilenglicol.

Zeci de oameni au băut alcool toxic la Iași. Puteau să moartă din cauza intoxicațiilor

Luiza Anti, soția primarului din Butea, a murit intoxicată

De atunci, medicii ieșeni spun că nu e săptămână în care să nu ajungă un pacient cu astfel de simptome în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului ”Sfântul Spiridon”.

A crescut alarmant numărul oamenilor care au băut alcool toxic la Iași

De altfel, cadrele medicale mărturisesc că nu a mai existat până acum un număr atât de mare de persoane care să bea alcool toxic într-o perioadă atât de scurtă.

„Numărul de cazuri pe care noi îl avem în evidenţă din a doua jumătate a lui ianuarie până pe 15 aprilie este de 20 astfel de cazuri. Într-un caz a fost vorba doar de un transfer cu elicopterul din judeţul Neamţ către centrul universitar Iaşi, iar în 19 cazuri este vorba despre prezentări în UPU ale pacienţilor cu stare generală influenţată, uneoori comă, atunci când ei nu au conştientizat ingestia accidentală de alcool toxic, considerând că ei consumă alcool obişnuit. Din nefericire s-a constatat că este vorba despre un mix cu alcooli toxici – etilenglicol şi metanol”, a declarat  prof. univ.dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU SMURD Iaşi, pentru sursa citată.

Medicii susțin că au avut de-a face cu cazuri în care anumite persoane au încercat să se sinucidă consumănd astfel de substanțe. O parte dintre acești oameni au ajuns la secția de toxicologie a spitalului, după ce au fost stabilizați.

Nouă pacienți au ajuns însă la secția de Nefrologie a Spitalului Parhon din Capitală pentru că, în cazul lor, singurul tratament care-o poate salva este dializa.

„Viaţa pacienţilor este pusă în pericol chiar la cantităţi foarte mici, vorbim despre 50 sau 100 grame de alcool toxic. Este extrem de important ca pacientul să ajungă foarte rapid la dializă. Dializa este principala metodă prin care poate fi scos din organism toxicul. În afară de dializă este nevoie de un antidot, iar pentru aceste două intoxicaţii alcoolul normal este antidotul care se poate administra sub control în unitatea de terapie intensivă sau în centrul de primiri urgenţe. În primele trei luni, la Spitalul Parhon, în secţia de nefrologie, au fost nouă cazuri, toate admise pe terapie intensivă. Din fericire şase cazuri au fost salvate şi s-au externat, au plecat la domiciliu fără sechele”, a declarat dr. Ionuţ Nistor, medic nefrolog, purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Parhon” Iaşi.

Medicii susțin că este vorba despre un fenomen îngrijător care ia amploare. Anul trecut, doar cinci persoane au ajuns la spital, după ce au băut alcool toxic. Din acest motiv, cadrele medicale recomandă ca oamenii să nu mai consume alcool fabricat artizanal sau care provine din recipiente neetichetate. În cele mai multe cazuri este vorba despre intoxicări accidentate pentru că mulți nu știu că au băut alcool toxic.

Post-ul Zeci de oameni au băut alcool toxic la Iași. Puteau să moartă din cauza intoxicațiilor apare prima dată în Libertatea.ro.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Avocat pentru divort si partaj

Avocat pentru divort si partaj

Avocat Diana Ciocârlan este experta in Dreptul Familiei si are o vasta experienta in Divorturi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *