20/04/2024

Un autocolant ar fi remediul împotriva infecțiilor nosocomiale, răspândite în spitalele din România

Un chimist din Timișoara susține că a găsit remediul împotriva infecțiilor nosocomiale care au raportate în mai multe spitale din România. Un material autocolant cu ioni de argint împiedică dezvoltarea unor bacterii intraspitalicești, precum E.coli, salmonella sau stafilococul auriu.

Chimistul Alexandru Cotuna susține că aceasta ar putea fi o soluție viabilă pentru a preveni infecțiile nosocomiale cu care se confruntă multe dintre spitalele din țară, scrie renasterea.ro.

„În Franța se produce și se utilizează un material care acoperă suprafețele expuse și nu permite dezvoltarea microbilor. Este vorba despre un autocolant transparent care se poate aplica pe orice tip de suport – perete, podea, mobilier, clanțe, geamuri, mese de operație etc. – care conține în structura sa microparticule de ioni de argint, ce blochează dezvoltarea bacteriilor. Acest material poate fi curățat cu apă sau alte substanțe și își păstrează eficacitatea pe o perioadă de cinci ani”, a explicat chimistul Alexandru Cotuna (foto).

Autocolantul cu ioni de argint împiedică dezvoltarea mai multor germeni, precum Escherichia coli, Salmonella, Listeria și Staphyloccocul auriu.

„Sunt discuții pentru folosirea acestui material pe suprafețe de contact pentru a preveni infecțiile nosocomiale la Spitalul Județean din Timișoara. În scop demonstrativ a fost aleasă Clinica de Neurologie”, a precizat chimistul timișorean.

Problema infecțiilor nosocomiale a fost amplificată în urma scandalului cu privire la dezinfecanții furnizați de firma Hexi-Pharma.

„Infecția nosocomială sau intraspitalicească apare după 48 de ore sau mai mult de la internarea pacientului în spital și se adaugă patologiei pentru care pacientul este spitalizat. În general manifestarea clinică a infecției nosocomiale se manifestă pe parcursul internării, dar poate apărea în anumite situații și după externare, într-un interval de maximum 30 de zile”, a declarat medicul timișorean prof. dr. Emilian Damian Popovici, președintele Societății Române de Epidemiologie.

Potrivit specialiștilor, infecțiile nosocomiale pot apărea din cauza germenilor din organism, dar și a deficiențelor de igienă, precum sterilizării necorespunzatoare sau îngrijirilor medicale acordate în mod necorespunzător.

„Germenii mai frecvent întâlniți sunt Acinetobacter baummanii, Pseudomonas aeruginosa, Stafilococcus aureus meticilino-rezistent, Clostridium difficile, Klebsiella pneumoniae… Riscul de infecție nosocomială este mai crescut la persoanele tarate, cu deficiențe de organ sau la imunodeprimați, dar apariția acestora nu este exclusă nici la alte categorii de pacienți. Rata acestor infecții este de 5-20 la sută, cu o incidență maximă de 28-30 la sută în serviciile de reanimare”, a menționat prof. dr. Emilian Damian Popovici.

La nivelul Uniunii Europene, aproape trei milioane de oameni suferă din cauza unei infecții asociate îngrijirilor medicale. În fiecare an, aproximativ 50.000 de persoane mor din cauza infecțiilor nosocomiale, germenii de spital rezistenți la antibiotice.

În România, infecțiile nosocomiale sunt cel puțin în parte subraportate și din această cauză nu există date statistice credibile care să reflecte incidența lor reală, arată sursa citată.

sursă foto: renasterea.ro

Post-ul Un autocolant ar fi remediul împotriva infecțiilor nosocomiale, răspândite în spitalele din România apare prima dată în Libertatea.ro.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Vinovații de la revolutia din 89′

Vinovații de la revolutia din 89’… Pana si noi stim care sunt vinovații, insa dc. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *