30/11/2021

Alegeri prezidențiale în Serbia. Actualul premier ar putea să câștige din primul tur alegerile

Sârbii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. Actualul premier, Aleksandar Vucic este considerat favorit detașat al scrutinului, iar ultimele sondaje arată că acesta ar putea chiar să se impună din primul tur al alegerilor.

Sondajele îl creditează pe șeful Guvernului de la Belgrad cu peste 50% din intențiile de vot. Vucic, care candidează pentru Partidul Progresit din Serbia, și-a îndemnat compatrioții să aleagă la conducerea țării un proședinte din aceeaşi formaţiune ca membrii Guvernului, relatează Reuters.

„Dacă doi politicieni sunt la bordul unui avion şi dacă vor să meargă în direcţii opuse, avionul va sfârşi direct în prăpastie, iar acest lucru ar fi o catastrofă pentru Serbia”, a avertizat el.

Într-un interviu, Vucic a declarat că Serbia este decisă să adere la Uniunea Europeană, dar a adăugat că vrea şi să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia, aliatul tradiţional al Belgradului.

„Serbia este pe calea europeană, acesta este obiectivul nostru strategic. Vrem ca societatea noastă să se inspire din ţările mai dezvoltate din Europa de Vest”, a declarat el.

Considerat în Occident ca un stat paria în timpul războaielor care au izbucnit după destrămarea Iugoslaviei în anii ’90, Serbia a lansat negocierile de aderare la Uniunea Europeană şi speră să le încheie până în 2019.

Surpriza alegerilor – un student care candidează în glumă, pe locul doi în sondaje

Pe locul doi în sondajele realizate înaintea alegerilor prezidențiale de astăzi s-a clasat un student în vârstă de 25 de ani, a cărui întreagă campanie este o satiră la adresa elitelor politice.

Luka Maksimovic, candidează sub pseudonimul Ljubisa „Beli” Preletacevic – „beli” înseamnă „alb” în sârbă, iar „preletacevic” este un joc de cuvinte care înseamnă persoană care schimbă un partid politic pentru a se îmbogăţi. Intrat în politică anul trecut, la alegerile locale din Mladenovaci, „Beli” a reușit să obțină 12 mandate de consilier pentru partidul său.

Luka Maksimovic

Ascensiunea sa în sondaje, la numai o săptămână după intrarea în cursă, nu face partidele să râdă, care văd în succesul lui Maksimovici o dovadă a dezamăgirii celor aproximativ 6,7 milioane de alegători.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published.