18/04/2024

Manifestaţie la Budapesta împotriva premierului Viktor Orban și pentru UE

Mii de persoane au ieșit duminică seara pe străzile din Budapesta împotriva guvernului Orban și pentru susținerea Uniuneii Europene care a amenințat cu sancționarea Ungariei dacă nu își schimbă politicile față de imigranți, scrie AP. 

Aproximativ 3.000 de persoane s-a adunat pe malul Dunării şi au ascultat discursuri ale unor lideri de ONG-uri centrate pe trei teme: protecţia presei libere, protecţia ONG-urilor şi protecţia Universităţii din Europa Centrală (CEU) finanţată de miliardarul american de origine ungară George Soros.

Mulţimea a pornit în marş către sediul Parlamentului, la câţiva kilometri distanţă, escortată de maşini de poliţie şi alte vehicule aparţinând protestatarilor care difuzau muzică şi sloganuri vizând regimul Orban.

”Democraţie!”, ”Libertate pentru Ungaria!”, ”Libertate pentru universităţi!” au fost câteva dintre scandările manifestanților care au afișat șteaguri și bannere care ironizau și denigrau declaraţii ale lui Orban împotriva lui Soros.

Majoritatea europarlamentarilor au votat, săptămâna trecută, o rezoluție care declanșează Articolul 7 al Tratatului de la Lisabona, care poate duce la suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul European.

Votul pentru declanșarea articolului 7 a venit ca urmare a dezbaterlor din plen privind situaţia actuală din Ungaria și politicile duse de Budapesta privind drepturile fundamentale și care reprezintă ”un risc clar de încălcare gravă”, a valorilor UE.

Prin această rezoluție europarlamentarii au cerut Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne să redacteze o rezoluţie oficială ce va fi supusă la vot în plen. De asemenea, cer guvernului de la Budapesta să retragă legile împotriva azilanţilor şi organizaţiilor neguvernamentale şi să ajungă la un acord cu autorităţile americane, astfel încât Universitatea Central Europeană să rămână în Budapesta ca instituţie liberă.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *