20/10/2021

Ne-am obișnuit cu nenorocirile. Lista eșecurilor rușinoase ale naționalelor din sportul românesc. Ultimul pe listă: hocheiul pe gheață

Ne-am obișnuit cu nenorocirile. Lista eșecurilor rușinoase ale naționalelor din sportul românesc s-a completat cu rezultatul din meciul de hochei pe gheață cu Islanda (0-2).

Selecționata de hochei pe gheață a României a fost învinsă, halucinant, de liliputana Islanda, 0-2  (0-0, 0-1, 0-1), joi seara, la Campionatul Mondial, Divizia a II-a, Grupa A, pe Patinoarul Dunărea din Galați. E cel mai rușinos eșec din istoria acestei discipline.

Tricolorii, pregătiți de canadianul Martin Lacroix, numit selecționer înainte de de startul competiției după ce a cucerit titlul cu Corona Wolves Brașov, au pierdut neașteptat deși a dominat meciul. Am avuut două ori mai multe șuturi la poartă decât nordicii (41 față de 21) și mai multe minute de superioritate numerică pe gheață (8 minute de penalizare, față de 16 ale oaspeților), dar Ede Mihaly, Robert Gliga și colegii lor au fost total neinspirați.

Citiți șiȘase hocheiști au primit cetățenia română: Dennis Zabludovski, Ievghen Iemelianenko, Pavlo Borisenko, Anton Butocinov, Lajos Nyerges şi Patrick Polc

Golurile insularilor au fost marcate de Elvar Olsafsson (25:27) și Aron Knutsson (54:07).

În celelalte meciuri ale zilei, Serbia a învins Belgia cu 9-2, iar Australia a dispus de Spania cu 5-3.

Australia ocupă primul loc, cu 8 puncte, urmată de România, 6 puncte (9-1 cu Belgia, 4-1 cu Serbia), Islanda, 6 puncte, Serbia, 4 puncte, Belgia, 3 puncte, Spania, 0 puncte.

Tricolorii, care riscă să rateze realizarea obiectivului, calificarea în eșalonul valoric superior, vor juca următorul meci vineri, de la ora 20,00, contra Australiei. Tot vineri vor avea loc meciurile Serbia – Spania (13,00) și Islanda – Belgia (16,30).

România:
Portari: Toke Zoltan, Onodi Otto 
Linia a I-a: Botond Flinta, Nagy Istvan, Fodor Csanad, Roberto Gliga, Mihaly Ede; 
Linia a II-a: Borș Huba, Biro Otto, Biro Gergo, Peter Zsolt, Biro Matyas; 
Linia a III-a: Salo Alpar, Florian Bocu, Nicușor Lușneac, Mihai Georgescu, Adrian Irimia; 
Linia a IV-a: Gecse Hugo, Gyorfy Tihamer, Rokaly Norbert, Barabas Sandor, Rokaly Szilard;  
Antrenori: Martin Lacroix, Marius Trandafir, Nelu Alexe. 

Roberto Gliga: ”Din păcate, sunt și zile în care pucul parcă nu vrea să intre, nici noi nu am avut cea mai bună inspirație. E frustrant! Nu avem ce face decât sa trecem mai departe. De acum noi trebuie să ne ocupăm de ce putem controla, trebuie să câștigăm următoarele două meciuri, ce se va întâmpla nu mai ține de noi, din păcate”.

Botond Flinta: ”Nu mă așteptam la o înfrângere. Nu am avut noroc, la anumite faze pucul nu a intrat pur și simplu. Portarul lor a prins o zi foarte bună, noi nu prea am fost concentrați în fața porții. Australia patinează bine, joacă simplu, șutează la poartă. Până acum se uitau doar la televizor la hochei”.

În anii 70 și 80 chiar contam în hocheiul mondial. Locul 12, la JO 1964 și în 1968; locul 7, la JO 1976 și locul 8 la JO 1980. Iar la Campionatului Mondial, grupa A, am fost locul 8, în 1977. Tureanu, Axente, Pană Pisaru, Gheorgiu, Hălăucă şi Gall înfăptuiau miracolul, învingând profesioniști americani (5-4).

”Acea echipă care a reușit promovarea în Grupa Mondială a fost o îmbinare fericită între trei generații. Cea a lui Dezideriu Varga, generatia mea și cea a lui Doru Tureanu. Aveam patru echipe tari – Steaua, Dinamo, Ciucul și Galatiul, iar antrenorul Nelu Ionescu putea alege ușor 22 de insi tari din cei 100 de hocheiști ai țării. Calificarea am obținut-o în Elveția și cu noroc. Am bătut cu 2-1 Norvegia, cu un gol al lui Ion Ioniță din propria noastră treime”, povestea Eduard Pană.

”La Mondialul din ‘77, de la Viena, nu am avut promisă nici o primă, iar diurna era de un dolar pe zi. Regimul răsplatea doar primele trei locuri, iar noi am fost ultimii și am pierdut, printre altele, cu 18-1 de la marele URSS! Apoi am luptat cu SUA, Finlanda și RFG pentru supraviețuirea în primul eșalon al hocheiului mondial. Cand am vazut că americanii au venit cu vedetele lor din NHL, ne-am căcat pe noi de frică! Pe vremea aceea, nu era obligatoriu să joci cu casca, dar așa de tare ne-am speriat de ei, că am umblat toată noaptea prin gunoaie să căutăm căști. Cum-necum, am apărut toți la patinoar cu căști. Una roșie, una albă, una ruptă, una neagra… I-am bătut de frica, 5-4, pentru că nu știu dacă echipa a făcut mai mult de cinci driblinguri tot meciul. Cum aveam pucul, cum pasam. Altfel, nu era contact pe gheață să nu ajungem pe jos din duelurile cu ei!. Chiar dacă am batut SUA, Federația Internațională nu ne dorea pe noi la masa bogaților. N-aveam bani, n-aveam suporteri și în meciul decisiv pentru evitarea retrogradarii, arbitrii ne-au furat rau de tot, iar Germania Federala ne-a batut cu 3-2”.

În ultimul deceniu, am patinat în ape tulburi, între eșalonul trei și patru mondial. În 2015, la CM, tot Divizia 2, Grupa A, abia băteam Islanda, la Reykjavik, 3-2 după prelungiri. Încă evolua veteranul Ion Timaru, unul dintre ultimii mohicani valoroși în acest sport. În 2010, ne jucam cu islandezii, 8-3 în același eșalon mondial.

Lista eșecurilor rușinoase ale naționalelor din sportul românesc

Rugby, Campioantul European: Germania – România 41-38

În prima etapă a ediţiei 2017 din Rugby Europe Championship, România a pierdut la Offenbach în faţa Germaniei, scor 38-41, cu toate că tricolorii au condus cu 24-6 şi 38-20! Totuși, ”stejarii” n-au mai făcut nici un pas greșit, ba au bătut Georgia, 8-7, în meciul decisiv, cucerind trofeul și Cupa Antim Ivireanu.

Gimnastică, Jocurile Olimpice – echipa nu s-a calificat

Echipa feminină de gimnastică artistică a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, duminică, după ce a terminat pe locul 7 la turneul preolimpic de la Rio, în condițiile în care doar primele patru clasate au mers la Olimpiadă.  România a participat cu echipa de gimnastică feminină la toate edițiile Jocurilor Olimpice după 1968 (Ciudad de Mexico). Gimnastica artistică este sportul care a adus României cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice, 25 de aur, 20 de argint și 26 de bronz.

Handbal – feminin, Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (2016)Cotată cu șanse la medalii, naționala feminină de handbal a României, pregătită de suedezul Tomas Ryde, a pierdut primele două meciuri de la Rio, 19-23 cu Angola și 13-26 cu Brazilia. Tricolorele, cu Cristina Neagu în echipă, cea mai bună jucătoare din lume anul trecut, a fost eliminată din faza grupelor, ratând accesul în ”sferturi”.

Handbal  – masculin, preliminarii Euro 2016.

”Tricolorii” au fost eliminați de Finlanda, 29-32 în deplasare și doar 32-30 acasă. Băieții par să-și mai fi revenit, după ce Xavi Pascual a preluat echipa masculină. 26-23 în Belarus, 28-23 cu Polonia, bronz la Mondialul din 2015 şi clasată pe locul patru la JO de la Rio de Janeiro, în preliminariile CE 2018. România nu s-a mai calificat la un Campionat European din 1996, iar ultimul turneu final la care a participat a fost Mondialul din 2011.

Fotbal, Euro 2016 – 0-1 cu Albania

Naționala României a suferit un eșec rușinos la Lyon, la Euro 2016, 0-1 cu Albania, părăsind turneul final european încă din faza grupelor. Anghel Iordănescu a fost schimbat cu neamțul Christoph Daum, însă jucăm la fel de bătrânicios, iar calificarea la CM 2018 e aproape compromisă. Am făcut, între altele, 1-1 cu Muntenegru, 0-0 în Kazahstan sau 0-3 cu Polonia. Adăugând ultimul nul, 0-0 cu Danemarca, suntem în fața unei rușini istorice: cea mai lungă serie de meciuri fără gol marcat!

Baschet – naționala masculină, învinsă amical de Cipru

Astă-vară, tricolorii au fost învinși de Cipru, 37-54, într-un amical disputat la Cheile Grădiștei. E drept, românii au câștigat primul joc-test, 70-44. Vlad Moldoveanu și compania se pregătesc pentru Eurobasket 2017, unde participă în calitate de gazdă, prima dată după trei decenii. La Cluj-Napoca vin Spania, Croația, Muntenegru, Cehia și Ungaria.

Volei – naționala feminină, eșec cu Ungaria, adio Europene!

Anul trecut, echipa naţională de volei feminin  a ratat calificarea la turneul final al Campionatului European din 2017, după ce a fost învinsă de reprezentativa Ungariei, cu scorul de 3-1 şi ”set de aur”, în manşa retur din turul trei al competiţiei. Tricolorele câştigaseră în tur cu 3-0 și aveau nevoie de două seturi în deplasare. Am condus cu 1-0, apoi am pierdut patru seturi la rând!

Tenis – Cupa Davis. Băieții, bătuți de Belarus.
În februarie, Belarus a învins România cu scorul de 3-2, la Minsk, în primul tur al Grupei I valorice a zonei Europa-Africa din Cupa Davis. În septembrie, România se va bate în barajul din Israel, ca să nu retrogradeze, după un sfert de veac, în cea mai slabă grupă din tenisul mondial. A fost cea mai rușinoasă înfrângere din Cupa Davis. Ultima oară, tricolorii au fost în Grupa a 2-a în 1992-1993. Am bătut acasă naționala Marocului și am revenit în Grupa 1.

Adrian Ungur

Polo. Înecați de Franța, la Europene,

Anul trecut, România a pierdut meciul cu Franţa, 6-12, şi a terminat Campionatul European de polo pe locul 10.

IPolo. România - Serbia 4-9, în preliminariile Ligii Mondiale (FOTO: HEPTA)

Imagine dintr-un meci România – Ungaria la polo pe apă.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Fostul atacant al Petrolului Toto Tamuz a fost ridicat de Poliție direct din vestiar

Fostul atacant al Petrolului Toto Tamuz a fost ridicat de Poliție direct din vestiar. Fotbalistul …

Leave a Reply

Your email address will not be published.