23/05/2024

Violențe în Parlamentul Macedoniei, unde au dat buzna mai mulți protestatari. Liderul social-democraților a fost rănit | FOTO

Numeroși protestatari au dat buzna în Parlamentul Macedoniei, după ce un etnic alban a fost ales prin vot drept președintele Legislativului, relatează BBC News. Liderul social-democraților a fost rănit în urma unei bătăi.

Un grup de manifestanți din cadrul Madeconia Unită a format intrarea în clădirea Parlamentului macedonean din Skopje. Susținători ai partidului fostului premier macedonean, oamenii au cerut organizarea unor noi alegeri. Aceștia au fost înfuriați după ce partidul social-democrat și aliații săi dintr-o formațiune a etnicilor albanezi au votat să aleagă un albanez drept președinte al Legislativului.

În urma incidentelor, liderul social-democraților Zoran Zaev a fost rănit într-o bătaie.

Jurnaliștii prezenți l-au suprins pe acesta cu fața acoperită de sânge. Totodată, alte persoane au fost rănite în urma incidentelor.

Nu este clar câte persoane au dat buzna în Parlament, însă aproximativ 200 dintre aceștia au fețele acoperite. Martorii au povestit că pe podea era sticlă spartă, iar pe holuri erau urme de sânge, semnele incidentelor violente.

Potrivit BBC, partidul social-democrat a format o coaliție cu partidele etnicilor albanezi, însă încercările de a forma un guvern au fost blocate de către președinte. Mai precis, Macedonia a organizat alegeri pe 11 decembrie 2016 în cadrul unui acord mediat de Uniunea Europeană în 2015 pentru a pune capăt unei crize politice. De atunci, însă parlamentul este aproape suspendat, deoarece partidul VMOR îi blochează pe social-democrați să preia puterea.  Aceștia din urmă au obținut 49 de mandate din totalul de 120, însă a format o coaliție cu trei partide ale minorității etnicilor albanezi pentru o majoritate în forul legislativ.

Cei care au dat buzna în Parlament au vrut să protesteze față de decizia coaliției de a-l alege pe Talat Xhaferi drept președintele Parlamentului. În urma votului, Xhaferi a devenit primul etnic albanez ales preşedinte al Parlamentului macedonean de când mica ţară balcanică şi-a obţinut independenţa, în 1991.

Macedonia a ajuns în pragul unui război civil, în 2001, în urma unei insurgenţe a minorităţii albaneze. A fost nevoie de mediere internaţională pentru detensionarea situaţiei.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *