11/12/2024

Alegeri în Franța | Moștenirea lăsată de Francois Hollande, cel mai nepopular președinte din istoria recentă a țării

Francezii sunt chemați mâine la urne pentru a-l alege pe viitorul lider al țării, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. Numele a 11 candidați apar pe buletinele de vot, încercând să îi ia locul lui Francois Hollande. Pentru prima oară în ultimele șase decenii, președintele în exercițiu a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat. A avut motive serioase, având în vedere că este cel mai nepopular președinte din istoria țării.

“Eu, ca preşedinte al Republicii, voi face în aşa fel încât comportamentul meu să fie în fiecare clipă exemplar. Voi încerca să păstrez o perspectivă de ansamblu, astfel încât să stabilesc marile orientări, marile impulsuri”, promitea Francois Hollande, în 2012, când a devenit președintele Franței, învingându-l pe Nicolas Sarkozy.

Acum, după cei cinci ani de mandat, Francois Hollande intră în cărțile de istorie cu o descriere deloc laudativă. Este primul președinte din ultimele șase decenii care nu luptă la urne pentru un nou mandat și are o cotă de popularitate record. Mai precis, la un moment dat, doar 4% dintre francezii își exprimau în sondaje susținerea pentru liderul de la Elysee. Aceste sondaje l-au convins mai mult ca sigur că nu are rost să intre în cursa electorală din acest an. Alți 11 candidați se luptă însă să-i ia locul.

El afirma în luna decembrie că vrea să ofere Partidului Socialist (PS) o şansă să obţină o victorie „împotriva conservatorismului şi extremismului”.

„Astăzi sunt conştient de riscurile pe care o asemenea decizie le-ar avea dacă nu se bucură de o susţinere largă”, spunea Francois Hollande, atunci când anunța că nu va candida.

Ce i-a făcut pe francezi să nu îl mai susțină pe Hollande? Principalul motiv legat de lipsa de popularitate a liderului francez este unul economic. Francois Hollande nu a reușit să rezolve problema șomajului, așa cum promisese în campania, iar creșterea economică din Franța este una fragilă. În plus, țara s-a confruntat cu proteste de amploare în urma reformei codului muncii, care elimină mare parte din protecţia muncitorilor francezi şi permite angajatorilor să majoreze necontrolat numărul orelor de muncă.

Controversata lege a provocat numeroase greve în țară, care au dus la perturbarea traficului feroviar și aerian. Nu de puține ori oamenii au ieșit în stradă pentru a cere demisia președintelui, în urma reformei care face concedierea angajaților mai ușoară.


Violențe în Franța, după ce Guvernul a forțat aprobarea controversatei legi a muncii


Moștenirea lui Francois Hollande: Franța, în stare de urgență

Pe lângă problemele economice, Francois Hollande s-a confruntat cu  terorismul. Mandatul său de președinte a fost marcat de sângeroasele atentate care au vizat țara în ultimii doi ani.

Țara se află în stare de urgență din noiembrie 2015, în urma atacurilor din Paris. De atunci, starea de urgență a fost prelungită, însă Franța nu a cunoscut liniștea.

De altfel, alegerile prezidențiale se vor ține pentru prima dată sub regimul stării de urgență.  Ultimele atentate jihadiste de amploare au avut loc în vara lui 2016, chiar când francezii sărbătăreau ziua națională. Celebra Promenade des Anglais din Nisa a fost scena unui atac sângeros. Un tunisian a intrat cu un camion în mulțime, omorând 86 de oameni care se bucurau de spectacolul de artificii.

În total, de la atentatele din 2015, peste 230 de oameni au fost uciși în atacurile teroriste din Franța, în ultimii doi ani. Iar liniștea se lasă așteptată. Cu doar trei zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, un francez a împușcat mortal un polițist și a rănit alți doi, înainte să fie ucis.

Atacul a avut loc pe celebrul bulevard Champs-Elysees, în inima capitalei franceze. Într-un discurs televizat de la Palatul Elysee, că autoritățile vor fi de „o vigilență absolută” pentru alegerile prezidențiale.


ANALIZĂ – Franța, sub amenințarea teroristă. Atentat pe Champs Elysees, înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale


Reușitele lui Francois Hollande

Francois Hollande va rămâne, însă, în istorie ca președintele care a legalizat căsătoriile gay. Franța a devenit, în 2013, cel de-al noulea stat european care a legalizat căsătoriile între persoanele de același sex și al 14-lea din lume.

Tot sub mandatul lui Hollande, Parisul a devenit capitala luptei mondiale împotriva încălzirii globale. În capitala franceză a fost semnat istoric acord pentru limitarea încălzirii globale, care este menit să transforme fundamental, în următoarele câteva decenii, economia nesustenabilă bazată pe consumul combustibililor fosili din prezent.

Viața personală a lui Francois Hollande, în centrul atenției. Triunghiul amoros de la Elysee

Viața personală a președintelui Francois Hollande a fost și ea în centrul atenției. Mai precis, în centrul unui scandal conjugal de proporții. Șeful statului a fost suprins în timp ce mergea cu un scuter la… amanta sa.

Relația secretă dintre el și actrița Julie Gayet a ținut primele pagini ale presei de scandal din Hexagon. Desigur, relația secretă a dus și la ruperea relației pe care președintele o avea atunci cu jurnalista Valerie Trierweiler. Ulterior, aceasta a scris o carte despre relația de nouă ani pe care a avut-o cu liderul de la Elysee, carte care ar putea să fie ecranizată.

Francois Hollande și jurnalista Valerie Trierweiler, când relația lor nu avea nicio problemă

 

 

 

Post-ul Alegeri în Franța | Moștenirea lăsată de Francois Hollande, cel mai nepopular președinte din istoria recentă a țării apare prima dată în Libertatea.ro.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Avocat pentru divort si partaj

Avocat pentru divort si partaj

Avocat Diana Ciocârlan este experta in Dreptul Familiei si are o vasta experienta in Divorturi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *