03/03/2021
Home / Uncategorized / Acvila Arlie s-a întors în România. A zburat din Africa peste 12.000 de kilometri ca să ajungă în țara noastră

Acvila Arlie s-a întors în România. A zburat din Africa peste 12.000 de kilometri ca să ajungă în țara noastră

Cea mai cunoscută și îndrăgită acvilă țipătoare mică, acvila Arlie, s-a întors în România. Pasărea a ajuns cu bine în țara noastră, la finalul unei călătorii care a durat 49 de zile. Arlie a străbătut 12.500 de kilometri, trei continente și 17 țări.

Acvila Arlie a fost monitorizată din GPS de ornitologi. Acvila țipătoare mică a început migraţia de primăvară pe data de 11 februarie, între orele 8.00 şi 10.00, scrie oradesibiu.ro.

Pasărea a plecat din cartierele de iernare din Namibia și a parcurs continentul african de la Vest la Est și apoi de la Sud la Nord. Pe 20 martie, Arlie a traversat Canalul Suez, un punct major în migraţia acvilelor. După alte opt zile, pe 28 martie, acvila a zburat prin zona Strâmtorii Bosfor şi apoi a intrat în Europa. Arlie a ajuns România, după un zbor de trei zile.

Acvila Arlie s-a întors în România. A zburat din Africa peste 12.000 de kilometri ca să ajungă în țara noastră

Trasesul parcurs în zbor de acvila Arlie

Acvila Arlie s-a întors în România. Pasărea își face cuib în zona Văii Hârtibaciului

Acvila a ajuns vineri noapte aproape de casă, iar prima noapte pe teritoriul României a petrecut-o în apropiere de Brașov, pe Tâmpa.

Călătoria acvilei Arlie până la cuib a însemnat un traseu de 12.500 de kilometri, trei continente străbătute (Africa, Asia, Europa) și 17 țări, printre care Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia şi Bulgaria.

Acvila Arlie a fost capturată în 2013 de o echipă de specialiști din cadrul Societății Ornitologice Române. Pasărea a fost echipată cu un transmițător satelitar de 45 de grame și apoi a fost eliberată pentru a fi monitorizată în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”.

Acvila Arlie s-a întors în România. A zburat din Africa peste 12.000 de kilometri ca să ajungă în țara noastră

Acvila Arlie a fost monitorizată prin GPS

Arlie este o femelă adultă de acvilă ţipătoare mică şi a cuibărit din 2013 în 2016 lângă localitatea Berivoi. Deranjată de lucrările forestiere de anul trecut, pasărea şi-a schimbat cuibul.

sursă foto: oradesibiu.ro

Post-ul Acvila Arlie s-a întors în România. A zburat din Africa peste 12.000 de kilometri ca să ajungă în țara noastră apare prima dată în Libertatea.ro.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Fosta soție a lui Andrei Gheorghe, mesaj cutremurător după moartea acestuia. “Iubitul meu care nu mai ești aici…”

Fosta soție a lui Andrei Gheorghe, mesaj cutremurător după moartea acestuia. Petruța Gheorghe a scris …

Leave a Reply

Your email address will not be published.