04/11/2024

Actrița Maia Morgenstern împlinește 55 de ani

Actrița Maia Morgenstern împlinește 55 de ani astăzi. Maia Morgenstern s-a născut la 1 mai 1962, la București.

Actrița a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” în 1985, la clasa prof. Dem Rădulescu. În perioada 1985-1988 a fost actriță la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. În 1988 a primit mențiune la Festivalului Național de Film de la Costinești, pentru rolul Maria, din filmul ”Maria și marea”.

În 1989 a devenit actriță a Teatrului Evreiesc de Stat, pe care în prezent în și conduce, iar un an mai târziu, a Teatrului Național din București. În 1990 a primit premiul UNITER pentru cel mai bun rol feminin, Medeea din ”Trilogia antică”, și Premiul Național ”Lucia Sturdza Bulandra” pentru cea mai bună actriță a anului 1990, pentru același rol.

Debutul în cinematografie a fost în 1983 cu filmul ”Prea cald pentru luna mai”, în regia Mariei Callas Dinescu.

Crescută aproape de Piaţa Matache, într-un apartament încălzit cu lemne, actrița Maia Morgenstern nu a văzut televizor în casă până la 18 ani, dar a fost crescută în cultul cărţilor şi al demnităţii.

Bunicul său a fost ucis în lagărul de la Auschwitz

Tatăl, Usher, s-a născut în 1919, în Reni, oraşul din colţul sudic al fostei Basarabii Mari, când teritoriul ţinutului Ismail ţinea de România, nu de Ucraina, ca acum.

“Bunicul Aaron, tatăl lui, era director de bancă şi un om extrem de religios. De fapt, de acolo i s-a tras şi deportarea la Auschwitz, în timpul războiului, unde a şi murit. Nu a conceput să nu mai meargă la sinagogă, de unde l-au şi luat. Tata şi bunica Estera au fost trimişi într-un lagăr de muncă, dar în Basarabia. Au scăpat cu viaţă. După război au mai stat câţiva ani într-un lagăr stalinist. Tata a ajuns apoi la Bucureşti, unde s-a înscris la Facultatea de Matematică. Acolo a şi cunoscut-o pe mama”, a povestit în trecut actrița.

Copilăria sa a fost marcată de multe lipsuri, însă cea mai bună lecție a primit-o de la mama sa, care deși a suferit în timpul regimului comunist, nu s-a plâns niciodată de acest lucru.

„Ceea ce țin minte, ceea ce mă urmărește, ceea ce m-a format a fost curajul mamei de a nu se lamenta, de a nu se victimiza, de a nu se văicări. O femeie care nu se plângea niciodată. Dacă tata își povestea amintirile, mama, cu obstinație, cu încăpățânare, ținea să-mi facă în fiecare zi o zi de primăvară. Nu reușea însă de fiecare dată”, a relatat actrița în trecut.

„Mama mea nu era în stare niciodată să arunce o bucățică de pâine sau un rest de mâncare. O punea dintr-o farfurie mai mare sau dintr-o cratiță mai mare într-o cratiță mai mică, sau dintr-un bol mai mic într-o cănuță… Mai târziu (…) m-am prins eu că era expresia unor cicatrici niciodată cicatrizate. Provocate de foame. Foame. A trăit foamea”, a mai spus actrița.

Artista povestea recent într-un interviu că a învățat încă de la 5 ani tainele tehnicilor de relaxare, chiar de la tatăl său, practicant de yoga. “Mă invita doar că nici nu înțelegeam, eram copilă, mă plictisea îngrozitor. Mai bine mă duceam să bat mingea pe stradă sau să joc șotronul, să sar coarda. Din păcate, am conștientizat foarte târziu, după 30 de ani”, a recunoscut actrița. Maia Morgenstern se bucură din plin de metodele de relaxare predate de tatăl ei, fapt ce o ajută atât în viața de zi cu zi, cât și în carieră.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

O analiză completă! De ce boală suferă părinții care și-au dat fetița de 3 ani pedofililor și ce urmări vor avea aceste orori asupra copilului

Psihologul Cezar Laurenţiu Cioc explică detaliat, din perspectivă psiho-medicală, tendinţele unor oameni cu deviaţii psihice …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *