29/03/2024

Cine este Paul Cotîrleț, șeful Departamentului Centenar: ”A jucat fotbal, era un mijlocaș lent. Nu putea să alerge din cauza platfusului!”

Cine este Paul Cotîrleț, șeful Departamentului Centenar, redenumit Departamentul Identitate Naţională. Fost fotbalist, candidat la Primăria Moineștiului, încercări de poet.

Paul Claudiu Cotîrleț are 29 de ani și, din luna noiembrie 2017, conduce Departamentul Centenar, având funcția de secretar de stat în Ministerul Culturii. El a fost numit recent coordonator al tuturor evenimentelor prin care România va sărbători 100 de ani de la Marea Unire.

Este fiul chirurgului Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului de Urgență din Moinești, județul Bacău. Familia sa deține și singurul spital privat din zonă.

E doctor cu teza ”Politică, fotbal și diplomație în Peninsula Balcanică. 1896-1933″.

A absolvit secția Relații Internaționale și Studii Europene a Facultății de Istorie din Universitatea București și este doctor în istorie cu teza ”Politică, fotbal și diplomație în Peninsula Balcanică. 1896-1933″.

A fost șef de cabinet al senatorului Niculae Bădălău (actualmente președinte executiv al PSD), iar în vara lui 2017 − fiindcă primarul din Moineşti fusese ales senator -, a candidat din partea PSD pentru primăria oraşului său natal. A pierdut în fața candidatului ALDE, pe 11 iunie 2017: Valentin Vieru – 64,30%, Paul Claudiu Cotîrleț (PSD) – 28,69%.

Departamentului Centenar, redenumit Departamentul Identitate Naţională, dispune de un buget de 150 de milioane de lei (peste 32 de milioane de euro).

Departamentul Centenar a fost înființat în luna iulie 2016, ca structură din cadrul Cancelariei primului-ministru. Primul şef al Departamentului, numit de premierul Cioloş, a fost profesorul universitar Daniel Șandru, politolog şi fost prorector al Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi. Acesta a demisionat din funcție la 1 februarie 2017, după adoptarea de către Guvernul Grindeanu a „faimoasei” Ordonanţe de Urgenţă cu numărul 13. În august 2017, Departamentul Centenar a fost redenumit şi mutat în cadrul Ministerului Culturii, condus de Lucian Romaşcanu. În noiembrie 2017, în fruntea Departamentului a fost numit Paul Cotîrleț.

Într-un interviu pentru pressone.ro, Cotîrleț a mărturisit că a ales cariera de politician când și-a dat seama că nu mai poate ajunge un fotbalist de nivelul pe care şi-l visa.

”Teza mea de doctorat s-a intitulat „Politică, fotbal și diplomație”. Prin această teză de doctorat pot să spun că am reușit să unesc trei lucruri care mie îmi plac în mod deosebit. Poate catalogarea lor nu este cea mai reușită în funcție de preferințele mele  politică, fotbal, diplomație , dar sunt cele trei lucruri care mie îmi plac în mod deosebit”.

”Am practicat fotbalul la nivel profesionist. În momentul în care am constatat că nu pot ajunge la nivelul pe care îl visam, atunci am optat pentru o viitoare carieră politică”

Nicolae Hârlea: ”Era un mijlocaș lent”

Nicolae Hârlea e un factotum la CSM Moinești încă de la înființarea clubului, în 2009. Îl știe pe fostul fotbalist Cotîrleț.

”A jucat la noi în primul an, când am făcut echipa. Antrenor îi era Giani Florian. Paul Cotîrleț era un mijlocaș destul de lent, fiindcă avea o problemă, platfus parcă, și nu putea alerga foarte bine. Dar vedea jocul”, ne-a declarat Hârlea.

”După aceea, el și-a urmat drumul lui, a făcut facultatea la București și ce studii a mai făcut. Când a candidat, nu l-a ales lumea, fiindcă era, totuși, un copil.

A făcut un meci demonstrativ în campania pierdută pentru Primărie!

În campanie a făcut un meci demonstrativ, un fel de combinată Steaua – Dinamo cu Petrolul Moinești. Atât. Nu știu mai multe despre el, am văzut că are un CV destul de bogat. 

Nu știu ce va face în această poziție. Îl știu ca pe un băiat destupat, e din familie bună, tatăl e managerul Spitalului Municipal din Moinești, mama lui e tot medic”, a încheiat Nicolae Hârlea.

În mai anul trecut, înainte de alegeri, Cotîrleț a organizat la Moinești un meci al legendelor. Belodedici, Bumbescu, Lupu, Vlădoiu, Majearu, Trică, împotriva jucătorilor importanți de la Petrolul Moinești, versiunea 1990. În tribune au fost și Gheorghe Chivorchian, Lică Movilă, Nicolae Vătafu, Petre Grigoraș și Gheorghe Poenaru, tehnicienii Petrolului Moinești în perioada în care ”sondorii” evoluau în liga secundă și visau la primul eșalon.


”Îmi propun ca acest meci să fie un nou început pentru fotbalul moineștean”, spunea, cu emfază, Paul Cotîrleț, inițiatorul proiectului ”Moinești 20”. ”Ne bucurăm și noi că acest eveniment a stârnit interesul câtorva mii de moineșteni și ne dorim ca astfel de manifestări să capete un caracter frecvent”, întărea doctorul Adrian Cotîrleț, tatăl lui Paul.

Cotîrleț a jucat la echipa starurilor și a marcat un gol

La 4-3 pentru moineșteni, a intrat la staruri și Paul Cotîrleț. El avea să stabilească scorul final, 5-5, din pasa lui Trică.

Legendele Anilor 90- Petrolul Moinești 1996-’97 5-5 (3-2).
Au marcat: Ciocoiu (min. 2 și 34), Vlădoiu (’32), Iftimoaie (’48) și Cotîrleț (’66), respectiv Jipa (’30), Colbu (’37 și ’65), Moldoveanu (’43) si Cernat (’45).

Legendele Anilor ’90: Daniel Gherasim – Marian Savu, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Mihai Savadasi – Mihail Majearu, Dănuț Lupu, Daniel Iftodi, Eugen Trică – Cristi Ciocoiu, Jean Vlădoiu. Au intrat după pauză: Ionuț Iftimoaie si Paul Cotîrleț.
Petrolul Moinești: Dan Moței – Vasile Țoc, Dumitru Chiriac, Norocel Chișăreanu, Adrian Moldoveanu – Giani Florian, Sorin Trofin, Lucian Toma, Marius Jipa – Claudiu Bucurel, Gelu Colbu. Au mai jucat: Florin Mocanu, Narcis Cernat, Costel Ciubotaru.
Arbitri: Cristi Sava – Lucian Berbece, Marian Friedl. În repriza a doua, Cristi Sava a fost înlocuit de Ștefan Munteanu.

”L-am avut elev pe Cotîrleț la juniorii Petrolului Moinesti” –  Giani Florian, fost căpitan, apoi antrenor la Petrolul și CSM Moinești.

”Doresc să reînviem tradiția fotbalului moineștean, care datează din 1948. Cetățenii municipiului Moinești, și nu numai, vor putea practica diverse activități în aer liber, beneficiind de un teren de fotbal la standarde oficiale cu două tribune acoperite a câte 2.000 de locuri fiecare, două terenuri de minifotbal cu gazon sintetic, două terenuri de volei și două terenuri de zgură pentru practicarea tenisului de câmp. Proiectul va fi realizat cu ajutorul Companiei Naționale de Investiții”, promitea Cotîrlet. Însă a pierdut alegerile. Putea fi cel mai tânăr primar de municipiu din România.

Cine este Paul Cotîrleț, șeful Departamentului Centenar

Paul Claudiu Cotîrleț s-a născut în Onești, în anul 1988. A absolvit Școala ”George Enescu” și Liceul ”Spiru Haret” din Moinești, iar în 2010, Facultatea de Istorie, Universitatea din București, secția de Relații Internationale și Studii Europene – licență.

Are master în Politică Europeană și Românească, master în Diplomație și Istorie Politică. Post-universitar a urmat cursurile Institutului Diplomatic Român, Colegiului Național de Apărare, Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Universității de vară – Râmnicu Sărat, dar și cele ale Institutului Barcelona D’Etudis Internationals și ale Școlii de Vară a Coaliției Naționale pentru Modernizarea României.

A studiat cu Bursă Erasmus la RWTH Aachen, Germania, dar a susținut și stagii de practică la Institutul Diplomatic Român și în Senatul României, la Comisia de politică externă. A fost și consilier parlamentar – șef cabinet Chestor Senatul României, după ce în 2010 a ocupat funcția de consultant parlamentar.

”Dacă mi-ați studiat puțin trecutul, ați observat că am fost candidat la Primăria municipiului Moinești, în 2017. A fost o experiență extrem de plăcută. Din punct de vedere politic m-a ajutat foarte mult. Am simțit pe propria piele cum ar trebui să arate o campanie. Mă bucur că nu am avut cui să-i reproșez această înfrângere și nimeni nu a avut de reproșat nimănui, este un rezultat corect. Deci, lumea a ales pe cineva care, din păcate, acuma regretă, dar nu mai este atitudinea mea să schimb acest lucru”, a spus Paul Cotîrleț, pentru pressone.ro.

Istoria clubului din Moinești, pentru care a jucat actualul șef al Departamentului Centenar

Clubul a reușit cele mai importante performanțe la sfârșitul anilor ’90 și imediat după anul 2000, sub vechea denumire a clubului AS Petrolul.

Prima performanță notabilă a clubului a fost, după mai multe sezoane de Divizia C, promovarea la sfârșitul sezonului 1971-1972 în Divizia B, unde a rămas pentru următoarele 3 sezoane. După 29 de ani în liga a treia, echipa a retrogradat în campionatul județean, în sezonul 1991-1992.

Revenirea în C s-a făcut la finalul sezonului 1992-1993. La sfârșitul sezonului 1995-1996, clubul a reușit, din nou, promovarea în ”B”, terminând sezonul 1996-1997 pe un onorant loc 5, după ce la sfârșitul turului de campionat echipa se lupta cu șanse foarte mari la promovarea în primul eșalon cu Foresta sau FC Onești. În 2000, când, deși locul la sfârșitul campionatului a fost tot 15, modificările aduse la numărul de echipe, au făcut ca echipa să retrogradeze.

S-a reușit promovarea după doar un singur an. Din păcate, experiența din sezonul 2001-2002 de B nu a fost una prea fericită, echipa terminând pe locul 14 din 16 echipe, retrogradând, din nou, în cel de-al treilea eșalon al fotbalului românesc. După încă un an, Petrolul reușește să promoveze din nou, urmând să aibă cea mai bună perioadă fotbalistică din istoria clubului.

Cel mai bun sezon cu Petre Grigoraș și cu portarul Moței, marcator de penalty-uri 

Cel mai bun sezon al clubului a fost sezonul 2003-2004, cu o clasare pe locul 4. Echipa antrenată în acel sezon de Petre Grigoraș a reușit meciuri foarte bune, luptând până aproape de sfârșitul sezonului alături de prinicipalele contracandidate la promovare – Poli Iași și FC Vaslui. Se distingea portarul Dan Moței, care transforma penalty-uri. Tot în acel sezon, Petrolul a avut și cel mai bun parcurs din Cupă, reușind să elimine în șaisprezecimi cu scorul de 2-1 pe FC Brașov. Trupa lui Grig a fost eliminată în optimi, pe Cotroceni, de FC Argeș, golul argeșenilor picând târziu, în minutul 89.

În sezonul următor, 2004-2005, Petrolul a reușit să se mențină pe linia de plutire, deși pierduse în vară o serie de fotbaliști, unii dintre ei plecați în Divizia A la echipa fanion a județului FCM Bacău sau la nou promovata Poli Iași. Ultimul sezon al Petrolului în B a fost 2005-2006, echipa ocupând la final locul 13, un loc care a adus retrogradarea și din cauza modificării componenței Diviziei B (denumire schimbată pentru sezoanele următoare în Liga a II-a), reducându-se numărul echipelor de la 48 la 36.

După retrogradarea în Liga 3 a urmat și reducerea fondurilor primite de la principalul susținător al echipei, compania Petrom, lucru ce a dus la retrogradarea imediată în liga județeană, Liga 4. În 2008, susținerea financiară este retrasă de tot, singurul lucru care a ținut în viață echipa fiind promisiunile consiliului local și micii investitori locali.

Ajunsă chiar în eșalonul 5, noua echipă CSM Moinești reușește, după câteva sezoane jucate în Liga a IV-a să promoveze, la finalul sezonului 2011-2012, în cel de-al treilea eșalon al campionatului românesc. A retrogradat, însă, repede.

În acest moment, CSM Moinești e pe locul 11, din 17, în Liga 4 Bacău, 8 victorii și 8 înfrângeri, golaveraj 40-40.


Citește și:

VIDEO EXCLUSIV/Spărgătorul Whisky Man, replici de top: ”Eu nu număr banii, îi cântăresc!”|”Cât a durat filmarea, spărgeam cinci bănci!”

Post-ul Cine este Paul Cotîrleț, șeful Departamentului Centenar: ”A jucat fotbal, era un mijlocaș lent. Nu putea să alerge din cauza platfusului!” apare prima dată în Libertatea.ro.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Vinovații de la revolutia din 89′

Vinovații de la revolutia din 89’… Pana si noi stim care sunt vinovații, insa dc. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *