25/04/2024

Romii vor să aibă un muzeu, un monument, și loc în manualul de istorie; Cei din Ardeal cer regionalizarea României

Romii s-au săturat să fie considerația paria societății și spun că statul român și-a asumat o serie de obligații față de etnie care se lasă încă așteptate de mai bine de 20 de ani. Astfel, romii vor să aibă un muzeu, un monument, să fie pomeniți în cărțile de istorie, iar cei din Ardeal cer regionalizarea României.

Astfel, cu ocazia sărbătorii a 161 de ani de la dezrobirea romilor de către domnitorul Al.I.Cuza, romii i-au scris o scrisoare președintelui României Klaus Iohannis, premierului Sorin Grindeanu și ministrului culturii Ionuț Vulpescu, prin care cer ca, până la anul serbării a 100 de ani de la Marea Unire, în 2018 să fie înființat un Muzeu al romilor și un momunent dedicat robiei acestei etnii.

Mai mult, asociațiile de romi vor inițierea unei campanii naționale pentru combaterea anti-țigănismului, mai exact al rasismului împotriva romilor. Totodată celor trei oficiali li se mai cere și inițierea unui program național de cercetare a istoriei romilor care să fie studiată de către elevi la ora de istorie.

”Federația Democrată a Romilor, FeDeR, semnalează cu îngrijorare că nici după două decenii de asumare a unor politici de sta, romii nu au un muzeu propriu, un monument al robiei și cer ca introducerea istoriei romilor în manualele școlare.

”De aceea organizațiile rome cer împlinirea acestor responsabilități asumate de statul roman”,ne-a spus președintele FeDeR Nicoleta Bițu.

Pe de altă parte, romii din Transilvania sunt mult mai radicali și cer președintelui României, Parlamentului  și Guvernului regionalizarea țării. Aceștia spun că în acest fel romii vor mult mai ușor integrați în societate, întrucât responsabilitatea va fi a autorităților regionale și nu în sarcina Guvernului.

”Experiența ne arată faptul că regionalizarea României cum exista și în țările din Europa este necesară , din punct de vedere economic și chiar social. Pe plan local se pot atrage mult mai ușor investitorii străini și autohtoni, se pot lua mult mai ușor bani europeni, iar acest lucru duce la dezvoltarea regiunii respective, deci și a noastră, întrucât vom găsi locuri de muncă mult mai ușor. Se vede din datele statistice că romii din Transilvania sunt mult mai bine integrați în societate decât cei din Moldova, Muntenia sau Dobrogea. Noi am avut șansa de a avea mai multe inveștiții în zonă, fapt ce a dus la crerea de locuri de muncă și pentru romi. Aceștia nu mai sunt priviți în Transilvania ca paria societății, ci sunt integrați alături de populația majoritară și alături de celelalte naționalități care trăiesc aici. Prin regionalizare am putea avea și noi reprezentanți în forurile de conducere ale orașelor, comunelor și a regiunii respective. Ne-am putea reprezenta interesele etniei mult mai bine, iar romii ar fi scoși de pe lista neagră a societății, întrucât vor munci, vor merge la școală alături de ceilalți”, ne-a  a declarat Pascu Aurel, (foto), reprezentant al romilor din Transilvania.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *