23/04/2024

Ganduri despre gasirea unui loc de munca sau, mai nou, “job” (se pronunta “giob” în romgleza, hehe)…

De muncă este cât vrei, mai ales în România, unde atâtea lucruri au nevoie de îndreptare. E atâta de construit aici, sau de reconstruit, că-ncepi să te-ntrebi ce se-ntâmplă, cum niște oameni așa harnici și pricepuți (în general românii sunt harnici și pricepuți, sunt isteți, sunt inteligenți) își permit să aibă o țară așa de bine “dezvoltată” și atât de “prosperă”. Dar asta e altă poveste, sau material bun de alt articol pe blog.

Primul lucru ce-mi vine-n minte e Internetul. Aproape oricine-l întrebi îți recomandă BestJobs și EJobs. Mai ales cei tehnici, din IT, îți vor pomeni de astea 2. Dar îți mai poți încerca norocul și pe Anunțul Telefonic. Și bineînțeles sunt multe altele. Cauți pe Google “loc de muncă” și rezultatele vor diferi doar un pic față de nefolosirea diacriticelor : “loc de munca”.

Și pe BestJobs și pe EJobs trebuie să te înregistrezi (să-ți creezi un profil) iar pentru asta ai nevoie de o adresă e-mail validă. Apoi ești invitat să introduci o serie de informații despre experiența ta de viață dar mai ales profesională. Astfel ți se creează automat un CV decent alcătuit, pe care poți să-l exporți în format pdf și să-l printezi (cel puțin pe bestjobs). Am încercat și eu și mi-a plăcut experiența avută cu excepția diacriticelor stâlcite în exportul pdf. Asta-mi rămâne să mai investighez, poate găsesc o soluție și probabil că voi găsi. Deci evită, deocamdată, folosirea diacriticelor. După ce ai CV-ul printat în câte exemplare vrei nu te oprește nimeni să-l ai la îndemână si să-l folosești, adică să-l lași unde simți tu că ai ceva șanse. Și poate chiar și unde nu te-ai gîndi. Vorba ‘ceea, “Nu știi de unde sare iepurele”.

Dacă vrei să lucrezi în IT&C mai sunt vreo 2-3 site-uri specializate pe joburi în informatică și telecomunicații. Jobber și Joobs sar în evidență. Dar Bestjobs și EJobs sunt cele mai bogate în oferte, având și vechime, tradiție și maturitate și fiind și plăcute în utilizare.

Mai poți și rafina căutarea pe Google, de exemplu : “administrator sistem” sau “administrator rețea” sau “job tâmplărie PVC” sau “loc de muncă construcții”, “confecționeră loc de muncă”, “loc de muncă bucătar”, “loc de muncă ospătar”, etc.

Posibilitățile sunt multe. Mi-amintesc că și simpla întrebare adresată unui om de la care simți că poți avea un răspuns decent sau chiar o indicație poate funcționa, poate nimeri acea “fisură”, acel “filon”.

În general, cine caută găsește. Aici s-ar potrivi și cuvântul Domnului Iisus Hristos, din Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 7, versetele 7 și 8: “Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide. Că oricine cere ia, cel care caută află, şi celui ce bate i se va deschide. Sau cine este omul acela între voi care, de va cere fiul său pâine, oare el îi va da piatră? Sau de-i va cere peşte, oare el îi va da şarpe? Deci, dacă voi, răi fiind, ştiţi să daţi daruri bune fiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl vostru Cel din ceruri va da cele bune celor care cer de la El? Ci toate câte voiţi să vă facă vouă oamenii, asemenea şi voi faceţi lor, că aceasta este Legea şi proorocii.” Am selectat mai mult decât vrusem inițial căci am simțit căldura și tăria mesajului dumnezeiesc, nu cred că dăunează cuiva, din contra, și nici n-am vrut să-i stric întregimea.

Mă opresc aici. Îți urez succes să-ți găsești locul potrivit. Locul de muncă potrivit. Sau amândouă :).

La recitire!

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

(P) Distracții cu piticii în parcurile acvatice din Costa Brava

Vara este aproape, iar dacă nu ți-ai făcut încă planuri pentru vacanța cea mare alături …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *