19/04/2024

ANALIZĂ | Donald Trump și-a schimbat poziția în cele mai importante dosare de politică externă

La nici trei luni de când a devenit președintele SUA, Donald Trump și-a schimbat brusc poziția privind mai multe subiecte importante de politică externă. Liderul de la Casa Albă și-a revizuit poziția privind relația SUA-Rusia, dar și privind importanța NATO, subliniază Reuters.

Donald Trump și-a schimbat brusc poziția în ceea ce privește mai multe dosare. Cel mai clar exemplu este reacția SUA în urma atacului chimic din Siria. Armata americană a lansat zeci de rachete Tomahawk asupra bazei de unde ar fi fost lansat atacul chimic soldat cu zeci de morți.

Decizia administrației Trump a marcat prima acţiune militară directă americană împotriva regimului Bashar al-Assad, dar și o schimbare în politia președintelui republican. Mai mult, atacul SUA asupra bazei aeriene marchează o schimbare în politica lui Donald Trump privind regimul lui Assad.

Sub președinția lui Obama, Washington a cerut fără încetare plecarea lui Bashar al-Assad de la putere, însă noua administrație nu părea să-și facă o prioritate din schimbarea regimului de la Damasc.  În timpul campaniei electorale, Donald Trump afirma că „ar trebui să ne concentrăm pe ISIS. Nu ar trebui să ne concentrăm pe Siria”.

„Nu ne mai luptăm cu Siria, luptăm cu Siria, Rusia şi Iran, ok? Rusia este o ţară nucleară, dar o ţară unde rachetele nucleare funcţionează, spre deosebire de alte ţări care numai vorbesc”, afirma Trump, în luna octombrie.



Schimbare de atitudine privind relația cu Rusia

O altă schimbare o reprezintă cea privind relațiile SUA-Rusia. În urmă cu şase luni, candidatul Trump a sugerat că este dornic să formeze o alianţă cu preşedintele rus Vladimir Putin. “Dacă el spune lucruri grozave despre mine, voi spune şi eu lucruri grozave despre el”, a declarat Trump în septembrie.

Afirmațiile președintelui american s-au schimbat, însă. Acum câteva zile, Donald Trump a mărturisit că priveşte cu îngrijorare din ce în ce mai mare în legătură cu susţinerea Rusiei faţă de preşedintele sirian Bashar al-Assad.

“Este posibil să fim la cel ai scăzut nivel din istorie privind relaţia cu Rusia”, a declarat liderul de la Casa Albă. Afirmații similare a făcut și Vladimir Putin.  ”O persoană ar putea să spună că nivelul de încredere în ceea ce priveşte cooperarea, în special în zona militară, nu s-a îmbunătăţit, dar mai degrabă s-a deteriorat”, a declarat liderul de la Kremlin. Totodată, președintele rus a lansat o serie de acuzații grave la adresa SUA.



Donald Trump și-a schimbat părerea privind NATO

Nu este singura schimbare bruscă a lui Donald Trump privind principalele dosare de politică externă. Când era candidat la preşedinţie, Trump a minimalizat şi importanţa NATO, pe care a descris-o drept “depăşită”. Recent, el a oferit un punct de vedere complet diferit, afirmând că Alianța Nord-Atlantică nu mai este “un proiect învechit”.

“Am spus că (NATO – n.r.) este un proiect învechit. Nu mai este”, a spus Trump într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Casa Albă.

Relațiile SUA-China se îmbunătățesc

Totodată, atunci când a candiat la Casa Albă, miliardarul a promis să răstoarne sistemul de la Washington și a criticat în repetate rânduri China, acuzând Beijingul că este “un mare campion” al manipulării monedei. Între timp, Donald Trump a avut o întâlnire cu omologul său chinez, Xi Jinping, iar relațiile cu Beijingul încep să se îmbunătățească. Acest lucru a fost subliniat când Trump a declarat într-un interviu pentru Wall Street Journal că nu va declara China un stat care îşi manipulează moneda, aşa cum a promis în prima sa zi în funcţie.

Schimbarea de ton privind Rusia şi NATO ar putea linişti aliaţii SUA din Europa, care au fost îngrijoraţi de deschiderea lui Trump faţă de Moscova din timpul campaniei. Însă apropierea dintre preşedintele american şi omologul său chinez Xi Jinping ar putea semăna confuzie în Asia, unde aliaţii americani privesc cu teamă consolidarea influenţei Beijingului, notează Reuters.

Donald Trump și Melania Trump au luat masa cu președintele chinez Xi Jinping și soția acestuia. La întâlnire a fost prezentă și Ivanka Trump

Aceste reorientări ale lui Trump către o politică externă mai convenţională vin pe fondul luptelor din administraţia sa, care au dus recent la un declin al influenţei unor consilieri politici, în special a strategului său şef Steve Bannon.

Christine Wormuth, fost subsecretar al Apărării în administraţia Obama, a declarat că Trump a avut de învăţat multe şi repede în materie de politică externă după ce a depus jurământul de preşedinte, dar că rezultatele încep să se vadă. “A început să aibă o înţelegere mai nuanţată şi profundă în numeroase chestiuni”, a explicat Wormuth, în prezent consilier la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

Totodată, potrivit Reuters, evoluţia politicii externe a lui Trump pare să reflecte în măsură mai mică influenţa echipei sale de campanie şi în măsură mai mare opiniile secretarului Apărării, James Mattis, secretarului de Stat Rex Tillerson şi consilierului pentru Securitate Naţională H.R. McMaster, toţi sceptici în privinţa Rusiei.

 

Post-ul ANALIZĂ | Donald Trump și-a schimbat poziția în cele mai importante dosare de politică externă apare prima dată în Libertatea.ro.

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

Vinovații de la revolutia din 89′

Vinovații de la revolutia din 89’… Pana si noi stim care sunt vinovații, insa dc. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *