17/09/2024

UPDATE. Taximetriștii sunt supărați pe aplicația care le fură clienții. Războiul taxiuri – Uber se mută în stradă. Trafic îngreunat în Piața Victoriei. Reacția Uber

Cei 10.000 de taximetrişti din Bucureşti şi Ilfov vor interzicerea aplicaţiei Uber, care le-a luat o parte din clienţi. Serviciul online de taximetrie a fost interzis de curând în Italia. De cealaltă parte, reprezentanţii Uber spun că respectă legislaţia autohtonă, iar şoferii serviciului plătesc toate taxele.

Taximetriştii din Capitală au anunţat că vor bloca circulaţia în faţa Guvernului astăzi şi mâine, între orele 09.30 şi 21.00, în cadrul unui protest, prin care doresc interzicerea serviciului Uber. Acesta din urmă a devenit în ultimii doi ani un competitor acerb pentru companiile de taxi din toată lumea. 6.000 de transportatori şi taximetrişti care fac parte din Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) şi-au anunţat participarea la acţiunea care va bloca oraşul în cele două zile. Manifestaţia a fost autorizată de Primăria Capitalei.

UPDATE 11:30: Aproximativ 800 de transportatori, majoritatea taximetrişti, protestează în faţa Guvernului.

Reprezentanții Uber susțin, într-un răspuns la o solicitare Digi 24, că sunt „pro-reglementare” și doresc să funcționeze „într-un cadru care definește serviciile noi” și subliniază dorința de a colabora cu autoritățile din România.

„În toată această dezbatere, lipsește actorul cel mai important – consumatorul. În România, peste 250.000 de oameni din București, Brașov, Cluj-Napoca și Timișoara folosesc și recomandă aplicația UBER pentru că oferă un serviciu de calitate, fiscalizat și civilizat. În doar doi ani,  România a ajuns a cincea țară pentru UBER din Uniunea Europeană, după Anglia, Franţa, Portugalia şi Polonia. Asta arată deschiderea românilor pentru servicii digitale și nevoia pentru mai multe opțiuni de mobilitate urbană – argumente foarte puternice atât pentru autorități, cât și pentru companiile din industrie de a încuraja inovația digitală. Prin adoptarea și încurajarea serviciilor inovatoare, România poate deveni un model în regiune și se poate alătura celorlalte state din Uniunea Europeană care aleg să valorifice economia digitală în beneficiul oamenilor și nu să o limiteze.

Suntem pro-reglementare – ne dorim să funcționăm într-un cadru care definește serviciile noi precum UBER și subliniem încă o dată dorința de a colabora cu autoritățile din România pentru a găsi o soluție de reglementare în linie cu recomandările Comisiei Europene”, declară oficialii UBER România

UPDATE ora 10:30: Peste 400 de taxiuri, 90 de microbuze şi mai mult de 500 de persoane protestau miercuri dimineaţă la ora 9:00 în faţa Guvernului, potrivit estimărilor Poliţiei Rutiere.

UPDATE ora 9:40: Trafic îngreunat în Piața Victoriei. Zeci de microbuze și taxiuri blochează scuarul și parcarea din dreptul sediului Guvernului.

UPDATE ora 8:30: Poliţia a anunţat că traficul va fi restricţionat pe Şoseaua Kiseleff, de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, de la ora 5.00 şi până la 22.00, ca urmare a acţiunii de protest.


Protest al taximetriștilor împotriva Uber – Nu vor lua clienţi

Pe lângă traficul blocat din Piaţa Victoriei, taximetriştii vor refuza şi să ia clienţi. “În cele două zile de protest, 26 şi 27 aprilie, transportatorii participanţi la protest nu vor efectua nici o cursă. Ne cerem scuze pentru disconfortul pe care-l vom crea clienţilor noştri, locuitorilor din Ilfov, care nu vor mai avea mijloace de transport în zilele de protest, şi bucureştenilor”, a precizat confederaţia.

Ce-i nemulţumeşte

Reprezentanţii şoferilor de pe taxiuri şi microbuze acuză faptul că Uber ia clienţi din Capitală, deşi în Bucureşti s-au acordat licenţe doar companiilor care au îndeplinit anumite criterii, iar Uber nu a fost printre ele. Mai exact, taximetriştii vor ca Uber să se autorizeze la fel ca restul companiilor de taxi. “Ni s-a promis că se va promova OUG pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003, în aşa fel încât activitatea neautorizată de transport să fie sancţionată, iar aplicaţiile de tip UBER să fie obligate să se autorizeze, astfel încât să funcţioneze legal, dacă vor să-şi desfăşoare activitatea în România ”, au precizat reprezentanţii COTAR.

Aceştia cer chiar interzicerea serviciului online. “Cerem scoaterea în afara legii a platformelor tehnologice online care prestează servicii de taximetrie în mod neautorizat, aşa cum s-a întâmplat în ţările europene, unde statul a vrut să-şi protejeze transportatorii autorizaţi”, solicită COTAR.

Pe de altă parte, reprezentanţii Uber spun că respectă legislaţia autohtonă din acest moment, iar toate serviciile companiei sunt fiscalizate până la ultimul leu. Aplicaţia permite şoferilor care îşi deschid PFA şi sunt autorizaţi de Uber să desfăşoare servicii fiscalizate de transport persoane.

 

Substanta antirugina Kelfos

Despre gzn

Gazeta Natională a fost infiintată in anul 2009 la initiativa domnului Ciocarlan Radu, Manager General si unic actionar. GZN.ro este unul dintre cele mai active site-uri pentru Romania.

Recomandam si

ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul

”Dovadă de normalitate. Cel mai premiat regizor la Premiile Gopo circula prin București cu metroul” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *